ABD Büyükelçisi John Bass

08.11.2016 09:07

Dünkü yazımda, ülkemizde yatırım yapan Amerikan şirketlerinin kurduğu bir dernek olan AmCham-Türkiye’nin 12. kuruluş yıldönümünde konuşma yapan, The Dow Chemical Şirketi Başkanı Sayın Andrew N. Liveris’in görüşlerini aktarmıştım.

Amerikan Şirketler Derneği’nin yıldönümü galasında konuşan ABD Büyükelçisi John Bass da önemli konulara değindi. Bass, 17 Eylül 2014 tarihinden beri ABD Büyükelçisi olarak görev yapıyor.

Bass, sözlerine büyükelçi olmak için dünyadaki en iyi yerin Türkiye olduğunu söyleyerek başladı ve aşağıdaki noktalara dikkati çekti:

- Türkiye ve ABD, daha önce olmadığı kadar birbirlerine muhtaçtır.

- İki ülke daha yakınlaşmalı; ülkelerinde ve bölgelerindeki sorunların çözümü için beraber çalışmalıdır.

- Halen, birbirimizi anlamakta zorlanıyoruz. Bizim politikacılar (burada, Hillary-Trump başkanlık yarışını kastediyor), 1 milyon civarındaki göçmen için çeşitli politikalar önerirken; Türkiye’nin dört yılda 3 milyon göçmeni ülkesine kabul ettiğini unutuyorlar. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunları daha yakından görmeli ve anlamalıyız.

- ABD’nin Türkiye’yi bölmek istediğinden bahsediliyor. Bizim böyle bir isteğimiz yoktur. Biz Türkiye’nin istikrarlı, güçlü ve zengin olmasından fayda sağlarız.

- Farklı öncelikler ve farklı yaklaşımlar nedeniyle bu bölgedeki politikalarla ilgili, her zaman her tarafın değişik görüşleri olmuştur. Birbirimizi anlamaya çalışırsak daha iyi sonuç alabiliriz.

‘Türk ordusunu tebrik ederiz’

Bass, sözlerine şöyle devam etti;

- Suriye’deki DEAŞ’a karşı yaptıkları mücadele nedeniyle, Türkiye’ye ve Türk ordusuna teşekkür ederiz. Türkler olmasa, DEAŞ’la bu kadar etkili mücadele edilemezdi.

- Son aylarda, İsrail ve Rusya ile sağlanan normalleşme süreci, Türk diplomasisinin bir zaferidir.

- Halen on bin civarında Türk öğrenci ABD üniversitelerinde okumaktadır. Bu da gelecekte işbirliğimizin daha da artacağının bir göstergesidir.