ABD tarım dışı işsizlik değerlendirmesi

03.12.2016 08:46
2016 ortalama istihdam 180 bin kişi… ABD tarım dışı istihdam verisi Kasım ayında 178 bin kişi seviyesinde açıklandı. Beklentiler 180 bin kişi düzeyindeydi. Gelen veri beklentilerin hafif altında denilebilir. Ancak Ekim ayı 142 bin kişi olan istihdam rakamının üzerinde. Bunun yanında Ekim ayı verisi 161 bin kişiden 142 bin kişiye aşağı yönlü revize edilirken, Eylül verisi 191 bin kişiden 208 bin kişiye yukarı yönlü revize edilmiş. Bu veri ile birlikte 2016 yılı istihdam ortalaması aylık 180 bin kişi düzeyinde hesaplanıyor. Ortalama aylık istihdam verisi 2015 yılında 229 bin kişi seviyesindeydi.

İşsizlik Fed için ideal noktalarda… İşsizlik oranı geçen ay %4.9 seviyesinden, %4.6 seviyesine düştü. Bunda işsiz sayısındaki geçen aya kıyasla 387 bin kişilik düşüş etkili olmuş durumda. İşsizlik oranında Fed için ideal noktalarda olduğumuz söylenebilir.

Saatlik ücretler düşmüş… Ortalama saatlik kazanç artışı ise yıllık bazda %2.8’den %2.5 düzeyine gerilemiş durumda. Burada geçen aya göre ücretlerde 3 sent düşüş var. Ekim ayında 11 sent ücret artışı yaşanmıştı. İstihdamın enflasyon yaratmadığı düşüncesi burada daha ağır basmış görünüyor. Ücretlerdeki düşüşü Fed takip edecektir.

Aralık için İstihdam verisinin esprisi kalmadı

Gelen verinin ABD doları üzerinde sınırlı etkisinin olması beklenebilir. Genel olarak zayıf bir görünüm olsa da, zaten Fed’in aralık ayında faiz artırım beklentilerinin neredeyse kesin olması ve piyasalarda fiyatlanmış olmasından dolayı, istihdam verisinin Fed faiz artırımı açısından fazla bir esprisinin kalmadığını düşünüyoruz. Diğer yandan istihdam verisindeki enflasyon belirsizliği, Trump’ın ulusalcı ekonomik adımlarının enflasyon yaratacağı beklentisi ile geri planda kalmış görünüyor.  Bu nedenle veri ABD doları üzerinde fazla etkili olmayabilir. Dolar Trump ekonomisine yönelik beklentilerini canlı tutarak mevcut seviyelerini koruyabilir ve somut adımlarla birlikte yükselişini sürdürebilir. Başka deyişle dolar endeksi 100 seviyesi üzerinde seyrini koruyabilir ve mevcut gelişme ve beklentilerle yükselişini sürdürebilir.

Tuncay Turşucu
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ