ABD verileri FED’in hızlı faiz artışını engelliyor

18.04.2017 10:11

Amerika Merkez Bankasının (FED) Mart ayında gerçekleştirdiği 25 baz puan faiz artışı sonrası gözler bir sonraki faiz artışının ne zaman olacağına ve FED’in vereceği mesajlara çevrildi. FED üyeleri Mart ayında gerçekleştirdiği toplantıda yıl boyunca gerçekleştirilmesi beklenen faiz artışı tahminlerini(dot-plots) değiştirmemişlerdi. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri’nden Nisan ayında açıklanan verilerin FED’in faiz artışı beklentilerini azalttığını söyleyebiliriz.

ABD ENFLASYON VERİSİ BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİRDİ

FED’in önemle takip ettiği verilerin başında olan tarım dışı istihdamın Mart ayında beklentilerin aşağısında 98000 artış göstermesi ve saatlik kazanç verisinin % 0,2 olması sonrası FED’in faiz artışı beklentileri azaldı. Aynı zamanda büyüme verinin öncülerinde yer alan perakende satışlar verisinin beklentileri karşılayamaması sonrası, anlık olarak büyüme tahmini gerçekleştiren Atlanta FED büyüme göstergesi % 0,5 seviyesine geriledi. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan enflasyon rakamları FED beklentilerinin değişmesinde etkili oldu. Para politikasının etkilerini görebildiğimiz çekirdek enflasyon oranı (CPI) ABD’de bir önceki aya göre % 0,1 azalırken yıllık bazda % 2 seviyesine geriledi. Her ne kadar FED’in enflasyon olarak takip ettiği gösterge PCE (Kişisel Tüketim Harcamalar ) verisi olsa da CPI verisi sonrası FED’e yönelik beklentilerde değişiklik dikkat çekti. CME FED vadeli fiyatlarına göre Haziran ayında FED’in 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirme ihtimalinin % 60 seviyesinden % 50 seviyesine gerilediğini görüyoruz.



TRUMP FED’İN ADIMLARINDA BELİRLEYİCİ OLMAYA DEVAM EDEBİLİR

Makro Ekonomik verilerin kötü açıklanması, Trump’ın politika belirsizliği, FED’in bilançoyu küçültmek için uygulayacağı yol haritası ve küresel riskler her an FED’in para politikasını değiştirecek nitelikte görünüyor. Ancak, mevcut görüntü FED’in faiz artışı hızının yavaş olacağını gösteriyor. Bilançoyu küçültme operasyonun da FED’in kararlarını etkileyecek nitelikte olmasını bekleyebiliriz. New York FED’in yaptığı anketler bilanço küçültme operasyonunun 2018 yılının ikinci çeyreğinde başlayacağını gösterse de bunun daha erken olup olmayacağı piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. Trump faktörünün de FED’in adımlarını belirleyeceğini de unutmamak gerekiyor.