Altın günlerine rağbet azalıyor mu?

21.06.2016 14:51

Aralık 2015’te görülen 1050 dolar/ons ardından başlayan yükseliş hareketi altın fiyatlarını 16 Haziran’da 1300 dolar üzerine taşıdı. Sene başından bu yana altın iki kez 1300 dolar hareketi yapan altında ilk harekette güçlenen Dolar Endeksi ile fiyatlar 90 dolar geriledi. Sonraki hamlede fiyatlar 1314 dolar/ons’u test ederken son üç seansta artan risk iştahı ile altın piyasası satışlara yenik düştü ve 30 dolar geriledi. Dikkat çeken, Mayıs ayında yaşanan düzeltmede altın/dolar ters korelasyonu tarihi yüksek seviyelere çıkarken, Brexit endişesinin de etkisi ile son iki haftada altın/dolar ters korelasyonu çalışmamış görünüyor. 

DOLAR ENDEKSİ VE ALTIN KORELASYONU 
 


Kaynak Bloomberg


23 Haziran’a kadar anket sonuçları ile yön bulması beklenen piyasalarda referandum sonucunda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalma kararı vermesi satışları derinleştirecek mi? Sorunun cevabını ararken altının “negatif faiz” oranları desteğini hesaba katmak gerekiyor. Emtia piyasası için olumlu senaryo ve İngiltere’nin AB içindeki mevcut durumunu koruması öncesinde teknik olarak aşırı alım bölgesinde olan piyasada satışları tetikleyebilir. Altın fiyatlarında geri çekilmenin fiyatları 1170 dolar altına taşıması ile üçüncü bir 1300 dolar denemesinin uzun zaman alacağını söyleyebiliriz.


Kaynak Bloomberg


Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi sonrası Amerikan Merkez Bankası FED, 2016 yılında en fazla tek faiz artırımı yapabilir beklentisi ise piyasanın destekçisi ve düşen fiyatlardan yatırım fonları (ETF) talebi ile tekrar gündeme gelebilir. Küresel piyasalarda yatırımcının altından beklentisi büyük ve ana tabloyu değiştirecek ölçüde bir gelişme olmadığı durumda fon satışları aşırıya kaçmıyor.



Derinlik Raporu (COT)

14 Haziran haftasının derinlik raporunda, haftanın son iki işlem gününde fiyatlarda yaşanan dalgalanma derinlik raporunda pozisyon değişimleri içerisinde yer almıyor. Derinlik raporuna göre fonların vadeli ve opsiyon piyasasında net uzun pozisyon miktarı rekor 306,040 kontrat ile piyasanın teknik olarak aşırı alım bölgesinde olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki haftanın derinlik raporunda özellikle olumlu “Bremain”senaryosu ile muhtemelen piyasa aşırı alım bölgesinden uzaklaşacak. “Brexit” senaryosunun gerçeğe dönüştüğü piyasa şartları içinde ise altın günlerini önceden yapanlar kendilerini şanslı sayabilirler. Mayıs ayında 1300 dolar denemesinde altın piyasasında 290 bin civarına yükselen net uzun pozisyon miktarının ikinci yükseliş denemesinde 306 bin kontrata ulaşması yeni alıcılar ile trendin gücünü gösteriyor. Sonuç olarak, Küresel Merkez Bankaları politikaları belirsizliğini korudukça altın yatırımcısı dalgalanmalara karşı sabırlı davranıyor.

ARZU TOKTAY
XTB MENKUL DEĞERLER A.Ş. ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ