Altın tahviline ilgi faizine bağlı

05.04.2017 09:27

Altını olan, evindeki, yastık altındaki altınlarını, bileziklerini, altın zincirlerini, takılarını ve Darphane altınlarını (ziynet altınlarını, sikke altınlarını) gram altınlarını, altın tahviline veya sertifikasına dönüştürmek istiyorsa, bir haftalık talep toplama süresi içerisinde Hazine’nin belirleyeceği aracı bankalara götürecek.

Bankalarda uzmanlar altınların 24 ayar değerini tespit edecek.

24 ayar altının o günkü değeriyle bankada altınların sahibi adına vadesiz bir hesap açılacak.

Daha sonra, bozdurulan altınların, 24 ayar altın karşılığı olarak, altın getirenlere faizli altın tahvili veya faizsiz kira sertifikası verilecek.

Altın tahvilinde ve kira sertifikasında altının değeri değil, 24 ayar altının gramı yazılı olacak.

Altın tahvili ve kira sertifikası sahibi, tahvil veya sertifikayı vadesinden önce veya vadesinde nakde çevirmek istediğinde günlük 24 ayar altın fiyatı üzerinden TL ödeme yapılacak.

Bu arada tahvil ve sertifika sahiplerine yıllık olarak faiz veya kâr payı ödenecek.

Hazine vade sonunda isteyene tahvil veya sertifikada yazılı 24 ayar gram altını “aynen” (altın olarak) iade etmenin yollarını da arıyor.

ALTIN GÜNLERİ GİBİ

Bunlar Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in hafta sonu Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamaların özeti.

Mehmet Şimşek’in açıkladığı altın tahvili ve sertifikası sistemi, bankaların 2011 yılından bu yana uyguladıkları “Altın Günleri”ne dayalı “Altın Mevduat Hesapları” sisteminin, tahvil ve kira sertifikasına dönüştürülmüş şekli.

Halen bankalara, “Altın Günleri”nde getirilen altınların 24 ayar karşılığı uzmanlarca belirleniyor. İsteyene 24 ayar altın karşılığında “Altın Mevduat Hesabı“ açılıyor. Hesap sahibinin defterine hesabında kaç gram 24 ayar altın olduğu yazılıyor. Hesap sahibi hesabından para çekmek istediğinde, hesabındaki 24 ayar altının günlük fiyattan karşılığı TL olarak ödeniyor. Bazı bankalar (ve faizsiz finans kuruluşları) altın hesaplarına yıllık olarak (altının) yüzde 2.5’i oranında (altın olarak) faiz veya kâr payı eklemesi yapıyor.

Bankalar “Altın Günleri” ile 2011 yılından buyana 55-60 ton altın topladılar.

KAÇ TON ALTIN VAR?

Bankaların altın hesaplarında darphane basımı ziynet ve sikke altınlar da hurda altın gibi değerlendirilerek 24 ayar altın karşılığı bulunuyor. Anlaşıldığı kadarıyla Hazine’nin altın tahvil ve sertifika hesaplarında da Darphane altınları hurda altınlar gibi değerlendirilecek.

Türkiye’de yastık altı altın konusunda değişik efsaneler anlatılır. Bugüne kadar en yaygın efsane, yastık altında 5 bin ton ağırlığında, 250 milyar dolar değerinde altın olduğudur.

Mehmet Şimşek’in tahmini bugüne kadar genel kabul gören rakamların yarısı Mehmet Şimşek yastık altında 2 bin 200 ton altın olduğunu, bunların değerinin 100 milyar doları bulduğunu söylüyor.

Acaba yastık altında ne kadar altın var? 2005 yılından bu yana Türkiye’ye ithal edilen altın miktarı 1.727 ton. 2005 yılından bu yana 12 yılda Darphane’de değişik boy sikke haline getirilen altın miktarı 611.9 ton.

Darphanede basılan altınların tamamı yastık altına girmiyor. Bir bölümü hurda olarak tekrar Darphane’ye dönüyor. Kuyumcuların yüzük, bilezik takı olarak işledikleri altınlar ve de son yıllarda gram olarak satılan altınlar da dikkate alınsa 12 yılda yastık altına eklenen altının 300-400 ton olduğu varsayılabilir.

Hazine’nin çıkaracağı altın tahvilleri ile sertifikalarının ilgi görmesi, belirlenecek faiz oranına bağlı olacak.