Borsada boğalardan önemli hamle!

01.08.2016 16:10

Bazı dönemler vardır, hani az laf çok iş zamanıdır ya.. İşte, tam da böyle bir dönemden geçiyoruz! Biz borsacılara bu dönemde özellikle düşen doğru analizlerimizle konuşmak. İşte buna bağlı olarak ben de bildiğim en iyi şeyi yapıp, ufak bir analizle borsada neler olup bittiğini büyük bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Tabi bunu da her zamanki gibi kısa ve öz anlatmaya çalışacağım. Biliyorum ki, en çok buna ihtiyacımız var. Az laf çok iş!

Bir önceki hafta beş gün boyunca borsa düşerken, takip edenler bilir, mikro sitemde sizlere bir kaç önemli paylaşımda bulunmuştum. Bunlar içerisinden en önemli gördüğüm aşağıdaki grafiğimi ise burada sizlerle de paylaşmak istedim. Yalnız ben bu grafiği o zaman paylaştığımda endeks yoğun satışla karşı karşıya ve kabaca 70,000 ’lere doğru gidiyordu, altını çizeyim!

En yalın haliyle bu grafik borsamızın 2001 yılından beri yükselen trendini bize göstermekte. Nedir bu borsa diyenler var ise, işte budur diyebilirim. Burada ki kırmızı çizgi ise bize tam da bu trend çizgisini göstermekte. Bu çizginin üst kısmı, borsamızın 15 yıldır teknik olarak içinde bulunduğu ‘’Boğa Piyasasını ‘’ bize anlatmakta. Tabi bir artı parantez! Bu süreçte küresel borsalar da genel olarak bu eğilim içerisindeydi. Dünya bu süreçte en önemli testlerinden birini 2008 mortgage krizinde verdi. Yalnız uzun vadeli baktığımızda boğalar yine güçlü durdu. İşte iki hafta önce global borsalardan negatif ayrışıp bir önemli test daha yaşadık. Fakat yine boğalar trend desteğinden gelip kabaca %10 ‘luk bir hareket yaşattılar.


 
Şimdilik bu önemli kırılım noktasından uzaklaştık. Fakat yine de takipte kalmakta fayda var. Takip bir borsacının en önemli ev ödevidir malum. Teknik analiz bu noktada iyi bir yardımcıdır. Yalnız grafikler sadece iki çizgi üç çubuk değil, matematiğin, iktisadın, ekonominin de, ta kendisidir unutmayalım. Bir borsacının en iyi yol arkadaşıdır, doğru analiz edilmiş grafikler. Kaos ortamlarında herkesten farklı sesler yükselirken, doğru analiz edilmiş grafikler size hep gitmeniz gereken en iyi yolu gösterir. Doğru analiz burada altı çizili cümle!!! Aynı zamanda grafiklerimizi de en yalın haliyle gösterelim ki, asıl anlatmak istdiğimiz şey açıkca görülsün. Yoksa bir grafik üzerinde onlarca analiz yapıp gayet süslü hale de getirebiliriz. Ama emin olun, kimse anlatmak istediğimizi grafiklerimize bakıp anlayamaz. Nacizane tavsiyemdir.

‘’Peki Ergün Bey, ya bundan sonra ne olacak’’, diye soruyorsuz, biliyorum. Açıkcası yukarıdaki tüm optimist yaklaşımımın yanında borsanın 3 yıldır yatırımcısını mutlu edememesinide çok iyi farkındayım. Kabaca %20’lik bir bantta 3 yılını geçiren borsada yeni zirvelerin gelmemesi yatırımcısını düşündürmekte biliyorum. Doğal olarak beni de! Son tepki hareketi ile bu bant içine geri dönüş yaşayan endekste, sıkışık görüntü bir süre daha devam edecek gibi..Beklenmedik olumlu ya da olumsuz ekonomik bir gelişme olmadığı sürece tabi.

Sözün özü, boğalar ayılara geçit vermedi. Fakat boğalarda çok çok güçlü sayılmaz. Güçlenebilmeleri için güçlü donelere ihtiyaçları var. Daha güçlü bir para politikasına, daha güçlü bir maliye politikasına.. Daha güçlü bir reel sektöre.. Güçlü mikro, güçlü makroyu getirir.. Güçlü bir makro ise borsanın ihtiyacı olan proteindir. Bu proteinle boğalar güçlenir.. Aksi halde gözler hep bu 15 yıllık grafikte olur..

Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim.

Ergün TEKGÜL/ Ata Finans Grubu VİOP Müdürü etekgul@atayatirim.com.tr
twitter:@erguntekgul