Brexit sonrası güvenli liman arayışı

29.06.2016 16:21

FED’in dünyanın en büyük ekonomilerinden bir tanesi olduğu herkesin kabullendiği bir gerçek olsa da, uzun zamandır vurguladığımız FED ve faiz ikilemi hatta faiz artmazsa güven düşer beklentileri tam gerçekleşti derken, o sırada tam da filmlerde olan Amerikan kahramanları sahneye çıkacak diye beklerken bu sefer atak Avrupa Birliğinden geldi ve İngiltere yani nam-ı değer Britanya Avrupa Birliğinden ayrıldı.

BEKLENTİ SADECE FAİZ Mİ?

Uzun süredir gündemde olan Fed’in verileri önceden fiyatladığı, sürdürülebilir büyüme de dahi ufak da olsa sorunların hiç olmadığı bu kadar kusursuz bir ekonomi varsa, merkez bankasının faiz artırma çabaları nedendir sorusu herkesin kafasını kurcalıyor. FED’in yaptığı bu kadar detaylı faiz çalışması acaba sadece enflasyonu %2 hedefine ulaştırabilmek için miydi?

Genel anlamda FED tarafında tek ulaşılması istenen hedef enflasyon olarak görünse de uzun süredir devam eden güçlü dolar trendi artık yorulmaya başladı diyebiliriz. Bu hafta için gelen son 1. çeyreklik büyümesi de beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen piyasaların fiyatlaması 10 - 0  önde olan bir futbol takımının gol sevinci gibi oldu. Şuanda halihazırda Brexit çıkışı sonunda bu verilerin tam fiyatlanmasını beklemek zaten mantıklı olmayacaktır.

PEKİ YA GÜVENLİ LİMAN?

Euro Bölgesi’nden İngiltere’nin ayrılması nedeniyle Euro tarafında yükselişler beklemek kısa vadede çok mantıklı olmayacaktır. Çünkü kendi para birimini kullanmasına rağmen birliğin en büyük domino taşlarından olan İngiltere’yi kaybetmek, işin aslı birliğin çok da memnun olduğu bir durum değil. Ancak bununla beraber üstü kapalı bir şekilde bölgeden İngiltere ekonomisine uygulanan yaptırımlar karar itibariyle başlayacaktır. Her ne kadar Merkel, kardeş ülke olarak değerlendirse de aynı çatı altında olmayınca kardeşlik biraz ikinci plan kalacak ve birlik içindeki özellikle ticaret anlaşmalarında geriye kalan ülkeler eski İngilterenin payından en büyük olanı almaya çalışacaktır.

Sterlin’e bakacak olursak İngiltere Birleşik Krallığı Brexit sonrasında İskoçya ile çatırdamaya başladı. İskoçlar birliğin içinde kalmayı istediklerini Brüksel’de birliğin temsilcilerine ilettiler. Sadece İskoçya olarak da bu durumu sınırlamak - değerlendirmemek yanlış olacaktır. Çünkü bu durumu referanduma götürmeden daha öncesinden İngiltere için çalışılmış hazırlanılmış bir durum olması gerekiyor. Velev ki referandum öncesinde yapılan konuşmalarda ekonomilerinin güçleri hakkında devamlı övgüde bulunan bir devlet mevcut. Sterlin yatırımları için ilk önce ekimdeki başbakan değişimini daha sonrasında ise birlikten çıkmaları için gereken prosedürleri yerlerine getirmelerini beklemek mantıklı olacaktır. Tabi ki bunun yanında merkez bankasından faiz adımları yada kurlarda alt çapa belirleme adımları gibi durumlarla da karşılaşabiliriz.

Japon Yen’i uzun süredir değerlenmeye devam ediyor ancak japon hükumeti bu durumdan bir hayli rahatsız görünüyor. Bu değerlenmeyi tek taraflı ve spekülatif bulduklarını devamlı dile getiren hükümet, negatif faiz uygulamasına geçtiğinde bu değerlenmeyi sadece iki günlüğüne durdurabilmişti. Piyasadaki Brexit’in ilk dalgasıyla 99 lu seviyelerin bir miktar altına düşen kur’a merkez bankasından direkt bir müdahale geldi. Yen tarafı için dikkatli olmakta fayda var.

Altına baktığımızda ise her karışıklıkta her belirsizlikte anında yatırımcısının yüzünü güldürmeye başlıyor diyebiliriz. FED’in faiz artırmayacak olması altının yönünü yukarı çevirmesinde büyük rol oynamıştı. Ve ikinci kısım olarak da Brexit’in gerçekleşmesi belirsizliği artırınca altında alımların gelmesi kaçınılmaz oldu. Şu sıralar altında takip edeceğimiz alt seviye psikolojik önemi büyük olan 1300 seviyesi olmalıdır. Brexit gerçekleşmesiyle beraber piyasadaki volatilite’nin artması nedeniyle Temmuz ayında FED Faiz artıramayacaktır. Ekim’de de İngiltere’nin Başbakanının değişecek olması atılacak adımı boşa çıkartma ihtimali doğuracağından bekle gör politikası izleyebileceklerini düşünüyorum.  Bu sebeple en erken piyasalar durulursa Aralık öncesi bir faiz beklentim şuanda bulunmuyor. Bu durumda altında yükselişleri destekleyebilir.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI