Cari açıkta aylık veri beklentilerin altında ancak yıllık rakam yükseliyor

11.04.2017 13:12
Cari açık verisi şubat ayında 2.527 milyon $ seviyesinde gerçekleşti. Beklentiler 2.760 milyon $ seviyesinde bulunuyordu. Beklentilerin bir miktar altında bir cari açık verisi diyebiliriz. Bu veri ile yılın ilk iki ayına ait cari açık rakamı 5.287 milyon $ oldu. Geçen yıl aynı dönemde 4.166 milyon $ seviyesindeydi. Geçen yıla göre %27 oranında artış görülüyor. Yıllıklandırılmış cari açık verimiz ise geçen aya göre 564 milyon $ artışla 33.747 milyon $ seviyesine yükseldi. Yıllık cari açığımız son on iki aydır yükseliş eğiliminde.

Cari açığın büyük bölümünü her zaman olduğu gibi dış ticaret açığı oluşturuyor. Şubat ayındaki dış ticaret açığı 2.491 milyon $ seviyesinde oluşmuş. Hizmet dengesinden 519 milyon $ pozitif katkı gelirken, birincil yatırım kaynaklı gelir dengesinden 709 milyon $ negatif katkı sonucunda cari açık şubat ayında 2.527 milyon $ seviyesinde gerçeklemiş.

TURİZM GELİRLERİNDEKİ MAKAS KAPANIYOR

Hizmetler dengesinde turizm kaleminde yılın ilki ayında 1.091 milyon $ gelir olurken, geçen yıl aynı döneme göre %9’luk bir düşüş var. Turizm kalemindeki gelir kaybındaki makas %30’lar seviyesindeydi. 2017 yılında bu makasın kapanmaya başladığını görmekteyiz. Bu iyi bir haber.

FİNANSMAN TARAFI GEÇEN AYA GÖRE DAHA GÜÇLÜ OLUŞTU

Finansman tarafına bakıldığında ise Doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve Diğer yatırımlar kaleminden toplamda 3.187 milyon $ giriş elde edilmiş. Yani cari açık rakamından 660 milyon $ daha fazla finansman sağlamışız. Bunun sonucunda ise TCMB rezervlerine 576 milyon $ katkı gerçekleşmiş. Geçen ay finansman tarafı çok zayıf olmuş ve rezervlerden 2 milyar $ kullanarak cari açığı finanse etmek zorunda kalmıştık. Net hata noksan kalemi ise 84 milyon $ gibi çok düşük bir seviyede.

PORTFÖY GİRİŞİ BU YIL ÇOK DAHA GÜÇLÜ

Yılın ilk iki ayında 2.482 milyon $ seviyesinde portföy yatırımı çekmişiz. Geçen yıl aynı dönemde 70 milyon $ gibi düşük bir seviyede giriş oluşmuştu. Portföy kaleminde bu yıl para girişi açısından iyi bir seyir izliyoruz.  Bunda aynı dönemde gelişmekte olan ülkelere yönelik ılımlı rüzgarın etkisi büyük.

DOĞRUDAN YATIRIMLAR GARANTİ BANKASI PAYLARININ SATIŞIYLA MART AYINDA YÜKSELEBİLİR

Doğrudan yatırımlar kaleminde ise yılın ilk iki ayında 631 milyon $ yatırım almışız. Ancak geçen yıl aynı dönemde 1.063 milyon $ yatırım almıştık. Garanti Bankası’nın %9.95 hissesinin BBVA’ya devri mart ayında tamamlandığı için, bu rakam mart ayında yükseliş kaydedebilir.
Finansman tarafındaki en yüksek pay olan Diğer yatırımlar tarafında ise, yurtdışı banka hesaplarından yurtiçine girişlerin yüksek olması etkili olmuş görünüyor.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TURİZM GELİRLERİ VE PORTFÖY GİRİŞLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Yıllık veride cari açığın GSYH oranı yaklaşık %4.2 seviyesinde bulunuyor. Bu sürdürülebilir bir seviye olmaya devam etmekte. Önümüzdeki dönemde finansman tarafındaki ılımlı havanın devam etmesi halinde %4.2-%4.5 aralığındaki beklentiler korunacak görünüyor. Turizm kalemindeki katkının seyri önümüzdeki aylarda belirleyici olacak.

Tuncay Turşucu
İNTEGRAL ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ