Çekirdekte son 17 ayın en yükseği

03.08.2017 13:46

TÜFE temmuz ayında beklentilerin bir miktar altında %0.15 seviyesinde artış gösterdi. Beklentiler %0.17 seviyesindeydi. Yıllık enflasyon ise %9.79 seviyesine geriledi. Burada da beklentiler %9.90 seviyesinde yoğunlaşmıştı. Manşet enflasyonda görünüm güzel. Yıllık bazda enflasyonun %10.90 seviyesinden %9.79 seviyesine düşmesinde en büyük etken baz etkisi oldu. Geçen yıl aynı dönemde aylık enflasyon %1.16 gibi yüksek bir rakamdı.

Ancak çekirdek tarafında görünüm iyi değil. Çekirdek enflasyon (C endeksi) %0.49 artış gösterirken, yıllık bazda %9.20 seviyesinden %9.60 seviyesine yükseldi. Çekirdekte yıllık bazda 2016 Şubat ayından bu yana en yüksek değere ulaştık.

Detay bakıldığında gıda fiyatlarındaki düşüş temmuz ayında da devam etti. Gıda fiyatları %0.71 düşüş gösterirken, enflasyona aşağı yönlü 0.15 puan katkı sağlamış. Giyim ve ayakkabı grubu ise %3.51 düşüş gösterirken, 0.26 puan aşağı yönlü katkı sağlamış. Bu iki grup dışında temmuz ayında aşağı yönlü katkı sağlayan grup yok. Genel olarak enflasyonu etkileyen gruplarda mevsimselliğin etkisi var.

Temmuzda enflasyona en büyük katkıyı sağlayan grup 0.18 puan ile Ulaştırma olurken bunu 0.14 puanlık katkı ile Lokanta ve Oteller grubu izliyor.

YILLIK BAZDA GIDA, ULAŞTIRMA VE KONUT ENFLASYONU ZORLUYOR

Yıllık bazda ise en büyük katkı 2.49 puan ile Ulaştırma ve 2.19 puan ile gıda fiyatları olmaya devam ediyor. Konut grubunun katkısı yıllık bazda 1.11 puan. Başka deyişle yıllık 9.79 olan enflasyonun 5.79 puanlık kısmı bu üç gruptan gelmeye devam ediyor.

ÇEKİRDEKTEKİ GÖRÜNÜM OLUMSUZ

Genel olarak manşet görünüm olumlu birlikte çekirdek enflasyon görünümü olumsuz. Bu nedenle verinin TL üzerinde olumlu bir etkisi olmadı. Geçen yıl ağustos ayında negatif enflasyon vardı bu nedenle baz etkisi bu sefer ters yönde etkileyebilir. Son çeyrekte enflasyonda yükseliş beklentisinden dolayı, yaz aylarında mümkün olduğu kadar enflasyonda düşüş olması gerekiyor.

Çekirdek enflasyonda kur geçişkenliğinden daha çok talep koşullarının olumsuz etkisi bulunuyor.

%8.70 HEDEF İÇİN YILIN GERİ KALANINDA DAHA DÜŞÜK RAKAMLAR GELMELİ

TCMB 2017 enflasyon hedefini %8.50’den %8.70’e yükseltmişti. Yılın geri kalanında aylık enflasyonlar geçen yılın rakamı ile aynı gelmesi durumunda yılı %9.79 seviyesinde kapatacağız. %8.70 hedefine gelmemiz için geçen yılki verilerin altında rakamlar gelmesi gerekli.

TCMB SIKI DURUŞUNU KORUYACAKTIR

Çekirdek enflasyondaki sert görünüm nedeni ile TCMB sıkı duruşunu koruyacaktır. 2017 yılı içerisinde faiz indirimi yapmasını sağlayacak lokal koşullar pek mümkün görünmüyor. Dış koşullarda ise ABD Dolarındaki zayıf seyir şimdilik lehimize devam ediyor. Ancak yılın son çeyreğinde aşırı satım bölgesine gelmiş ABD dolarının değerlenmesi durumunda enflasyonu zorlayabilir.