Dolar koptu gitti !

16.12.2016 07:48
Merakla beklenen faiz kararı açıklandı. Piyasa beklentileri karşılandı, 25 baz puan artırımı gerçekleşti ve hatta 2017 için 2’den 3’e çıkarılmış nokta tahminler karşımızda. Görünüşe bakarsak ve planlanan beklentiler gerçekleşirse, bu durum ilerleyen dönemlerde güçlü dolar görmemize neden olacak. Piyasanın da net bir şekilde manşet gelişmeleri noel tatiline kadar fiyatlayacağını söyleyebiliriz. Veri akışının bittiği dönem Dolar adına bir dinlenme dönemini gündeme getirebilir. Ancak piyasanın şuan için bize söylediği şey faiz artırımı beklentileri artarsa ‘’ben Dolar’ı alırım’’

EURUSD TARİHİN DİPLERİNDE

Fiyatlamalara baktığımızda Euro’nun Dolar karşısında 2003 yılından itibaren gördüğü en düşük seviyeye gerilediğini gördük. Haliyle Dolar endeksi 103 seviyelerine kadar yükseldi, Yen ve Sterlin’de kayıplar devam ediyor. TL ise görece biraz daha güçlü kalma çabasında. Bu durum, AB liderler zirvesinden ‘müzakerelerin dondurulmaması’ yönünde çıkacak karar beklentisi olarak da adlandırılabilir. Ancak her ne olursa olsun, daha öncesinden fiyatlanan 25 baz puan artırım beklentisinin, TL’yi yenik düşüremediğini görüyoruz. Ancak piyasa bu yönde kopmaya devam ederse, TL’nin dayanma gücü azalacaktır.

TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELİYOR, ALTIN GERİLİYOR

ABD 10 yıllık faizleri 2.60’larda, ABD 2 yıllıklar karar sonrası haliyle 1.30’lara kadar zıpladı. Bu da Altını baskı altında tutmaya devam ediyor. Dolar gelişmiş tüm ülke para birimlerine karşı gücünü artırırken altın, 1150’nin altında 1120’li seviyelere kadar geriliyor. Bunun sebebini net bir şekilde olacağı üzere, piyasada Dolar iştahının artmasına bağlayabiliriz. Gram altın fiyatları da aynı şekilde 127’liralara kadar gerilerken, fırsatlar yeniden kapıya dayanmaya başlıyor.

Piyasa bunu söyledi. Fiyatlamalarda bu şekilde. Peki FED gerçekten şahin mi ya da söylediği faiz beklentisini gerçekten uygulayabilir mi ?

Başta nokta tahminler. FED’in Eylül projeksiyonunda faizler konusunda 7 üyenin 2 faiz artırımı yapmasını beklediğini görmüştük. Aralık ayı toplantısında ise, 7 üyenin 6’ya düştüğünü görüyoruz. Yani öyle aman aman bir yukarı beklenti söz konusu değil. Hatta bir nebze temkinli duruş olduğu da söylenebilir.

Temkinli duruş derken, beklentilere bakalım. FED’in büyüme beklentisi 2016 için %1.8’den %1.9’a, 2017 yılı için de yine %2.0 seviyesinden %2.1 seviyesine doğru çekildi. Enflasyonda öncü gösterge olarak kabul edilen reel kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi(PCE) 2016 yılında yüzde 1.7 ile sabit. 2017 için de 1.8’den 1.9’a yukarı tahmin var. İşsizlikoranı hedefi isedaha önce de belirtilen tahminler dahilinde yüzde 4.5 seviyesinde korunması bekleniyor.

Rakamlara bakınca revizeler yukarı ancak sadece 10 baz puan kadar. Görüntüye baktığımızda Trump’ın büyümeyi destekleyici politikalarının FED tarafından çok yüksek bir etkisi olacağına yönelik henüz net bir beklentisi olmadığı görülüyor. Zaten ortada somut bir durum da yok. Kabinenin Trump tarafından zenginler olarak seçildiğini ancak senatonun henüz onayından geçmediğini de belirtmek lazım. Yani henüz ortada belirgin bir duruş, ortaya atılmış bir ekonomik model de söz konusu değil. Bunu Yellen’ın açıklamalarından da gördük ki, piyasalara net bir şey görmeden spekülasyon yapmamak lazım.

FED 2017 yılı için 3 faiz artırımı beklentisini sağlayacak kadar rahat olacak mı ? Yeniden rahatsız olacağı bir çok gelişmeyi yaşayacağı kesin. Çin, Brexit, Avrupa seçimleri, AB’nin dağılma süreci, Dolar’ın hızlı değer kazanımı, belki de Trump’ın mali politikalarının istenilen üretkenliği sağlayamayışı ! vs. Bir çok sorunla karşılaşacak FED’in 2017’de de 3 faiz artırımı yapacağına yönelik koşulların şuanki pencereden bakıldığında görülmediği ortada. 2 bile soru işareti olacaktır.

Bu nedenle FED tarafından beklenen o müthiş şahin duruşun geldiğini söylemek için erken. Piyasa ise sadece küçük resmi fiyatlıyor. Büyük resmin çok daha farklı olacağı kesin.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI