Dolar/TL adına önemli hafta

01.08.2016 14:14

Yurtiçi piyasalar normalleşme sürecine girerken, içeride durulan gerilemin etkisi fiyatlamalarda pozitif bir yön izlememize neden oluyor. Yurtdışında ise hem FED'in yarattığı ılımlı hava hem de MB'nın bekle gör politikaları ekonomik gidişatın üzerinde hafifletici bir etkiye sahipti. Piyasalar yeniden bir tarım dışı haftasına girerken, içeride enflasyon rakamlarını diğer yandan ise, İngiltere MB'sının faiz kararını takip edecek. Çin verileri işte başta emtialar olmak üzere bir çok enstruman üzerinde etkili olacaktır.

Geçtiğimiz haftaya kısaca bir göz atarsak, Japonya'dan gelen sınırlı teşvikler ve FED tarafından gelen kademeli faiz artırımı teyidi, Dolar ve Yen tarafındaki zayıflamanın ana sebepleri arasındaydı. Ayrıca haftanın son işlem gününde açıklanan ABD büyüme rakamlarının beklenen kadar iyi bir performans göstermeyişi de Dolar negatif gelişmelerin hafta kapanışına doğru artmasına neden oldu. Ancak bu verinin 2 revizesi daha olacak. 2. çeyrek büyüme rakamlarının ilk açıklamasında istenilen görüntü ortada yok ancak diğer revizelerde mutlak suretle önemli olacaktır. ABD son zamanlarda İyileşen verilerin katkılarını diğer rakamlarda görebiliriz. Büyümenin revizesi her kadar düşürülmüş olsa da bir sonraki veride bu kadar olumsuz bir tablo görmeyebiliriz.

İçeride önemli olacak gelişme ise, bu dönemki enflasyon rakamları olacak. Geçtiğimiz dönemde görülen manşet enflasyondaki yükselişin devam etmesi bekleniyor. TCMB'de aynı beklenti içerisinde ancak çekirdek göstergelerin iyileşmesinin de beklendiği belirtilmişti. Gözler bu ayrıntıda olacak. Bir nebze daha sadeleşebilir miyizin en büyük anahtarı konumunda olan enflasyon datasının Dolar kuru üzerinde etkili olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca Moody’s not değerlendirmesi 5 ağustos tarihinde kurun kaderini belirleyecek gelişmeler arasında. ABD tarafında ise gözler şüphesiz tarım dışı istihdam verisinde olacak. Veri geçtiğimiz dönemde şok bir iyileşme yakalayarak 287 bin açıklanmıştı. Bu dönemki beklenti 175 bin olsa da hiç de fena değil. Bu beklentide gelebilecek bir rakam doları güçlendirebilir. Ayrıca özel sektör istihdam ve ISM imalatı önemli veriler arasında yer alıyor. Diğer yandan ortalama saatlik kazançlara da ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Veride iyileşme görmemiz ABD ekonomisine olan güven açısından oldukça önemli. Bu nedenle TDİ yanında ücretlerin performansı da izlenmeye devam edilmelidir.

İngiltere'den gelecek faiz kararı oldukça önemli. Temmuz ayında faizleri indirmeyen BoE, Brexit sürecini gözlemleyeceklerini belirtmiş ve Ağustos toplantısına dair bir indirim beklentisi oluşturmuştu. Alınan kararda oy dağılımın nasıl olacağı ve hali hazırdaki genişlemeci programın ne düzeyde tutulacağı önemli olacaktır.

USDTRY

Parite açısından oldukça kritik bir haftaya giriş yaptık. İçeride hem enflasyon izlenecek hem de Moody’s’in not değerlendirmesi. İçeride yaşanan gerilimli havanın artık yavaş yavaş dağıldığını ve TL’nin yeniden güc kazanma çabası içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yurtiçinin yanı sıra yurtdışından da gelecek ABD dataları oldukça önemli olacak. Manşet enflasyonun 8.20’ye yükselmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonun ise TCMB tarafından iyileşmeye devam etme beklentisi söz konusu. Sadeleşme adımlarının devamı ve içeride yaşanmaya başlanan pozitif havanın devamı için oldukça önemli. Moody’s’in kararı ise oldukça ayrıca büyük öneme sahip olacak. Yatırım yapılabilir not ve görünümün ne düzeyde tutulacağı kurun bu haftaki hareketini ABD datalarından daha çok etkileyebilir. Bizim beklentimiz Moody’s in bu toplantıda değişikliğe gitmeyeceği ancak risklerin izlenmeye devam edeceğine yönelik bir rapor sunacağı yönünde.

ABD’DEN İSTİHDAM VERİLERİ GELECEK !

Hafta başında ABD’den ISM imalat gelecek. Son dönemde bu datada görülen iyileşme oldukça önemliydi. Diğer yandan hafta genelinde ADP özel sektör istihdamı ve Cuma günü de hem TDİ hem de ücretleri takip ediyor olacağız. Dolar endeksinin performansında oldukça önemli olacaktır. TDİ beklentisi geçtiğimiz döneme göre düşük olsa da 175 bin gibi bir beklenti hiç de fena sayılmaz. Ücretlerin durumu kritik olacaktır. Geçtiğimiz dönemde bu veride yeniden olumsuz bir tablo ortaya çıkmış ve TDİ verisine rağmen çok da güçlü olamayan bir Dolar performansı izlemiştik.

TEKNİK GÖRÜNÜM



Teknik olarak ise, 3.00 seviyesinin altında TL’nin görece iyi bir performans göstermesi beklenebilir. 2.9850 ise önemli bir destek olarak izlenecek. 2.9850’nin geçilmesi halinde 2.9700 ve 2.9500’e doğru gevşeme hafta içerisinde sürebilir. Tabiki önemli bir hafta ve makroekonomik verilerin performansı oldukça önemli olacak ve kurun volatilitisine doğrudan katkı yapacak. Ancak içeride başlayan ılımlı pozitif hava ve ABD verileri iyileşme gösterse de faiz artırımı sürecine olan inancın kırılmış olması, kısa vadede kurda geri çekilmeleri hafta içerisinde hissetmemize neden olabilir. Ancak 3.00-2.9500 arası bölge kritik.

Gökhan Özkan

IşıkFX Araştırma Uzmanı