Elektriğin %6.1’i rüzgardan geliyor

07.08.2017 10:15

Elektrik enerjimizin daha büyük kısmını ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ndan temin etmek istiyoruz.

Rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, barajlı hidrolik ve akar sulu elektrik kaynaklarına “Yenilenebilir Enerji Kaynakları” diyoruz. 2017 Haziran verilerine göre üretilen elektriğin yüzde 34’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor. Devlet yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini desteklemek için, yatırım yapacaklara belli bir süre için belli fiyatla alım garantisi verdi.

Kilovatsaat (kWh) başına alım garantisi fiyatı, rüzgar ve hidroelektrik santrallerde 7.3 cent, jeotermalde 10.5 cent, biyokütlede 13.3 cent idi. Bu rakamlara yerli ekipman kullanımına bağlı olarak 0.4 - 3.5 cent arasında değişen ilaveler de yapılabiliyordu.

1 MİLYAR $ YATIRIM

Şimdilerde devlet, yenilenebilir enerji yatırımları için lisans verirken, yatırımcıdan; (1) Yatırımda kullanılacak malzemenin yerli olarak üretilmesini, (2) Elektrik alım garantisinde en düşük fiyatı vermesini istiyor. Geçen ay güneş enerjisi ile ilgili ihaleyi kazanan grup, elektrik üretmede kullanılacak panellerde yerli üretime geçmeyi ve düşük fiyatla elektrik satmayı kabul etti.

Geçen hafta 5 bölgede, Kayseri, Edirne, Ankara, Bilecik ve Eskişehir şehirleri çevresinde yapılacak Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) yatırımları için düzenlenen açık eksiltmeyi kazanan Alman Siemens firması ile Türk ortakları Türkerler, Kalyon grupları, bin MW gücünde RES yatırımı yaparken, yan şart olarak 100 milyon dolarlık bir yatırımla en az toplam 2.3 MW gücünde yılda 300 - 400 rüzgar türbini üretmeyi kabul ettiler.

Üretimde yerli katkı oranı yüzde 65 olacak. Ayrıca AR-GE yatırımı yapacaklar. Toplam yatırım 1 milyar dolar dolayında olacak.

RÜZGARA İLGİ ÇOK...

Türkiye’de elektrik enerjisinde kurulu güç 80.3 bin MW. Yılda 273 milyar kWh elektrik üretiyoruz.

Rüzgar enerjisinde kurulu güç haziran ayı sonu itibariyle 6.1 bin MW’a ulaştı. Toplam kurulu güçte rüzgar enerjisi tesislerinin payı yüzde 7.7, güneş tesislerinin payı yüzde 1.5, jeotermal tesislerin payı yüzde 1.1.

Kurulu güçte payı yüzde 7.7 olan rüzgar santrallerinin elektrik üretimindeki payı haziran sonu itibariyle yüzde 6.1. Rüzgâr enerjisinde yakıt masrafı yok ama yatırım yüksek. Ve de daha önemlisi verim rüzgâra bağlı. Rüzgâr düzenli esmediğinde verim düşebiliyor. 1 MW rüzgar enerjisi santralinin ilk yatırım maliyeti 1.2 milyon euro dolayında. Kulelerin maliyeti 220 bin euro, türbinlerin maliyeti 800 bin euro dolayında.

1 MW gücündeki rüzgâr türbininin ortalama elektrik enerjisi üretimi yılda 2.200 bin - 2.500 bin kWh dolayında olabiliyor. Halbuki ithal kömür ve ithal doğalgaz yakan santraların ile 1 MW kurulu güç başı üretimleri rüzgar santrallarının 2 - 3 katına çıkabiliyor. Türkiye’de ilk rüzgar enerjisi santralı yatırımı 1998 yılında İzmir’de yapıldı.

2790 TÜRBİN İTHAL ETTİK

Halen 171 şirket ülkenin değişik yerlerinde 2.790 türbinde (yüksek kulelerin tepesindeki Rüzgar Gülü denilen pervanelerle) üretim yapıyor.

Bugüne kadar rüzgardan elektrik üreten 2.790 türbini 16 farklı firmadan satın aldık. En fazla türbin satanlar Nordex (Almanya), Vestas (Danimarka), Enercon (Almanya), GE (ABD) ve Siemens (Almanya) firmaları.

Son ihaleyi türbin satışında 5’inci olan Alman Siemens ve Türk ortakları kazandı. Devlet ihaleyi kazanan gruba 15 yıl süre ile elektrik alım garantisi veriyor. Grup daha önceki yatırımlarda devletin kilovat saat başı verdiği 7.3 sentlik fiyatı, kilovat başına 3.48 sente düşürdü. Grubun yatırımları tamamlandığında, RES’lerinde halen 6.1 bin MW olan kurulu kapasiteye, bin MW büyüklüğünde rüzgar enerjisi kapasitesi eklenmiş olacak.