Enflasyon TCMB’nin elini kolunu bağlıyor !

27.10.2016 16:44

Merkez Bankası 4. Enflasyon raporunu açıkladı ve tüm korkularının enflasyon ve enflasyon bileşenlerini etkileyecek unsurlar üzerine olduğunu net bir şekilde ifade etti. Görüntü şunu gösteriyor ki, sadeleştirme adımları bitmedi ancak faiz indirimi yapacak ortam da ortada yok. Bu nedenle bu yıl için artık büyük bir virgül konulduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki yılda ise kur hareketi, MB için esas belirleyici unsurlar arasında yer alacak. Bu doğrultuda MB, rezervleri koruma yolunda adım atamayacağı için fırsat bulduğunda faiz indiriminden ziyade sadece munzam ya da ROK oranlarına müdahale edebilecek yeri olacak.

Piyasa Lehimize İşlemiyor

Merkez Bankası’nın bugüne kadar ki, sadeleştirme adımlarında elini kuvvetlendiren gelişmeler teker teker elinden kaymaya başladı. Verilerdeki bozulmalar cabası bir etki yaratırken, içeride FETÖ operasyonları, OHAL durumu gibi etkenler tüketici ve yatırımcıları karamsar bir havada bırakmaya devam ediyor. Aynı zamanda sınırlarda gerçekleşen operasyonların daha da derinleşeceğine dair açıklamalar önemli bir stres unsuru olarak yer alıyor. Bu durumun etkisi de şüphesiz bize kurda yükseliş, risk priminde artış olarak yansıyor. Bu etkilerin hepsi de doğrudan ithal malların fiyatını yukarı çekiyor.

Mevsimsel etkilerin gıda fiyatlarındaki oynaklığı yüksek tutup, MB’nin adımlarında birincil öneme sahip değişken konumunda ancak enflasyonu şişirecek asıl gelişmenin ileride ulaştırma kaleminden gelmesi de söz konusu olabilir. Enflasyon raporunda elimizi kuvvetlendirecek gelişmelerin negatif çıktı açığı ve gıda fiyatlarının seyri olması bekleniyor. Petrol fiyatlarının ithal fiyatlar üzerindeki etkisi oldukça yüksek, bu durumun özellikle ulaştırma da fiyat sepetini yukarı çekebileceği endişesi hakim görünüyor.

Diğer yandan iç talebin içerideki gelişmeler ile sakin kalacağı beklentisi negatif çıktı açığının artmasına neden oluyor. Dolar talebinin, risk iştahının azaldığı süreçte iyiden iyiye arttığı bir dönemeç içerisine girdik. Bu nedenle kurun bu seviyelerde kalması hem iç dinamiklerin zemin hazırladığı bir unsur olarak gündemde yer alırken hem de dış koşullar şuan için aleyhimize işlemesine neden oluyor.

Yurtiçi dinamikleri düzeltebilecek yeni bir senaryonun bu yıl içerisinde devreye girmesi, üzerimizdeki kara bulutları bir nebze olsun dağıtacaktır diye düşünüyoruz. En ufak bir kıpırdanma belirtisinde FITCH’in negatif izlemesini hatırlayan piyasa oyuncularının acil bir şekilde fikir değişikliğine uğratılması gerekiyor. Bunu sağlayacak gelişmenin TCMB nezdinden öte, hükümetin destekleyici politikaları sayesinde olacağı aşikar.

Merkez Bankası’nın ise, yeni revizelerinde gördüğümüz üzere ilerleyen dönemde 2017 enflasyon tahminlerinin enerji fiyatları ve kurda görülecek etkenler ile birlikte yükseleceği beklentisi mevcut. Bu nedenle, MB’nin atacağı adımlarda tek faizin sonlacağı nokta, hem anlaşılır hem de kur üzerinde etkin bir faiz adımı yolunda olmalıdır. Yani faiz tartışmasında orta bandın yüzde 7.75’e çıkarılması seçeneğinin daha çok gündemde olacağı bir süreç söz konusu olacaktır. Bu durum hem istenilen hedeflere, hem kura ve enflasyona müdahaleye, hem de MB özgürlüğüne ve kredibilitesine katkı sağlayabilir bir çözüm olabilir. Gerisi ise,hükümette olacaktır.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI