Enflasyon yeniden tek hanede

03.08.2017 13:23

Salı günü açıklanan enflasyon raporu sonrasında 2017 yılı için tahmini 0.2 puan yukarı yönlü revize eden TCMB’den sıkı duruş mesajını yeniden alan piyasalar, bugün düşen manşet enflasyon rakamı ile birlikte yeniden faiz indirimi gelir mi yönünde umutlanmışa benziyor. Aylık bazda yüzde 0.15 artış, yıllık bazda 9.79 olarak açıklanan enflasyon rakamları şuan için olumlu görünüyor. Ancak çekirdek enflasyondaki artış (C endeksi 9.60) sıkı duruşun korunması gerektiğini gösteriyor. Çekirdek enflasyonda kur etkisinin yanı sıra, ulaştırma kaleminde görülen ayarlamaların da etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Yurtiçi ÜFE bir önceki aya göre 0.72 artarken, yıllık bazda 14.87’den 15.45’e yükseldi. ÜFE’deki yeniden artış da dikkatleri çeken gelişmeler arasında yer alırken, maliyetlerin halen yüksek seyrettiğine işaret ediyor. Talebin canlanması da ÜFE’nin manşet enflasyona yansımasını artırabilir.

TÜFE’nin alt kalemlerinde giyim ve ayakkabı geçtiğimiz ay da enflasyonu düşüren kalemler arasındaydı. Ayrıca temmuz ayında gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde 0.71’lik gerileme söz konusu. Lokanta ve oteller grubu en yüksek artış gösteren grup. Bu da turizmin yeniden canlandığını gösteren emare. Yani hizmet enflasyonu güçlenmeye başladı. Çekirdek enflasyonu etkileyen gelişmeler arasında bu da yer alabilir. Lokanta ve oteller, eğlence ve kültür gibi kalemlerde görülen yüksek seyir, talep enflasyonun canlandığını gösteriyor.



Baz etkisinin katkısı manşet enflasyonda iyimser havanın ortaya çıkması tetikleyen unsurlar arasında. Ancak bu etkisinin Eylül ve Ekim ayında enflasyonu yeniden çift haneye taşıyacağını göz önünde bulundurursak, 2017 yılı için faizlerin bu seviyelerde yüksek seyrinin korunması rasyonel duruyor. Mali gevşemenin de 2017 için devam ettiğini varsayarsak.



Kurda enflasyon sonrası ilk fiyatlama negatif oldu. Ancak gelişmekte olan ülkelerde sabah saatlerinde bir zayıflık da söz konusuydu. ABD-Rusya yaptırımları hikayesi, Brezilya’daki siyasi sorunlar derken EM para birimleri sabah kırılgan bir hareket yaşadı. Ancak global risk iştahında henüz bir bozulma yaşandı demek için erken. ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri 2.30 altında zayıf, Dolar endeksi 9 aydır değer kaybediyor. Bu tür gelişmeler EMFX para birimlerini rahatlatan unsurlar arasında. Ancak TL’nin henüz faiz avantajına rağmen istenilen primi yapamadığını ve 3.50-3.55 arası dalgalanmanın korunduğunu görüyoruz. 3.50 altında bir seyir için hikaye henüz sağlanabilmiş değil.

Teknik olarak baktığımızda ise kısa vadede 3.5150-3.50 ve 3.47 desteklerinin önemli olduğunu söyleyebilirim. 3.58 geçilmediği takdirde ise sert bir yükseliş hareketi beklenmemesi tarafındayım. 200 günlük basit ortalamanın altında kaldığı müddetçe (3.5685) pozitif havanın bozulacağını düşünmüyorum. Cuma günü gelecek ABD istihdam ve ücretler datası önemli. Ücretlerde yıllık yüzde 2.5 üzeri bir hareket yakalanırsa, Dolar’da yukarı yönlü bir fiyatlama görebiliriz. Beklentiler dahilinde bir rakam yatay alan içindeki hareketin devam etmesine neden olacaktır.

Gökhan Özkan
STRATEJİST