Enflasyonda yıllık bazda altı aydan sonra ilk gerileme

05.06.2017 12:52
Mayıs ayı TÜFE verisi beklentilerin bir miktar üzerinde %0.45 artış gösterdi. Beklentiler %0.35 seviyesinde bulunuyordu.  Bu veri ile birlikte enflasyonda yıllık bazda  %11.87’den %11.72 seviyesine gerileme oluştu. TÜFE son altı aylık yükselişin ardından ilk defa yıllık bazda geriledi. Çekirdek TÜFE verisi ise %1.33 artışla yıllık bazda %9.42’den %9.38 seviyesine geriledi.

Gıda ve Ulaştırmadan enflasyona negatif katkı… Detaylara bakıldığında enflasyonda mayıs ayında en büyük negatif katkı gıda ve ulaştırma grubundan geldiği görülüyor. Gıda grubunda mayıs ayında %0.55 gerileme görülürken, ulaştırma grubunda ise %0.73 düşüş izlendi. Ancak gıda grubunda yılbaşından bu yana halen %10.08 gibi yüksek bir artış olduğunu belirtmekte fayda var. Enflasyona mayıs ayında en yüksek pozitif katkı ise %5.97 artışla giyim grubundan gelmiş görünüyor.

Enerjinin yardımı devam ediyor… Daha detaylı bakıldığında ise enflasyondaki düşüşün enerjinin yardımı ile olduğu görülüyor. Enerji hariç enflasyon hesaplandığında %1.33 gibi yüksek bir seviyeye yükseldiği görülüyor. Bu enerjinin enflasyonda aşağı itici önemli bir etkisinin olduğunu göstermekte.

İşlenmemiş gıda fiyatları geriledi… Diğer yandan bir diğer düşüş işlenmemiş gıda fiyatlarında görülüyor. Gıda grubunun negatif enflasyon gelmesinde işlenmemiş gıdanın etkisi var. Burada ise fiyatları %7.77 düşen taze meyve ve sebze grubu ön plana çıkmakta. Ancak işlenmemiş gıdanın yıllık enflasyonu %27.33 gibi yüksek bir seviyede olduğunu hatırlamakta fayda var.

Kurdaki stabil seyir, sıcak para girişi önemli bir faktör… Enflasyondaki gerileme aslında çok fazla sürpriz değil. Döviz fiyatlarının uzun bir zamandır stabil bir seyir içerisinde olması ve hatta geçen aylara göre gerileme göstermesi enflasyondaki iyileşmede önemli bir etken gözüküyor. Kurlardaki seyrin stabil konumunu koruması durumunda ilerleyen aylarda da enflasyonda düşme devam edebilir. Diğer yandan gıda fiyatlarındaki gerilemenin de gelecek aylarda sürmesi beklenebilir.

Gelecek aylarda haziran ayının dışında temmuz ayında düşük enflasyon gelmesi halinde yıllık bazdaki düşüş, baz etkisinden dolayı hızlanabilir. Çünkü geçen yıl TÜFE haziran ayında %0.47 ve Temmuz ayında %1.16 açıklanmıştı.

Hedefin %72’sine şimdiden ulaştık. Gelecek aylarda negatif enflasyona ihtiyaç var… TCMB’nin yıl sonu hedefi %8.50 seviyesinde bulunuyor. Yılbaşından bu yana TÜFE %6.18 seviyesine ulaşmış durumda. Başka deyişle hedefin %72’sine şimdiden ulaştık. Gelecek altı aylık enflasyonun oldukça sınırlı olması gerekli ve hatta yaz aylarında negatif enflasyonları görmemiz gerekiyor. Aksi halde hedefin üzerinde yılı tamamlayacağız görünüyor.

Önümüzdeki aylarda gıda enflasyonun seyri oldukça önemli olacak… Gıda’da görülen gerilemenin devam etmesi enflasyonda hedefe yakınsama olabilir. Ancak bunun yanında Enerji’den gelen yardımın ve sermaye girişlerinin kurda yarattığı olumlu görünümün devam etmesi gerekli.

MERKEZ BANKASI NE YAPAR?

TCMB sadece bu ayki veri ile gevşemeye başlamayabilir. Ancak kurdaki aşağı yönlü seyir devam ederse, bir miktar gevşemeler görebiliriz. Bununla ilgili bir süredir açmadığı repo ihalelerini açıp açmadığını izleyeceğiz. Mevcut sıkı duruşun yararlı olduğunu Merkez’de görüyor. Bu nedenle yapsa bile mevcut sıkı duruşta kontrollü gevşemeler yapabilir. TCMB 15 Haziran tarihinde öncelikle Fed’in söylemlerine bakacaktır.

DOLAR GEVŞİYOR

Veri TL üzerinde bir iki gündür oluşan olumlu seyri destekledi. DolarTL paritesinde 3.50 seviyesi önemli bir kritik destek ve bu seviyesinin altına gerileme ihtimali mevcut. Ancak bu şimdi mi olur, Fed toplantısından sonramı olur göreceğiz.

Tuncay Turşucu
İNTEGRAL ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ