‘Erdoğan-Putin’ hareket-bereket

09.08.2016 09:02

Sayın Erdoğan ile Sayın Putin bugün Rusya’nın Sen Petersburg’da bir araya gelecekler Buluşma sonrası 24 Kasım 2015’te düşürülen Rus savaş uçağı kriziyle bozulan siyasi ve ekonomik ilişkilerin normalleşmesi bekleniyor. İlişkilerin normalleşmesi ekonomimize hareket ve bereket getirecek. Çünkü Rusya ile siyasi ilişkiler yanında ekonomik ilişkiler bizim için çok çok önemli.

- Rus turistlerin sayısının azalması turizmde ciddi iş kaybına yol açtı. İlk alta ayda 2014’de Rusya’dan gelen turist sayısı 1.9 milyondu. Bu yıl2015 yılında 1.4 milyona gerilemişti. Bu yıl 183 bin turist geldi. Gelen yabancı turistin yalnızca yüzde 12.6’sını Rus turistler oluşturdu.

- Yılda 2.5 milyar dolarlık yaş meyve ve sebze ihraç ediyoruz.  Yaş meyve ve sebze ihracatında Rusya’nın pazar payı yüzde 42 dolayında.  Uçak krizinden bu yana yaş meyve ve sebze ihracatımızda önemli gerileme ortaya çıktı.

İHRACATIMIZ GERİLEDİ

- Rusya’ya sadece yaş meyve ve sebze satmıyoruz. Hemen her sektörün değişik büyüklükte ihracatı var. İlk 7 aylık dönemde 2014 yılında Rusya pazarına 3.5 milyar dolarlık, 2015 yılında 2.1 milyar dolarlık ihracat yapmıştık. Bu yılın 7 aylık ihracat geliri 872 milyon dolara geriledi.

- Beyaz et üreticileri Rusya pazarına ihracata başlamışlardı. Rusya beyaz et ticaretini yasakladı.

- Rusya Federasyonu Göçmenler Servisi’ne kayıtlı, Rusya’da yaşayan TC vatandaşlarının sayıları 86 bin. Kayıtlı göçmenlerin 27 bini Moskova’da yaşıyor. Göçmen kaydı yaptırmayan, kendileri adına iş yapan veya başkalarının yanında çalışan Türklerin sayılarının 200 bine yakın olduğu söyleniyor.

- Türk firmalarının Rusya’da 10 milyar dolar dolayında yatırımının bulunduğu tahmin ediliyor.

Türk firmalarının en fazla yatırım yaptığı bölgeler Moskova, Tataristan (Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi), Rostov, Krasnodar, Soçi, Novorossisk, Lipetsk (Serbest Ekonomik Bölge) ve Sen Petersburg.

Uçak krizinden önce Rusya’da faaliyette bulunan Türk firmalarının sayısı 3.000 civarındaydı. Bu sayının biraz azaldığı tahmin ediliyor.

 Türk girişimciler Rusya’da 40’a yakın marka ve 700 dolayında mağazayla Türk giyim eşyalarını satıyor. Hazır giyim ihracatçılarımız 2015 yılının ilk 7 ayında Rusya’ya 128 milyon dolarlık ihracat yapmışlardı. Bu yıl ihracat yüzde 49 azaldı. 65 milyon dolara geriledi.

ENERJİ BAĞIMIZ ÖNEMLİ

Türk müteahhitlik sektörünün şimdiye kadar Rusya’da üstlendiği projelerin bedeli yaklaşık 64 milyar dolar.

Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışında üstlendiği projelerin yüzde 20’si Rusya’da.  Rusya müteahhitlik firmalarımızın en fazla proje üstlendiği ülke. Türk müteahhitlik sektörü 2015 yılında 4.3 milyar dolar değerinde proje üstlenmişti.

Uçak krizi sonrasında Türkiye’ye karşı uygulanan ekonomik engellemeler kapsamında Türk firmalarının müteahhitlik ve müşavirlik sektöründe faaliyette bulunması yasaklandı.

Müteahhitler mevcuda ek olarak 2 milyar dolarlık yeni iş için izin bekliyor.

- Doğal gazda Rusya’ya bağımlığımız var. Toplam doğal gaz ihtiyacımızın yüzde 55’ni Rusya’dan temin ediyoruz.  İki boru hattıyla, Doğu hattından 14 milyar m3, Mavi Akım hattından 16 milyar m3 doğal gaz geliyor. Ham petrol ihtiyacımızın yüzde 10 dolayındaki kısmını Rusya’dan temin ediyoruz. Akkuyu Nükleer Enerji yatırımı Türk ekonomisi için önem taşıyan bir proje.

- Rus vatandaşlarının satın aldıkları gayrimenkul sayısı 8 bin dolayında. 2015 yılında Rus vatandaşları 300 milyon dolarlık gayrimenkul satın aldı.

Görülüyor ki Sayın Erdoğan ile Sayın Putin’in görüşecekleri çok konu var.

Buluşma öncesi Rusya’dan gelen olumlu haberler, bu buluşmanın iki ülke arasında normalleşmeyi sağlayacağının işaretini veriyor.