Faruk Özlü

18.10.2016 08:53

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Rekabetçi Sektörler Programı’nı açıkladığı dar kapsamlı basın buluşmasında ne yapacağını bilen, hedeflerine kilitlenmiş, bürokratlarını seçmiş ve onlarla uyum sağlamış bir görünüm sergiledi.

Dünkü yazımda, 405 milyon euro kaynaklı programın 2026 yılına kadar sürecek yeni döneminde imalat sanayiinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, AR-GE ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projelerin destekleneceğinden bahsetmiştim.

Bakan Faruk Özlü, TÜBİTAK’ta radikal bir dönüşümün gerçekleştirilmesi ve genel karar mekanizmalarının sadeleştirilmesi konularına önem vereceğinden bahsetti; ayrıca, özel sektördeki araştırma faaliyetlerinin, devletle paralel olması halinde daha verimli sonuçlar elde edilebileceğini vurguladı. Bu konudaki ana yapı yıl sonuna kadar tamamlanacak. 2017 yılı içinde ise, düzenleme yapılacak.

Vurgulananlar

Sayın Bakan, aşağıdaki konulara vurgu yaptı:

- Sınırlı kaynağımızı tahsis edeceğimiz sektörlerin bilimsel olarak belirlenmesi gerekli.

- Tarım arazileri çok geniş ve buralara ot-yaprak vergisi ödüyoruz. Oysa, tarım arazilerinden ayrıştırılarak yeni sanayi bölgeleri açılması gerekiyor. Sanayi parsellerini artırmak zorundayız.

- Özel şahısların sanayi bölgesi kurmalarının önünü açmamız gerekiyor. Bandırma’da bunun bir örneği var ve bu uygulama yayılacak.

- Sanayi parseli üretelim, her isteyen gelsin burada yatırım yapsın istiyoruz. Yatırımcılar, ÇED raporuyla uğraşmasın istiyoruz. Çünkü bir ÇED raporu yaklaşık kırk beş kurumun imzasını gerektiriyor.

- Devletin kamulaştırdığı, özel kişilere satmadığı ama kiraladığı beş adet endüstri bölgesi var. Bunlar Filyos, Ceyhan, Konya Karapınar, Niğde Bor vs. projeleri. Bunların sayısını artırmamız gerekir.

- Almanların endüstri 4.0, Japonların Smart Society 5.0 dedikleri, bilgi toplumunun bir üstündeki teknoloji toplumuna geçiş projelerini çok iyi incelememiz ve AR-GE çalışmalarımızı bu hedeflere yönlendirmemiz gerekiyor.

- Teknoloji toplumuna ulaşmak amacıyla TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB, YASED, TİM gibi kurumlardan oluşan, Arçelik, Vestel gibi teknoloji şirketlerinin katılımının da olacağı bir kurul oluşturulacak.

- Yirmi üç ilde anahtar teslimi prensibinde, girişimcilere verilecek, emek yoğun sektörlere hitap eden fabrikalar kurulacak. Girişimci, inşaatı yaptıkça kendisine para verilecek ve üretilen mal için de Hazine’ce satın alma garantisi verilecek.

- Patent yasası çıkarılacak.

- Şehir içindeki sanayi siteleri, şehir dışına taşımaya çalışılacak.

Uluslararası özel bir şirketten de danışmanlık alınıyor. Bakan’ın bahsettiği konuların yarısı bile gerçekleştirilebilse, çok şey yapılmış olacak.