Fed Başkan adaylarında son durum

05.10.2017 10:38

Trump’ın danışmanları araştırmaları sonlandırdılar ve Başkan’ın önüne koydukları kısa listede 4 isim öne çıktı. Buna göre Trump’ın, öne çıkan adaylardan mevcut Başkan Janet Yellen, geçtiğimiz günlerde WSJ’de Trump’ın Fed Başkanlığı için görüştüğüne dair haber yapılan eski guvernörlerden Kevin Warsh, Trump’ın Ekonomi Danışmanı Gary Cohn ve mevcut Fed guvernörlerinden yine Trump’ın yakın zamanda görüştüğü Jerome Powell. Trump’ın bu dörtlü arasından önümüzdeki haftalarda bir seçim yapması bekleniyor. Aynı zamanda Merkez Bankacılığının en temel kurallarından birinin “Taylor rule”un yaratıcısı John Taylor’ın da ismi geçiyor. Predict It Bet’te son durum şu şekilde;



Tabii yeni gelecek Başkan Fed’in de politikasını derinden etkileyeceği için, uzun vadeli beklentileri de şekillendirecektir. Özellikle de 2018 için 1 tane olan faiz beklentilerini. Warsh ismi Fed açısından “şahin”leşme anlamına geliyor. Diğerleri ise muhtemelen mevcut politikaları sürdüreceklerdir.

Warsh halen en çok öne çıkan aday olmakla beraber, Trump’ın görüştüğü bir diğer isim olan mevcut guvernörlerden Powell’ın da oldukça öne çıkmış durumda. Cohn’un şansı önceye göre azaldı görünüyor. Ancak Ekonomi Danışmanı olması itibariyle Trump’ın mali politikaları üzerinde etkili bir isim. Trump onu yanında da tutmak isteyebilir, ya da kendisini atayarak Fed üzerindeki ağırlığını da artırmak isteyebilir. Ancak Cohn aynı zamanda Trump’a “hayır” da diyebilecek bir isim.

Bu isimlerle ilgili değerlendirmeleri de bir tekrarlayalım...

Janet Yellen’ı zaten tanıyoruz. Mevcut şartlarda, öngörülebilir ve kademeli ilerleyen Fed politikalarını devam ettireceğinden piyasanın en iyi karşılayacağı isim olacak.

Kevin Warsh: Reformist olarak görülen Kevin Warsh, 2006 ve 2011 arasında Fed’de görev yapmıştı. Morgan Stanley’de finansal krizi yatıştırmak amaçlı oynadığı anahtar perde arkası rollerle biliniyor. Merkez Bankası’nda görev yaptığı sürece para politikasında alabildiğine geniş alana yayılmış değişimlerin gerekliliğini savunmuş ve kamuoyuyla iyi bir iletişim kurmuş. Kendisi Fed’in para politikası yaklaşımını eleştiren tutumuyla bir “şahin” olarak görülüyor.

Jerome Powell: ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Kevin Warsh ile beraber en sıcak baktığı isim olarak onun da şansı yüksek. Faizin kademeli artması gerektiğini düşünüyor. Birçok açıdan para politikası görüşleri Başkan Janet Yellen ile benzerlik gösteriyor. Powell, Fed’in faizleri kademeli artırmakla beraber enflasyon hedefe yaklaşana kadar da sabırlı duruşunu devam ettirmesi gerektiğini, faiz artışlarının hızının ekonominin performansına bağlı olduğunu düşünüyor. Kendisi bir “güvercin”.

Gary Cohn: Cohn, ekonomik izolasyon konusundaki etkili ağızlardan birisi olarak görülüyor ve Trump’ın takımına katılmadan önce 25 yıldan uzun süre (10 yılı Başkan olmak üzere) Goldman Sachs’da görev yapmışlığı var. GS’deyken Fed’i ekonomiyi desteklemek amacıyla finansal sisteme likidite pompalama konusunda eleştirmiş ve bankalara sermayelerini güçlendirmelerini ve borç vermede dikkatli olmalarını salık vermişti. Aynı zamanda Fed politika yapıcılarının çok fazla konuşarak piyasalarda kararsızlığa neden olduklarından şikayet etmişti. Cohn, Trump’ın adamı ancak onunla da ters düşebilecek bir yapısı var. Şahin mi güvercin mi olduğu konusunda, para politikası için belli bir çizdiği yol yok. Yellen’ın kademeli faiz artışları görüşüne daha yakın olarak değerlendiriyor.

John Taylor: 1993 yılında geliştirdiği faiz oranları değişimi ile enflasyon ve ekonomik durum arasında bağıntı kurduğu ve “Taylor Kuralı” olarak bilinen para politikası kuralıyla tanınıyor. Bilindiği gibi; Taylor Kuralı; Merkez Bankaları’nın kısa dönemli faiz oranlarını gerçekleşen ve potansiyel GSYH ile gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon oranı arasındaki sapmalara göre değiştirmesi gerekliliğini öngörüyor. Yani büyümede sorun varsa faizi düşürmek, enflasyonda sorun varsa faizi yükseltmek gerekir. Değerli bir iktisatçı olan Taylor, George W. Bush döneminde Hazine Bakan Yardımcısı olarak da görev yaptı. Şayet enflasyon düşüklüğü geçici ise ve kendi kendine kısa vadede hedefe oturacaksa Taylor teorik olarak şu anda faizlerin daha yüksek olmasını isteyecek bir isim, özellikle daha fazla büyüme kaydedilmesi beklenen bir Trump yönetiminde. Bu yüzden “şahin”.

Neel Kashkari: Kendisi hali hazırda Minneapolis Fed Başkanı ve Fed’in bu yıl içindeki kararlarında oy hakkı var. Çekirdek enflasyon (manşet de değil) %2 hedefine ulaşıncaya kadar kesinlikle faiz artırılmaması gerektiğini düşünüyor. Net bir güvercin, en güvercin hatta.

Glenn Hubbard: 2001 ve 2003 arasında eski Başkan George W. Bush’un Baş Ekonomistliğini yapan Glenn Hubbard, maaşlar, temettü gelirleri ve sermaye kazançlarından alınan vergilerin oranlarını düşürerek “vergi kesintisi” paketleriyle bilinen bir isim. Bir mali politika ustası olarak Hubbard, 2012’de Obama’ya yenilen Mitt Romney’nin de takımında ekonomi danışmanı olarak yer alıyordu. Hubbard, vergi konusuna yaklaşımıyla Trump ile uyum içinde çalışabilecek bir Merkez Bankacısı olur.