Fed ekonomik sessizliğini bozdu

22.08.2016 18:32

Herkesin ortak dili FED ve Faiz söylemi olmuşken, ay başından bu zamana kadar ABD tarafındaki veri akışını beraberce gözlemleyelim istedim. Bilindiği üzere ayın başında açıklanan PMI ve ISM verilerine baktığımızda üreticilerin hizmetlerin ekstra bir satın almaya başvurmadıklarını genel alımlarına devam ettiklerini gözlemledik. Bununla beraber tedarik ve imalat satın almacılarının ise beklentilerinde ve alımlarında bir önceki aya oran ile iyi bir düşüş gözlemleniyor.

Genel anlamda da kişisel tüketimlerde herhangi bir artış gözlemlenmezken, bu ay içerisinde ABD’de yaşayanlarda kişisel giderlerin arttığını görüyoruz. ADP tarımdışı istihdam ve Tarım dışı istihdam verileri için benim yorumum yaklaşık olarak 1 senedir hiç değişmedi. Bir önceki açıklanan veriden belirli oranda düşük bir beklenti açıklayıp, 1-2 kademe üzerinde veriyi piyasaya sağlam bir dinamo veri gibi satıyorlar. Fakat çok uzun zamandır yaklaşık olarak 2-3 senedir piyasada işlem yapan tüm traderlar ‘’ Nerede o eski Tarım Dışılar’’ dediğini duyuyorum. Ciddi anlamda ABD Ekonomisi istihdamı o kadar öne çıkartmıştı ki, bir ons altında bu veri ile minimum 40 - 50 dolar civarlarında hareketler gözlemliyorduk. Fakat şu sıralar küresel riskler bu denli artmışken dahi 20-25 dolar civarlarında maksimum hareket geliyor. Bu durumda da ABD ekonomisinde istihdamın şuan için dolar tarafına pek bir etkisinin olmadığını anlıyoruz. İşsizlik demişken de, uzun zamandır işsizlik haklarından yararlanma başvuruları da minimum 254 bin maksimum 294 bin seviyelerinde seyrediyor. Ancak bu başvuruların azaldığını ve 254 bine daha yakın olduğu gözlemliyoruz.

İthalat ve İhracat tarafına baktığımızda ABD tarafında bu ay bir miktar artış gözlemlenmiş. Fakat piyasalar bu ay ikinci şokunu Üfe - Tüfe ve Perakende Satışlar verilerinde yaşadı. Burada beklentilerin altında kalması FED tarafının eylül de ki faiz artırımını zayıflatan bir etmen oldu. Bununla eraber inşaat izinlerinde belirgin düşüş olduğu gözlemlendi. Fakat bu durum inşaat ve konut başlangıçlarına yansımamış görünüyor. Satın alma müdürlerinin genel anlamda ki şüpheli duruşunun Sanayi üretimine bu ay yansımamış olması dikkat çekici görünüyor.

İkinci bir şok yaratan Üfe - Tüfe - Perakende satışlara kadar geçen bir aylık süreçte FED bölge başkanları sözlü yönlendirmelerine ara vermişti. Fakat ne hikmetse bu kötü gelen verilerden 2 dakika sonrasında Dudley çıkıp, eylül ayında faiz artışı ihtimaller dahilinde açıklamasında bulundu. Bu sözlü yönlendirme ciddi anlamda FED’in çok iyi kullandığı bir yöntem olarak görünüyor. Burada yatırımcıların ciddi anlamda kafasını karıştıran durum ise ‘’ Verilere mi inanalım , Başkanlara mı ? ‘’. Daha önce ki bir analizimde de özellikle belirtmiştim fakat tekrarlamakta fayda var. Yazının başında belirttiğim gibi istihdam dolar tarafını güçlendirmiyor. ABD’nin bir önceki kriz dönemi Morgage olduğu için inşaat ve konut tarafından da doları güçlendiremez. Üstüne basa basa söylediğimiz gibi ‘’ Çare Enflasyon ‘’ söylemini cumartesi günü Fischer gündeme getirdi.

Kafa karıştıran başka bir durum ise, Fed bölge başkanlarının söylemlerindeki tutarsızlık…

* Kimi başkan beklenti oluştuğundan aşırı ısınma risklerinden bahsediyor.

* Kimi başkan mevcut faiz oranında manevra alanının düştüğünden

* Kimi başkan faiz artışının gerçekleşmesini istiyor

* Kimisi de faiz artışını öteleme derdinde…

Sonuç olarak baktığımızda verilerin desteklemediği ortamda gelebilecek bir faiz artışı bize dolar tarafında geçen sene sonunda zoraki bir şekilde faiz artıran FED’i geri getirecek. Piyasalar bu artışa herhangi bir tepki vermeyecek ve daha fazlasını istemeye başlayacak. Buda dolar tarafında tekrardan bir güç kaybını ortaya çıkartabilecek gibi görünüyor.

DOLAR ENDEKSİ NE DİYOR ?

Bu veriler eşiğinde bir de dolar endeksini değerlendirelim istedim. Aylık bazda baktığımızda 96,16 seviyesinin altında kaldığımız süreçte dolar endeksinde ki satış baskısı bu geçmeyecek gibi duruyor. Şuanda 94,50 civarlarında fiyatlanan endekste, günlük bazda bir satış baskısı oluşmuş görünüyor. 4 saatlik bazda da bunu bozabilmesi için 95,22 üzerinde kapanışlar gerekecektir. Olası geri çekilmelerin devamı halinde ise 93,80 - 93,08 - 92,08 seviyelerine kadar düşüş potansiyelini koruyor. Fakat bir büyük resme daha baktığımızda şuanda bu düşüş eğer sürecek ise, 90 lı seviyeler gündeme gelebilir ve Fed tarafının daha fazla faiz baskısına maruz kaldığını görürsekte o zaman dolar endeksindeki hedef fiyat 87,20 seviyelerine kadar düşebilir.



BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ YATIRIM MENKUL DEĞERLER
TÜREV PİYASALAR UZMANI