Giresun’da her şeyin ‘birazı var’

21.12.2016 09:29

Giresun

Çarşı, pazar, fabrika, geziyorum. Giresun’dayım...

Giresun’a “Karadeniz’in İzmir’i” diyorlar. Deniz güzel, tabiat güzel, insanlar güzel, yaşam güzel”... İyi de Giresun’da yaşayanlar ne yapıyorlar? Cevap; Her şeyin birazını yapıyorlar... Biraz fındık, biraz çay, biraz kiraz, biraz sanayi.

Giresun’da her şey var da “Biraz var”. Örneğin şimdilerde toplam kabuklu fındık üretimi 500-540 bin ton dolayında. Giresun’un ürünü 60-70 bin ton dolayında. Toplam üretimin yüzde 12.5’i kadar.

Türkiye’de yetiştirilen yaş çay yaprağı 1.3 milyon ton. Giresun’da yetiştirilen yaş çay yaprağı 20 bin ton.

Toplam deniz avcılığı ile üretilen balık 300-350 bin ton. Giresun’da denizde avlanan balık 32 bin ton. İç sularda yetiştirilen balık 34 bin ton. Giresun’da iç sularda yetiştirilen alabalık miktarı 25 ton.

Yatırım durumları

Giresun’un kirazı meşhur. Kirazın çekirdeğiyle yaptıkları “kiraz tuzlusu kavurması” nefis. Ama yıllık kiraz üretimi sadece 250 ton. Türkiye’nin toplam kiraz üretimi 550 bin ton.

Gelelim sanayinin durumuna. Organize sanayi bölgesinde faal 27 tesis var. Bir zamanlar İstanbullu sanayicilerin Karadeniz’e gitmeleri için teşvikler verilmişti. Giresun’a ilk giden Orka Grubu oldu. Süleyman Orakçıoğlu’nun Orka’sı 2005 yılında günde 4500 gömlek üreten Giysun fabrikasını kurdu. 2015 yılında yanına Giyteks eklendi. Giyteks‘te günde 1.300 ceket, 1.300 pantolon üretiliyor. İki tesiste bin kişi çalışıyor. Türkiye genelinde firmanın Damat markası ile pazarladıkları üst giyim eşyalarının yüzde 70’i Giresun’da üretiliyor.

İstanbul’dan Giresun’a giden ikinci yatırımcı Fatih Yarkın’ın Akın Çorap’ı oldu. Giresun’daki Akın Çorap’ta 400 kişi çalışıyor. Tamamı ihracat için ayda 5 milyon çorap üretiliyor.

Organize Sanayi Bölgesi’ndeki diğer önemli tesisler Yeşil Tekstil ile Alfa Tekstil’in tesisleri ve kalorifer malzemeleri üreten Gismak ile makine aksamı üreten Aytekin Aksoy’un tesisleri.

Giresun’un merkez nüfusu yüz bin dolayında. Giresun yurtiçine ve yurtdışına göç veriyor. Giresun’da yaşayanlardan çok Giresunlu Fatih Mehmet Kitapçı diyor ki “Giresun’un Yaylıdere’sinin nüfusu 10 bin. Amerika’nın New Jersey şehrinde yaşayan Yaylıderelilerin sayısı 15 bin”.

Yurtdışında yaşayanların yaz aylarında Giresun’a gelmeleri ekonomide hareket yaratıyor.

Dağ taş yeni bina... Yurtdışında yaşayanlar “Yatırım olur... Çocuklar oturur” diyerek, 3-5 konut satın alıyorlarmış.

Giresun Limanı çalışmıyor. Limanı 25 yıllığına kiralayan işletmecinin limanı çalıştırmaması üzüntü yaratıyor.

Eskiden Denizcilik İşletmesi’nin Karadeniz’de sefer yapan gemileri Giresun’a yolcu getirir, götürür, mal getirir, götürürdü. Şimdilerde denizi kullanan yok. Üniversitenin 20 bin öğrencisi şehre hareket ve canlılık getiriyor.

Turizm Giresun için önem taşıyor. Ne var ki turistleri şehir ve çevresinde uzun süre tutma imkânı henüz yok. Giresun’un fındığının özelliği lezzeti. Fiskobirlik fındık işleme tesisi geçen yıl 10 bin ton fındık işlemiş. Bu yıl hedefleri 20 bin ton. Birinci kalite kavrulmuş fındık kilosu 50 TL’den, pikkola (mini) fındık 70 TL’den satılıyor.

Fındık işleme tesisinde 500 kişi çalışıyor. Üreticiden kabuklu olarak 12-13 TL’den alınan fındığın iyi kalitesi ayrılıyor, nemi alınıyor, paketleniyor.

42 numara marka

Fiskobirlik fındık işleme tesisiyle aynı kapasiteye sahip olan Gıda’nın fındık işleme tesisini Hintliler satın almış. Hintliler Giresun fındığını işleyerek ihraç ediyor.

Giresun’da bu mevsim mezgit ve hamsi yenilirmiş. Şu günlerde balıkçılar denize açılamamış. Biz de “kiraz tuzlusu” (soğanlı beyaz kiraz kavurması) ve taflan kavurması yedik, üzerine 42 numara Tirebolu çayı içtik.

Tirebolu’nun çayının lezzeti farklı, 42 numara bir marka olmuş. Bu çay sadece Giresun’da satılıyor.