İlk çeyrekte ABD ekonomisi...

28.04.2016 17:32
ABD ekonomisi 2016 yılının ilk çeyreğinde %0.5 büyürken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam %0.6 düzeyindeydi.

Dün akşam sona eren FOMC toplantısından çıkan faiz kararının yanı sıra karar metninde ekonomik aktivitelere yapılan atıflar ön plandaydı. Global riskler, Fed’in faiz karar metninden çıkarılacak kadar azalmasına karşın, komite üyeleri ABD‘nin ekonomik aktivitelerinde yavaşlama olduğunu dile getirdi. Bugün açıklanan ABD GSYH rakamı da beklentilerin altında kalması, piyasalar açısından heyecan uyandırmadı. Büyümeyi değerlendirmek için pozitif ve negatif katkı sağlayan bileşenleri ele almamız gerekiyor;

+Pozitif Katkı

İlk olarak pozitif katkı sağlayanlar arasında hane halkının harcamalarını görüyoruz. Konut, sağlık ve tüketimle eş değer fatura harcamalarında artış yaşanıyor.

Dayanıklı olmayan tüketim harcamalarında da artış görüyoruz.

Çekirdek kişisel tüketim harcamalarında artış var. (Bu nokta oldukça önemli %1.3’ten %2.1’e yükseliş söz konusu. )

Son olarak ise yerleşiklerin yurtiçi sabit yatırımları ile yerel hükümet harcamaları da büyümeye pozitif katkı sağlamış.

Büyümeye pozitif katkı sağlayan tüketicilerin harcamaları ekonomiye duydukları güven ile doğru orantılı ki bu da dün komite üyelerinin gözünden kaçmadı ve faiz karar metnine girdi.
 
-Negatif Katkı

Büyümeye negatif katkı yapan  değişkenlerin başında yerleşik olmayanların yurtiçi sabit yatırımları, federal hükümet harcamaları, özel sektör stok yatırımları ve ihracat geliyor.  Yılın ilk çeyreğinde Doların küresel değeri ABD ihracatını geriletecek kadar yüksek seviyelerde olmasa da, küresel durgunluk ihracatın yavaşlamasında etkili olmuşa benziyor. Fakat yılın ikinci çeyreğinde Dolar küresel piyasalarda düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor ve global ekonomilerde toparlanma mevcut. Bu da yılın ikinci çeyreğinde ihracatın toparlanmasına katkı sağlayabilir.

Mal Grubu büyümenin hızını yavaşlatanlardan

Genel olarak Kişisel Tüketim harcamaları ekonominin %70’ine yakınını taşıyor. Mallar grubunda büyüme hızının yavaşladığı görülse de, hizmetler grubu geçen yıldan daha iyi bir performans göstermiş. Mal grubundaki yavaşlama büyümenin beklentilerin altında kalmasındaki faktörlerden birisi gibi görünüyor.

Harcanabilir Gelirde güçlü artış

Fed tüketim harcamalarını artırarak talebe bağlı en az %2 enflasyon yaratmaya çalışıyor. Bunu pozitif yönde tetikleyecek olan gelişme hane halkının harcanabilir gelirinden geldi.  Hane halkının harcanabilir geliri ilk çeyrekte %3.2 arttı. 2015 yılı son çeyrekte %2.7’idi.

Veri piyasada nötr karşılandı… TL için sınırlı olumlu

Veri sonrası Dolar/TL 2.82’nin gerisinde, Altın ise 1255$ seviyesinin üzerinde tepki  hareketlerine devam ediyor. Dün Fed mesajlarının ardından bugünkü zayıf büyüme verisi de gelişen ülkeler için mevcut ılımlı havanın bir süre daha korunabileceğini gösterebilir. Bu durum TL içinde sınırlıda olsa olumlu havanın sürmesini sağlayacak görünüyor. Ancak yine de USDTRY’ de 2.80-2.81 seviyesinin altına düşürecek güçte bir etki oluştuğu söylenemez. Veri piyasa rakamlarında önemli bir etki yaratmasa da Haziran ayı Fed toplantısını şekillendirecek önemli datalardan bir tanesiydi. Veri genel hatlarıyla piyasa fiyatlarına nötr etki yaratsa da Fed’i faiz artırımı yönünden teşvik edecek kadar güçlü olmadığını söyleyebiliriz. Bir sonraki ikinci okuma verisi 27 Mayıs tarihinde açıklanacak. Haziran toplantısı öncesinde oluşacak önemli farklılıklar takip edilecek.

Beste Naz Köksal/ İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com