İngiltere`de bu seferde faiz depremi

05.08.2016 13:56

Uzun zamandan beri piyasaları meşgul eden bir konu İngiltere nam-ı değer Britanya yani Birleşik Krallık…. Piyasalar İngiltere’nin Avrupa Bölgesinden çıkışını bence bir miktar hafife aldı gibi duruyor. En başından bir miktar hatırlayarak gidelim istiyorum. Hatta İskoçya’nın özgürlük mü ? yoksa para mı referandumundan başlamalıyız. İskoçya genel anlamda İngiltere’den sonra 2.büyük nüfusa sahip bir ülkedir. Genel olarak ekonomisinin temellerini de turizm, bir miktar balıkçılık ve viskiden oluşmaktadır. Kendi içlerinde Brexit öncesinde piyasaları sarsan bir referandum geçirdiler ancak Birleşik Krallığa o referandum sonucunda bağlılıklarını gösterdiler. Taa ki … İngiltere’den Brexit kararı gelene kadar. Bu karar çıktıktan sonra İskoçya’da da çatırdamalar başladı ve İskoçya yine parayı seçme eğilimine girdi… Ve bir referandum daha düşündüklerini dile getirmeleri bile piyasa farkında olmasa da sterlin tarafına bir baskı yapmaktadır.

AVRUPA BİRLİĞİNİN DURUŞUNU DEĞERLENDİRMEK LAZIM

Birlik ilk etapta başta Almanya Başbakanı Merkel, Almanya Merkez Bankası başkanı Wiedmann bu çıkışın ne kadar çabuk olur ise birliğin o kadar az etkileneceğini dile getirdiler ve sözlü yönlendirmelerini gerçekleştirdiler. Tabi ki, bu kararı alan İngiltere’de dik duruşunu sergilemeye devam etti ve istifa eden David Cameron’un yerine gelecek olan başbakanın yani May’in görevini devralmadan bu çıkışın olamayacağını bildirdiler. Theresa May, görevi devralsa dahi minimum yılbaşından önce bu çıkışın tamamlanması zor görünüyor. Normal şartlar altında birlik kurallarına göre çıkışın maksimum 2 yıl içerisinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu süre ne kadar uzarsa görünür olarak bir yaptırım olmasa da, İngiltere’nin ticaret yolları azalacak ekonomisi zarar görecektir. Bu durumda bir yaptırım olarak süreci hızlandıracaktır.

İNGİLTERE BUNLARI BİLE BİLE NEDEN FAİZ İNDİRDİ ?

Aslına bakarsak şuan için İngiltere doğru olanı yapıyor. Nasıl olduğunu basite indirgeyecek olursak ; Borsalardan hepimizin borsa piyasalarından duyduğu bir borsa jargonu olan keriz silkeleme operasyonunu gerçekleştirecek. Nasıl mı ? Şuan için İngiltere gelmiş ülke statüsünde ve yer geldiğinde güvenilir liman algısını içinde barındıran bir ekonomisi var. Şuan için sallansa da piyasalarda ticaret ve iş yapmak için kendini elbette toparlayacaktır. Brexit öncesin teknik göstergelerin uzun vadeli Sterlin Dolar grafiğinde hedef olarak 2 civarlarını gösterirken şuanda bu rakamlar İngiltere için bir hayal durumuna geldi. 1,72 seviyelerin bu zamana kadar bir serbest düşüş gösteriyor.İngiltere şuanda ekonomisine sağlam katkı yapabilecek iyi yatırımları barındırmak adına bu silkeleme hareketini yapmak zorunda. Faiz kararı sonunda yapılan açıklamalarda sene sonuna kadar bu seviyelerde faizin kalacağını negatife inmeyeceğini dile getirdiler. Fakat Brexit’in ekonomiye karı - zararı eylül’den sonra yıl başından sonra hem Euro Bölgesinde hemde İngiltere’de hissedilecek olup, faizleri 0 seviyesine kadar çekmesi beklenebilir. Negatif faiz İngiltere tarafında yapılacak bir durum değil. Çünkü Euro bölgesinin sıfır ve negatif faiz kısmından şikayetçi olan ülkelerden bir tanesiydi. İstemedikleri kötü yatırımcılar gittikten sonra euro bölgesi ve diğer dünya ülkeleri ile ticaretlerini iyi duruma getirdikten sonra yükselen bir faiz oranı ile sterlini zamanı geldiğinde değerli para birimi haline getirecekler. Yalnız bu durum aşırı uzun vadeli 5 ila 10 sene civarında bir vakit alabilecek gibi görünüyor. O nedenle kısa vadeli yukarı yönlü tepkiler gelse de İngiltere’nin ekonomisinde genel anlam gelişmiş ülkelerin

hedefi olan enflasyon ve büyüme rakamları dikkatle takip edilmelidir. Uzun lafın kısası İngiltere şuanda güçlü sterlin istemiyor.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI VE BAŞKANI CARNEY NE MESAJLAR VERDİ?

9 Para politikası kurulu üyesinin ortak kararı ile alınan 25 baz puanlık indirim sonucunda varlık alım programının da 375 Milyar Sterlin seviyesinden 435 Milyar Sterlin seviyesine çıkartılmasına ve devlet tahvil alımlarının 6 ay şirket tahvil alımlarının ise 18 ay süre ile olacağı bildirildi. Bu da ticaret konusunda Merkez Bankasının ve devletin İngiltere ekonomisine nasıl destek olacağının bir ip ucunu piyasalara verdi. Ancak gelen bu haber ile beraber 30 yıllık devlet tahvilleri rekor düşük seviyeye geriledi.

Carney ise yaptığı açıklamalarda; Brexit’in ekonomiye etkilerini tam olarak bilmediklerini ucuzlayan Sterlin’in ise ihracatı arttırıp, ithalatı azaltacağını ve bu durumun bir tedbir paketi olduğunu dile getirdi. Bunun yanında Sterlinde ki düşüşün tüketiciler üzerine bir baskı yaratacağının bilincinde olduklarını ancak bu değer yükseltildiği taktirde bu sefer üreticilerin zarar göreceğini de bildikleri için geniş kapsamlı bir paket oluşturduklarını dile getirdi. Gerekmesi halinde yeni ve ekstra adımlar atabileceklerinin de özellikle altını çizen Carney, şuan için toplantıda sadece ve sadece 25 baz puanlık indirim için konuşulduğunu ve daha fazla bir indirimin dile gelmediğini belirtti. Ve piyasaları bir beklentiye sokmadı.

GRAFİKLER NE DİYOR ?



Hareketli ortalamalar bazında tüm zamanlarda uzun vadeli birimlerin altında bulunduğu için satış baskının devam etme olasılığı bulunuyor. 1.3080 iyi bir destek seviyesi olarak görünse de, bu seviye kısa vade de kırıldığı taktirde satışlar hacim kazanacak olup tekrardan 1.2947 hatta 1.2848 seviyelerinde bir çift denemesi yapabilir. Ancak bu düşüşün teknik olarak hedefinin bir miktar daha aşağıda olmasını bekliyorum.Burada da 1.2664 - 1.2479 seviyelerine kadar satışların gelebilme olasılığı yüksek. Ancak bu seviyeler de kötü bir enflasyon ve büyüme oranı gelir ise kırılacak olup daha aşağı seviyelerden bahsedebileceğiz. Bir dönüş hareketi olarak günlük grafiğe baktığımızda ise 1.3535 üzerinde günlük kapanışlar bir miktar alımları hızlandırabilir ancak bunun için şuanda bir neden görünmemektedir.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ YATIRIM MENKUL DEĞERLER
TÜREV PİYASALAR UZMANI