İngiltere`nin Brexit sonrası sterlinle sınavı devam ediyor

12.07.2016 15:01

İngiltere bilindiği üzere geçtiğimiz ay Brexit sınavında birlikten çıkma kararını aldı. Bu karar ardından özellikle sterlinde , euro’da ve özellikle borsa endekslerinde %10’a varan değer kayıpları ile karşılaştık ki hala özellikle sterlin tarafında değer kayıpları devam ediyor. Bu sırada da tabi ki kriz günlerinin en iyi yatırım aracı olan altında ise inanılmaz bir yükseliş göze çarpıyor.

İNGİLTERE’NİN YENİ BAŞKANI BELLİ OLDU

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde ki anlaşmasının 50. maddesine göre maksimum 2 yıl içerisinde birliği tamamen terk etmesi gerekiyor. Almanya ve birliğin diğer kurucu üyeleri bu sürecin hızlandırılması için sözlü yönlendirmede bulundu. Fakat hesaba katılmayan başka bir durumla karşılaşıldı oda şudur ki ; Brexit referandumu öncesinde çıkış kararı alınsa dahi başbakanlık görevine devam edeceğini söyleyen David Cameron, referandum sonrasında istifasını vermesi sterlindeki değer kaybını tekrar tetikledi. Brexit’te başı çeken kişilerden Boris Johnson ise başkanlığa aday olmayacağını açıklamasıyla adeta bir deprem etkisi yarattı. Başkan kim olacak tedirginliği devam ederken sterlinde her yükseliş satış fırsatı olarak değerlendirildi. Fakat pazartesi günü gelen Muhafazakar partinin başbakan adayları arasında yer alan Andrea Leadsom'un yarıştan çekilmesiyle birlikte İçişleri Bakanı Theresa May’in Muhafazakâr Parti'de yeni lideri olduğu açıklanması haberinin piyasalara bir miktar olumlu yansımasını izledik.

Tek aday olan Theresa May ise, Brexit gerçekleştiyse bunun üstesinden gelmek zorunda olduklarını ve Avrupa Birliğinde kalmak için girişimde bulunmayacaklarını belirtti. Ayrıca Ekonomik istikrar ve ekonomiye dair planlarını önümüzdeki haftalarda açıklayacaklarını özellikle vurguladı. Brexit ile ciddi bir değişime uğrayacaklarını ve 2. bir referandumun olmayacağını da vurgulayan May , Avrupa Birliği ile ilişkilerinin olacağını ancak ön kapıdan çıkıp arka kapıdan girmek gibi de bir çabalarının olmayacağını vurguladı. Bu duruş May’in gücüne güç katacağa benziyor.

İngiltere’nin eylül’e kadar başbakanı olan Cameron, Brexit gerçekliği ile yüzleşip çalışmalar yapmalar yapmaları gerektiğini,  en önemli sorunun finansal belirsizlik olduğunu ve bununla mücadele edeceklerinin belirtti. Bundan sonraki dönemde de yapacakları ticarette hem Avrupa’da hem de geriye kalan tüm dünya ülkeleri ile başarılı bir ticaret gerçekleştirerek kazanmak zorunda olduklarını dile getirdi.

FAİZ VE PARASAL GENİŞLEMEDE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Diğer bir belirsizlik ise, perşembe günü toplanacak olan İngiltere Merkez Bankası Para Politikası kurulunda görüşülecek. Çok uzun zamandır kurulda 9 üyenin sabit faiz yönünde oy kullandığını biliyoruz. Fakat piyasa analistlerinde genel bir beklenti olarak 3 faiz indirimi yönünde oy kullanılacağı konuşuluyor. İngiltere Merkez Bankası başkanı Carney, brexit öncesinde verdiği faiz sinyallerinde bir sonra ki faiz artışının yukarı yönlü olacağını belirtmesine rağmen piyasalarda bir faiz indirimi beklentisi oluştu. Şuan için brexit sonrasında derin bir darbe alan Sterlin tarafı için Hükumet ve merkez bankası güçlü para birimi mi isteyecekler daha doğrusu düşen sterlinde bir paraşüt etkisi yaratıp yavaşlatmak mı isteyecekler ? Yoksa faiz indirip ateşe körükle mi gidecekler ? Parasal genişlemede ki 375 Milyar Sterlini 400 Milyar Sterline mi çıkartacaklar ? Piyasaların bu hafta boyunca fiyatlayacağı konu olarak görülüyor.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI