İstihdam doları kuvvetlendirebilir

02.02.2017 16:03

ABD ekonomisinde önemli bir gösterge olarak kabul edilen ve finansal piyasalarda, fiyatlamalar üzerinde etki yaratabilen Tarım Dışı İstihdam Raporu yarın Türkiye saatiyle 16.30’da açıklanacak. Geçmiş ayların performansına bakıldığında haziran ayından sonra düşüş eğilimi içine giren verinin son altı aylık dönemde iyi bir grafik çizmediği görülmekte. Aslında geçtiğimiz yıl şubat ayında yaşanan hızlı artış sonrasında mayıs ayında 44 bin kişiye kadar düşen tarım dışı istihdamın 2016 yıl içindeki görüntüsü, 2015 yılı kadar kuvvetli bir tablonun oluşmadığını gösterdi. Bununla birlikte işsizlik oranının azalıyor olması dolayısıyla, istihdam edilen kişi sayısının her ay artması pek mümkün değil. Yine de stabil görüntüden uzak olan bir TDİ istihdam piyasasına ilişkin güvenin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle yarın açıklanacak olan 2017 yılını ilk verisi önemli.
Dün ADP tarafından açıklanan ocak ayı özel sektör istihdam değişimi 250 bin kişinin biraz altında duyuruldu.  Aralık ayına göre neredeyse 100 bin kişi artan ADP istihdamı hizmet sektöründeki güçlenmeyi gösterdi.



YARINKİ TDİ BEKLENTİNİN ÜZERİNDE OLUŞABİLİR

Geçtiğimiz yıl içinde açıklanan ADP istihdam rakamlarıyla, tarım dışı istihdam raporunda açıklanan rakamları karşılaştırdığımızda iki veri arasında oldukça paralel bir hareket oluştuğu görülmekte. Bu kapsamda yarın açıklanacak olan TDİ değişimi de ADP’de olduğu 200 bin kişinin üzerindeki bir artışı işaret edebilir. Beklentiler 175 bin civarında bulunuyor. TDİ’de yaşanacak artış da ABD Dolarında değer artışı yaratabilir.



Bununla birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) enflasyon hedeflemesi için mercek altında tutulan ücret artışları da yarın açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam Raporu içindeki önemli kalemlerden biri olacak.  Geçtiğimiz yıl aralık ayında 26 Dolar’a yükselen saatlik kazançlar, bir önceki yıl aralık ayına göre  %3 artmış durumda. Yaşanan yükselişin bu yılda devam etmesi, Fed’in faiz artırım ihtimallerini yükselterek ABD Dolar üzerinde değer artışı meydana getirebilir. Benzer durum ortalama haftalık kazançlarda da görülmekte. 2015 – 2016 aralık ayları arasında %2,3 artan haftalık kazançlar, geçen ay 891,80 Dolar olarak hesaplandı.



ABD işsizlik oranı ise gerilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl %5.0 seviyesinden %4,6’ya kadar düşen işsizlik oranı yılı %4,7 ile kapatmıştı.  En son 2006 yılında görülen bu işsizlik seviyesi istihdam piyasasında yaşanan iyileşmenin en açık belirtisi. Son 10 yıllık işsizlik serisinin en düşük oranıysa, Aralık 2006’da açıklanan %4,4 ‘de bulunuyor.



DOLAR ENDEKSİ DÜŞÜŞ KANALINDA

Yeni yılla birlikte, ocak ayının başından bugüne kadar %4,4 değer kaybeden Dolar Endeksi (DXY) ise yarın açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam Raporuyla birlikte hareketlenebilir. ADP benzeri güçlü bir istihdam verisi küresel çapta dolar talebinin artmasına neden olabilir. Beklenmedik ve geçtiğimiz ay açıklanan rakamları aratacak bir rapor görmemiz ise zaten düşüşte olan Dolar endeksinin daha da gerilemesine ve endeksin 99.50 altına yerleşmesine destek verebilir. Orta ve uzun vadeli bir yükseliş yaşanması içinse 100.80 bölgesi üzerine geçilmesi gerekmekte.



EMRE ÇAYIRLI
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI