Kur ve enflasyon için temkinli bir karar…

20.10.2016 15:03
Merkez Bankasında geçen ayki büyüme odaklı metinin ardından bu ay daha fazla gelişmeleri izlemek isteği ön plana çıkıyor. Önceki metinlerde finansal koşulların sıkı olduğunu belirtilirken, son metinde sıkılığın azaldığını ifade etmiş. Bu faizlerdeki gevşemenin belirli bir seviyeye kadar geldiğine işaret eden önemli ifade. Başka bir önemli tespit ise döviz kurlarındaki oynaklıkların enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırdığını belirtiyor olması. Başka deyişle kur konusu ve enflasyona yönelik güçlü olmasa da bir endişe bu metine yansımış görünüyor. Ayrıca Merkez bu metinde diğerlerinin aksine enflasyona yönelik bir tahminde bulunmamış.

Gelişmelere göre sadeleşme devam edebilir. Faiz indiriminde bir son değil…

Açıklamalar faiz indirimlerinde sona gelindiği şeklinde algılanmamalı. Pas geçtiği şeklinde yorumlanabilir. İlerleyen süreçte kurlardaki oynaklığın devam etmesi durumunda Merkez yine pas geçme hakkını kullanabilir. Aynı şekilde enflasyonda yeniden yükselişler oluşması pas geçmeyi destekleyebilir. Aksi durumda yani stabil bir kur ve enflasyondaki gevşemenin sürmesi durumunda ise sadeleşmeye kaldığı yerden devam edebilir.

Karar TL’yi destekleyici…

Fed’in faiz artırımı olasılığının arttığını düşündüğümüzde oldukça doğru bir karar verildiğini söyleyebilirim. USDTRY kurunda 3.07 desteğinin altında daha kalıcı seyirler görebiliriz. 3.05 desteğini zorlayabilir. Bu seviyenin de kırılması halinde kurda 3.03 seviyelerine doğru düşüşler oluşabilir. Ancak kurda daha fazla aşağı seviyeler oluşmasını beklemiyoruz. Kurdaki hareketlere bakıldığında pas geçilmesi büyük oranda fiyatlanmış görünüyor. Diğer yandan karar sonrası harekete bakıldığında, eğer faiz indirimi olsaydı kurda yükselişlerin oluşabileceğini gösteriyor. Buda Merkez’in yerinde ve doğru bir karar verdiğini göstermekte.