Mayıs sonrası piyasalar rahatlayabilecek mi?

31.05.2016 17:31

Küresel piyasalarda Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantı tutanakları ile yaz aylarında artan faiz artırım ihtimali gündemin ilk sırasına yerleşti. 2008 krizinden bu yana kolay para politikası ve yaratıcı enstrüman seti ile ekonomiyi kriz ortamından kurtarmaya çalışan FED, 2016 yılında sürecin en zorlu aşaması olan çıkış aşamasına geldi.

Kriz yönetimi boyunca FED nerede ise atılacak her adım öncesinde piyasaların nabzını tutarak, gerektiğinde geri çekildi. Piyasalar tarafından kabul görmeyeceği anlaşılan politikaları erteledi ve ya ortada bir yöntemle uygulamaya koydu. Mart ayından bu yana faiz artırımı konusunda FED ile piyasaların ayrışması ise geçmiş kolay para politikalarına alışan piyasaların fazla rehavete kapıldıklarını gösteriyor.

Nisan ayı toplantı tutanaklarında FED’in verdiği mesaj ise net istihdamda güçlü seyir ve enflasyonda %2 hedefine uyumlu gerçekleşme halinde banka faiz artırımına gidebilir. Bu anlamda Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde gerçekleşme önemli, ABD Çalışma Bakanlığı’na göre ülkenin en büyük teknoloji şirketlerinden olan Verizon’da grev Mayıs ayı rakamlarını aşağı çekebilir.

Mayıs ayında Amerika tarım dışı istihdam verisinin 145 bin olarak önceki ayın da altında kalacağını düşünüyoruz. Tarım dışı istihdam verisinde aylık gerçekleşme önemli ancak FED ve piyasalar için ücretlerde artış hızı daha takibe değer görülüyor. Ortalama saat başı kazançlarda aylık %0,2 üzerinde gerçekleşme piyasalarda Haziran ayı faiz artırım ihtimalini kuvvetlendirir.

Haziran ayı toplantına kadar FED faiz artırım beklentisi ve Dolar (DXY) Endeksi’nin hareketi piyasalara yön vermeye devam edecek. Bu dönemde Doların Mayıs ayı başından bu yana yaşanan yükseliş eğilimini sürdürmesi gelişen ülke piyasaları ve para birimleri üzerinde baskı unsuru. Anlaşılan siyaset etkisi ile zorlu geçen Mayıs ardından yeni ay ile Türk Sermaye Piyasaları bu kez de küresel piyasalar ile baskılanabilir.

Haziran ayı toplantı tarihi oldukça yakın ve FED ekonomik verilerin tahlili için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Ayrıca, yaklaşan Brexit referandumu Amerikan ekonomisini doğrudan etkilemese de küresel ekonomi için risk teşkil ediyor. Sonuç olarak, FED’in Haziran ayını pas geçme ihtimalini yüksek görüyoruz. Bu senaryo Türkiye ve diğer gelişen ülke piyasalarında rahatlama anlamına geldiğinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sadeleştirme politikasına devamını kolaylaştıracak.

ARZU TOKTAY
XTB MENKUL DEĞERLER/ ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ