New York’a Türk çıkarması

26.09.2016 08:55

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’de en uzun konuşan lider oldu. 71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nedeniyle, bir çok toplantı ve etkinlik yapıldı. Bunlardan en göze çarpanı, “Eğitim İçin Küresel Koalisyon (Global Business Coalition for Education - GBCE)” oldu.

Global ve Uluslararası İlişkiler, son yılların en gözde eğitim dalı. Çünkü, gelecek nesillerin, küreselleşmeyi ve uluslararası ilişkileri bilmeden başarı kazanmaları mümkün görülmüyor. Bu nedenle, Amerikalılar arasında, önce bu konuda eğitim alma, sonrasında da ihtisaslaşacakları konuya yönelme modası var.

Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar, bu konuya özel ilgi gösteriyor ve tüm ulusları ilgilendiren, küresel temalara önem veriyorlar. Eğitim konusu ise, tüm insanlığı doğrudan ilgilendiren ve geri kalmışlığı geride bırakabilecek tek konu olarak ele alınıyor.

YASEMİN VARGI KATILDI

Bu yılki GBCE toplantısına, dünya çapında üst düzey 40 yönetici, devlet adamı ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Toplantıya Türkiye’den MV Holding’i temsilen Yasemin Vargı katıldı. Toplantılarda, uzun vadeli eğitime yönelik yatırımların ülkelere nasıl yönlendirileceği üzerinde duruldu. Yabancı yatırımcıların eğitim konusunda da ülkemizi tercih edip yatırım yapmaları, çok önem taşıyor. Öte yandan toplantıda, Türkiye’deki Suriye’li çocukların eğitimi konusuna da değinildi.

Sadece eğitim yatırımı değil, bu yatırımların savaş, kriz, afet ve acil durumlarda nasıl sürdürülebileceği konusu da önem taşıyor. Bu anlamda, çeşitli sanayi dallarında çalışan şirketlerin, yalnız eğitim yatırımı yapmaları değil; insani yardım ve ülkelerin kalkınmalarına destek vermeleri konusunda da büyük ölçekli işbirliği yapmaları için fırsatlar yaratılması, toplantıların en önemli hedefi sayılıyor. Bu açıdan bakıldığında, Türk temsilcilerin de bu toplantıya katılıp, görüş bildirmiş olmaları önem taşıyor. Ayrıca, toplantıda, bu yönde bugüne kadar gerçekleştirilmiş olan örnekler de paylaşıldı.

Dezavantajlı çocukların eğitim eşitliği üzerine yoğunlaşmış olan, bu konudaki toplantının ilki, mayıs ayında, “Dünya İnsani Zirvesi” kapsamında İstanbul’da gerçekleştirilmişti. Desteklenen ve Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yönlendirilen projeler arasında, Diyarbakır Çermik’te yapılan Anadolu Lisesi, İlköğretim Okulu ve öğrenci yurdu var.

MV Holding ayrıca, PODEM, Eğitim Reformu Girişimi, StartersHub ve Funzi Finlandiya gibi, Suriyeli mültecilere girişimcilik, iş edindirme, fiziksel ve ruhsal travma desteği sağlama ile rehberli online eğitim verilmesi projelerini de destekliyor.

Ülkemizin eğitim sorunu, özellikle de mülteci sorunu ile birlikte düşünüldüğünde, tek başına Türk Hükümeti’nin çözebileceği bir sorun gibi gözükmüyor. Bu nedenle de, uluslararası işbirliğine gidilmesi, sorunlarımızın yurtdışı platformlarda tartışılmaya başlanması, önem taşıyor.