Not kararı için ‘Vakit çok erken’

06.08.2016 10:15

19 Temmuz’da Moody’s sözcüsü not kararı için incelemenin en az 1 ay süreceğini açıklamıştı.

Bugün 5 Ağustos. Bir aylık süre dolmadı. Bu nedenle not kararı açıklamak yerine, büyük olasılıkla “Negatif izlemeye devam ediyoruz” açıklaması gelecektir.

Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu indirmek üzere gözden geçirmeye gittiğinin açıklanmasının ardından, Moody’s’in siyasal riskler yönetici direktörü Yves Lemay, 19 Temmuz’da Bloomberg TV’de Gökhan Şen’in sorularını yanıtlamıştı.

Yves Leem, şunları söylemişti:

“Öncelikle kredi notunu incelemeye aldığımızda potansiyel indirme imkânlarını değerlendirmek istedik. 1-3 ay içersinde bu incelemeyi tamamlayacağız ve sonucunu açıklayacağız.

3 ÖNEMLİ GÖSTERGE

Bu konuda 3 alana odaklanıyoruz.

1- Öncelikle, gördüğümüz gelişmelere yönelik, siyasi krizlerin yükselmesini değerlendireceğiz. Orta vadeli beklentileri değerlendireceğiz. Özellikle siyasi riskler sebebiyle büyüme beklentileri Türk ekonomisi için engellenebilir.

2- Odaklanacağımız ikinci alan ise, ülkenin ekonomik reform programının ilerletme ihtimali olacak. Siyasi zorluklara rağmen reformların sürdürülebilirliğini değerlendireceğiz.

3- İncelemenin diğer bir parçası da ülkenin dış pozisyonuyla ilgili. Bu ülke yoğun bir şekilde yabancı yatırımcılara dayanıyor. Siyasi risklerin özellikle uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye yönelik hassasiyetine odaklanacağız ve hassasiyetlerin aniden negatife çevrilmesinin Türk ekonomisine ne ölçüde etkisi olacağını inceleyeceğiz.”

Bunlar Moody’s yetkilisinin söyledikleri.

EYLÜLÜ BEKLEYECEKLER

Türkiye’nin “Baa3” ile “Yatırım yapılabilir” seviyedeki kredi notunun “negatif izlemeye alınması”, Türkiye’nin “Yatırım yapılabilir” statünün korunamayacağı endişelerini gündeme getirdi.

Ancak daha sonra Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Moody’s temsilcileriyle olumlu bir görüşme yaptığını açıklaması endişeleri hafifletti.

Piyasa uzmanı Gizem Öztok Altınsaç, PARA analiz’deki köşesinde “teknik gerçekleri” sıraladıktan sonra  “Moody’s’in, 5 Ağustos’ta bir açıklama yapmasının beklenmediğini, ekonomiyle ilgili değerlemenin sonuçlarını eylül ayında duyurmasının beklenebileceğini“ söylüyor.

Gizem Öztok Altınsaç’a göre, “S&P’nin notumuzu düşürmesi Moody’s kararı için bir baz oluşturmaz. Alınan önlemler, yapılan açıklamalar ve kurumların olan bitene hızlı reaksiyon vermesi elimizi güçlendiriyor.

İLLA DÜŞECEK DİYE BİR ŞEY YOK

Hızla açıklanacak, büyümeyi destekleyen, ikna edici bir reform paketi ve Moody’s ile yapılan görüşmelerin sürdürülmesi bir not düşüşünün önüne geçebilir.

Gizem Öztok Altınsaç, ”Not konusunda olumsuz bir gelişme ve sürpriz bir açıklamayla karşılaşmamak piyasayı rahatlatır.

Fakat olur da notumuz düşerse de dünyanın sonu değildir. Fakat bu durumda, finansal piyasalarda fiyatlamanın şu anki halinde kalmasını da beklemek iyimserlik olur” diyor.

Özetle, genel beklenti, bugün Moody’s den olumsuz bir haberin gelmeyeceği şeklinde. Bu ise piyasayı rahatlatacak, normalleşmeyi hızlandıracaktır.