Olumsuz ayrışma sonrası toparlanma

01.08.2016 08:59

Darbe girişimi sonrası olumsuz ayrışmaya başlayan yurtiçi aktifler, olumlu ekonomi politikaları sonrasında, toparlanmaya başladı. Sonuç olarak, Türk Lirası’nın değer kaybının azaldığını, Türkiye’ye güvenin bir göstergesi olan CDS’lerin ve Hazine tahvil getirilerinin düşmeye, İstanbul Borsa Endeksi’nin ise yükselmeye başladığını görüyoruz.

Bloomberg ve Akbank ekonomistlerinin hazırladığı aşağıdaki tablolar, ayrışma sonrası toparlanma eğilimini açıkça ortaya koyuyor. İlk grafikte, 5 yıllık CDS’lerin darbe girişimi sırasında Brezilya seviyesine ulaştığını, girişim sonrası ise süratle düştüğünü izliyoruz.

BORSA YÜKSELİYOR

Aşağıdaki grafikler, BIST-100 İstanbul Borsası Endeksi’nin, Brezilya ve Güney Afrika Borsa endeksleri karşısındaki durumunu gösteriyor. BIST endekslerinin daha da yükselmesi ve Hazine tahvil getirilerinin düşmeye devam etmesi, kısa sürede denge seviyelerinin sağlanması bekleniyor.

ABD Doları/ Türk Lirası kuru ise, 3.07’yi gördükten sonra, toparlanma ve dengeleme hareketi sonrası, 3.00 seviyesine inme eğiliminde.