OVP değerlendirmesi...

04.10.2016 13:41

2016 yılı büyümesi %4.5’den %3.2’ye çekildi. Sürpriz değil. Piyasadaki genel beklenti bu yöndeydi. 2017 büyümesi ise %5’den %4.4 seviyesine çekilmiş. Temkinli ve gerçekçi bir beklenti. Diğer yandan enflasyonda bu yılın hedefi %7.5 olarak bırakıldı.

Bu bence önemli. Çünkü bilindiği gibi yıllardır enflasyon hedefleri hep yukarı revize edilmek zorunda kalıyordu ve TCMB hükümete mektup veriyordu. Hatta olağandışı bir gelişme olmaz ise enflasyonda hedefi bulabiliriz. Buna karşın 2017 yılı enflasyon hedefi %6’dan %6.5 seviyesine revize edilmiş. Bu revizyonuda gerçekçi buluyorum.
 
Orta vadeli enflasyon hedefi %5 seviyesinde korunuyor. Cari açıktada yukarı revizyonlar var. Cari açığın GSYİH’a oranı 2016 yılı için %3.9’dan %4.3’e revize edildi. 2017 yılı için ise %3.7’den %4.2’ye ve 2018 hedefi de %3.5’den %3.9 seviyesine yükseltilmiş. Burada ilgi çekici olan büyüme hedeflerinin düşürülürken, cari açık hedeflerinin yükseltilmesi. Bilindiği gibi Türkiye büyüdükçe cari açık veren bir yapıya sahip. Ancak burada büyüme yavaşladıkça cari açıkta yükseliyor.

Burada cari açıkta hizmet gelirleri ve fon girişleri konusunda bir miktar temkinli bir yaklaşım var sanırım. Ancak bunu da gerçekçi buluyorum. Büyüme hedefini indiriyoruz cari açığıda düşürelim diye bir yaklaşım yok. Mevcut riskler dikkate alınmış.  Bunların dışında bütçe disiplini aynı şekilde devam ediyor.
 
Verimlilik, işgücü ve istihdam konularında planlanan adımlar atılabilirse ekonomiye beklenildiğinden daha fazla katkısı olacaktır. Finans mahkemeleri konusundaki açıklamaları bir finans sektörü çalışanı olarak memnuniyetle karşılıyorum.

Genel olarak piyasa üzerinde ciddi bir etkiye sahip değil.

TUNCAY TURŞUCU
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ