Piyasalar yoğun haftaya hazırlanıyor

12.06.2017 10:22

Geçen hafta piyasaların Süper Perşembeyi hasarsız atlattığı söylenebilir. Haftanın tek hasar göreni İngiliz Sterlini olmuş görünüyor. Ancak aynı seyri İngiliz Borsası FTSE için söylemek zor. Hisse senedi kanadı pozitif global seyre ayak uydurmaya devam ederek yükselişini sürdürdü. İngiltere kanadında dalgalı bir siyasi süreç izleyeceğe benziyoruz. Bu taraftaki gelişmelerin henüz global piyasalara etkisinden bahsetmek güç. Bu nedenle İngiltere konusunu bir miktar daha geri planda izleyeceğiz.

Geçen hafta Borsa BIST100 endeksi bir miktar yorgunluk gösterse de haftanın ikinci yarısında tekrar ivmelendi. 97000 seviyesinin üzerinde seyirlerin korunması Endeksin yükseliş trendini koruması bakımından önemli olmaya devam ediyor. Endeksteki yukarı trendi destekleyen faktörler hala güçlü. Global fon akımlarının sürüyor olması, bilanço beklentilerinin halen güçlü bir şekilde devam etmesi hisse senetlerine yönelik iştahı canlı tutuyor. Ayrıca döviz kurlarındaki stabil seyirde yabancı ilgisinin devam etmesi bakımından önemli. Genel strateji halen pozisyonların korunması yönünde.  Borsada önemli bir yükseliş olduğunu düşünürsek, hisse senetleri arasında değişimler etkili olabilir. Diğer yandan Katar krizi’de yakından izlenecek. Hafta sonu ülkelerden gelen açıklamalar oldukça sert düzeyde oldu ve bu piyasaların tadını azda olsa kaçırabilir. Türkiye’nin de buna dahil olması ile birlikte global fon akışlarından daha az pay gelebilir.

Dolar kurunda da 3.50 seviyesinin üzerinde yatay ve hareketsiz seyirler devam edebilir. USDTRY kurunun 3.50’nin altına gerilemekte başarısız olduğunu buna karşılık 3.55 seviyesinin üzerine yükselişlerinde zayıf kaldığını görmekteyiz. Bunda hem gelişmekte olan ülkelere fon akışlarının devam ediyor olması hem de TCMB’nin sıkı duruşunun etkisi büyük.

1.çeyrek büyüme verisi geliyor… Önümüzdeki hafta yurtiçinde yoğun veri akışları bulunuyor. Pazartesi günü 1.çeyrek büyüme verisini alacağız. Beklentiler Türkiye’nin 207 yılı ilk çeyrek dönemde %4 gibi bir büyüme göstereceği yönünde bulunuyor. Hükümet kanadında ise %5 seviyesinde büyüme beklentisi var.  2017 yılı büyüme beklentileri ise %3.3-3.5 seviyelerinde yoğunlaşıyor. Büyüme verisinin alt kırılımları önemli olacak. İhracatın büyümeye pozitif katkısı olması bekleniyor. Diğer yandan tüketim tarafının hızı ve ivmesi ne olacak merakla bekliyorum.

Cari açık verisinde finansman kalemleri izlenecek… Pazartesi günü açıklanacak bir diğer veri ise nisan ayı cari işlemler açığı rakamı olacak. Bu veriye yönelik beklentiler 3 milyar 620 milyon $ seviyesinde yoğunlaşıyor. Nisan verisinde özellikle finansman kalitesi önemli olacak. Portföy girişlerinin yine devam etmesini bekliyorum. Ancak geçen ayki veride bankaların net ödemeleri nedeni ile finansman düşük kalmış yine MB’den döviz rezervi kullanmak zorunda kalmıştık.

Pazartesi günü gelecek bir diğer yurtiçi veri ise TCMB Beklenti anketi olacak. Enflasyon beklentilerindeki değişimler, özellikle Perşembe günkü faiz toplantısı öncesinde önemli olabilir.

Hazine’nin yüklü itfası bulunuyor… Yurtiçinin bir başka gündemi ise Çarşamba günü yüklü bir itfası olan Hazine Pazartesi ve Salı günleri ihaleler açacak. Hazine Pazartesi günü 14 aylık, 5 ve 6 yıllık tahvil ihaleleri düzenlerken, Salı günü ise 2, 7 ve 10 yıllık ihaleler düzenleyecek.

TCMB faizlere dokunmayacak gibi… Perşembe günü ise mart ayı işsizlik oranı verisini alırken, aynı gün TCMB’nin PPK toplantısı yapılacak. Genel beklentiler TCMB’nin faizlerde değişikliğe gitmeyeceği yönünde ve enflasyondaki gerilemenin devam etmesi için sıkı duruşu korumak isteyeceği yönünde bulunuyor. Kaldı ki Merkez Bankası AOFM’ni düşürmek için faizlere dokunmadan fonlama kompozisyonu ile oynayabilir. TCMB’nin bu toplantısı öncesinde Fed toplantısı yapılmış ve gerekli gelişmeler alınmış olacak.

Fed’den sürpriz beklenmiyor… Dışarıda ise en önemli gündem Çarşamba günü gerçekleşecek Fed toplantısı. Fed’in bu toplantıda faizleri arttıracağı zaten yoğun bir şekil bekleniyor. Bu nedenle yapılacak bir faiz artırımı piyasalarda fazla etki yaratmayabilir. Ancak toplantıda başkan Yellen’in vereceği mesajlar ve ekonomik projeksiyonlarda ne yönde bir revizyon olup olmayacağı Eylül ayına yönelik beklentileri şekillendirebilir. Şimdilik global piyasalarda Fed kaynaklı bir sürpriz beklenmiyor ve en az iki ay daha gelişmekte olan ülke piyasalarına ılımlı akışın devam etmesi bekleniyor.

Bunların dışında Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası ve Cuma günü ise Japonya Merkez Bankası faiz toplantılarını alacağız. Verilere bakacak olursak, Çarşamba günü ABD TÜFE verisi ve Cuma günü Euro Bölgesi mayıs TÜFE verisi haftanın diğer önemli verileri arasında olacak.