Piyasalarda ne bekleniyor?

29.05.2017 12:53

Geçen hafta Borsa İstanbul’da en çok etkili olan gündem Sabancı Holding ve Koç Holding şirketlerinde gelen ortak satışı haberleri oldu denilebilir. Gelen açıklamaların ardından endekste Perşembe günü satış baskısı oluştu. Ancak bu baskı tek günlük bir etkide kaldı ve endekste Cuma günü zayıf olsa da yeniden tepkiler geldi. BIST 100 endeksinde 97000 seviyesini aşağıda destek olarak izliyoruz ve bu seviyenin üzerinde seyirler devam ettiği sürece endekste yükseliş trendinin devam edeceğini bekliyoruz. Geçen hafta Endeksin 2.73 sent direncini zorladığını ancak bu seviye üzerine güçlü bir şekilde yerleşemediğini hatırlatmakta fayda var. Yaklaşık 97500-97700 bölgesinden geçen dolar bazlı direncin geçilmesi durumunda endekste 100000 psikolojik hedefi zorlanabilir ve hatta geçilebilir. Ancak buna karşın 2.73 sent direnci geçilmezse endekste bir süre sonra azalan momentum ile birlikte satışlar etkili olabilir.

Genel resimde ise endekste yükseliş trendi devam ediyor. Bununla birlikte küresel piyasalarda GOÜ piyasaları için ılımlı rüzgârda esmeye devam ediyor.  Yerel kaynaklı olumsuzluklar olmadıkça küresel rüzgâr endeksi destekleyecektir.

Bu hafta içeride Çarşamba günü nisan ayı dış ticaret verisi açıklanırken, belki de içeride izlenecek en önemli gelişme AK Parti kabinesindeki olası revizyonlar olacak. Bugün 14:00 Ak Parti MKYK’sı yapılırken, bu hafta içerisinde hükümette olabilecek kabine değişikliği haftanın en önemli gündemi olacak.

Dışarıda ise haftanın ilk günü ABD piyasaları tatil olurken, sakin bir gün geçmesi bekleniyor. Cuma günü ise ABDTarımdışı istihdam verisi haftanın en önemli verisi olarak öne çıkmakta. Ayrıca Salı günü açıklanacak ABD Kişisel Tüketim Harcamaları veriside özellikle Fed’in yakından izlediği bir veri olması nedeni ile önemli olacak. Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları indeksi (PCE) nisan ayında %1.6 yükselmişti. Mart ve şubat aylarında ise artış yıllık bazda %1.8 seviyesine hızlanmıştı. Geçen ay yavaşlama oluşan bu verideki seyir Fed için oldukça önemli. Bilindiği gibi Fed’in PCE hedeflerinde 2017 yılı beklentisi %1.8’den %1.9 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti. Şubat ve mart verileri %1.8 ile hedefe ciddi şekilde yakınsarken, nisan verisinde tekrar %1.6 seviyesine doğru hedeften uzaklaşıldı. Salı günkü açıklanacak veriye yönelik yıllık beklentiler %1.5 seviyesinde bulunurken, beklentilerin zayıf olması dikkat çekiyor. Bunun dışında Cuma günü açıklanan Tarımdışı istihdam verisine yönelik beklentiler ise 180K seviyesinde bulunuyor. Önceki veri 211K açıklanmıştı. Ortalama saatlik kazançlardaki artış ise geçen ay %2.5 olurken, bu veriye yönelik beklenti %2.70 seviyesine yükselebileceği yönünde bulunuyor.

ABD verileri bu hafta öne çıkarken, Fed’in geçen hafta yayınlanan tutanaklarında bu yıl 2 faiz artırımı daha yapacağı ve bilanço küçülmesinin teyit edildiğini de eklemekte fayda var. Fed ile ilgili gelişme beklentiler yönünde devam ediyor. Bu beklentilerin büyük oranda fiyatlara yansımış olduğunu düşünüyoruz. En azından 2 faiz artırımı kısmının yansıtılmış olduğunu söylemek mümkün.