Risk `iştahım kaçtı`

14.06.2016 13:51

Küresel piyasalarda 2016 yılı başında benzer bir şekilde panik havasının meydana geldiğini görmekteyiz. O zamanki hikayenin baş rolü Çin’di, bu seferkinin İngiltere. Böyle günlerde risk iştahı arttı, risk iştahı azaldı gibi cümleler kullanırız sıklıkla. Şu anki mevcut duruma baktığımızda piyasanın risk iştahının kaçtığını söyleyebiliriz. 23 Haziran’da yapılacak olan referandum öncesindeki piyasa algısına baktığımızda endişe ortamının hakim olduğunu ve fiyatlara yansıdığını görmekteyiz. Gelen son anketlerde ayrılıkçı oyların yükseliş göstermesi bu kaos ortamına katkıda bulundu. Tabi gerçek sonucu 23 Haziran’da öğreneceğiz. Ancak sonucu öğrenene kadar piyasalardaki yükse volatilite ve düşük risk algısının devamı beklenebilir.

Piyasalarda tedirginlik hakimse para riskli varlıklardan güvenli varlıklara geçiş yapar. Piyasada hisse senetleri ve gelişen ülke varlıkları riskli varlık olarak değerlendirilebilir zaten böyle kaos ortamlarında küresel borsalarda sert satışlar, gelişen ülke varlıklarında (borsa, para birimi vb.) ise değer kayıpları görülür. Riskli varlıklardan çıkan bu paralar bir yere gidecekse güvenli liman olarak bilinen, altın, Japon yeni ve tahvillere gider. Bu arada her ülkenin tahviline giriş olmaz. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi ABD ve Almanya tahvil faizleri gerilerken, İspanya ve İtalya gibi sorunlu ülkelerin tahvil faizleri yükselmektedir.

Toparlayacak olursak, piyasalarda endişe ortamı ortadan kalkana kadar risk iştahında bir artış olması zayıf ihtimaldir. Bunun için ise piyasaların öncelikle 23 Haziran’ı sorunsuz atlatması gerekmektedir.

Azalan risk iştahı sonrası tahvil faizleri..


Kaynak:
Matriks

Azalan Risk İştahı Sonrası Dax ve S&P Endekslerinde Sert Satışlar…


Kaynak:
Bloomberg

Azalan Risk İştahı Sonrası Türk Lirası,G.Afrika Randı ve Brezilys Reali’nde Sert Değer Kayıpları...


Kaynak:
Bloomberg

RIDVAN BAŞTÜRK
ALB FOREX ARAŞTIRMA UZMANI