Rusya’dan iyi haberler

27.07.2016 08:35

İyi haberlere ihtiyacımız var. Dün Rusya’dan iyi haberler geldi. Rusya ile uçak krizinden sonra kesilen ticari ilişkiler tekrar başlıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e mektubuyla açılan kapıdan dün Rusya’ya giden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç ile görüşmesi sonunda yapılan açıklamalar ticari ilişkilerin hızla düzeleceğini gösteriyor.

1) Türk ürünlerinin, özellikle tarım ürünlerinin Rusya’ya satışı önündeki engellerin kaldırılması için Rus yetkililerle önümüzdeki günlerde görüşmeler başlayacak. Rusya, ihraç ürünlerinin kalitesinin denetimi konusuna önem veriyor.

2) Vize engelinin kaldırılması için yetkililer görüşmelere başlıyor. Rus tarafı, terör örgütüne dahil kişilerin Rusya’ya girişinin engellenmesi. Türkiye’nin talebi üzerine işadamlarının seyahati konusu ayrıca değerlendirilecek.

3) Rusların Türkiye’ye tarifeli seferlerle turistik seyahat etmeleri destekleniyor. Türkiye’ye seyahat edecek Rusların güvenlikleri konusunda alınacak önlemlerin denetlenmesinden sonra Charter uçuşlarına izin verilebilecek.

KISITLAMALAR KALDIRILIYOR

4) Türk işadamlarının Rusya’daki yatırımları ve faaliyetleriyle ilgili diğer kısıtlamaların kaldırılması için Rusya’nın Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Ulaştırma bakanlıkları düzeyinde görüşmeler yapılarak çözüm sağlanacak.

5) Rusların Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Santral yatırımı başta olmak üzere yatırımlarının devamı için Türkiye’den hukuki düzenleme beklentisi var. Rusya ayrıca Türk Akımı diye adlandırılan doğal gaz ulaşım projesinin de gerçekleştirilmesinde Türkiye ile işbirliği beklentisinde.

6) Ruslar Türkiye’de Rus ürünlerine ve yatırımlarına uygulanan kısıtlamaların kısa sürede kaldırılmasını, önceki yıllardaki işbirliği düzeyine çıkmayı, bazı alanlarda ilerlemeyi bekliyor.

Bunlar bakanlarımızın Rus Başbakan Yardımcısı ile yaptıkları toplantının olumlu haberleri. Bu gelişmelere ek olarak dün Putin’in danışmanı Peskov, Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili olumlu bir açıklama yaptı.

İki ülke liderinin uçak krizinden sonra ilk kez bir araya geleceğini belirterek “Görüşmenin gündemi henüz belli değil. Konuşulacak çok konu var” dedi.
Putin’in Federasyon Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle Erdoğan’ın ziyaretini ve hazırlık çalışmalarını müzakere ettiğini belirten Peskov, Putin’in Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili olarak Konsey’e bilgi verdiğini söyledi.

Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in 9 Ağustos’ta Rusya’nın Sen Petersburg şehrinde bir araya gelecekleri açıklanmıştı.

Rusya ile kesilen ilişkilerin hızla onarılması çok önemli. Çünkü Rusya bizim önemli bir ihracat pazarımız. Özellikle yaş meyve ve sebze ihracatımız önemli. Rusya ile iş yapan işadamlarımız var.

 


Rusya’ya ihracatımızı artırmaya çalışırken, hızlı bir gerilemeyle karşılaştık.

İki ülke arasındaki dış ticaret, bu yılın ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 gerilerken, ithalat yüzde 33, ihracat yüzde 59 azaldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, dün NTV’deki söyleşisinde, “Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi ve eski noktadan daha öteye geçmesi gerekir. Bizim verilerimize göre ihracatımız şimdiden bir miktar artmaya başladı” dedi.