Sanayi nisanda durdu...

08.06.2016 10:22
Nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verileri arındırılmamış verilerle incelendiğinde yüzde 0,6 artış gösterdi. Buna karşılık takvim etkisinden arındırılmış veriler Nisan ayında yıllık bazda yüzde 0,7’lik artışa işaret ederken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de aylık bazda yüzde 1,1 daralma gösterdi. 2015 yılında olduğu gibi 2016’nın ilk bölümünde de, özellikle arındırılmamış verilere baktığımızda aydan aya önemli dalgalanmalar görmekteyiz.

Nitekim Ocak ayında arındırılmamış sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 3,6 artarken, Şubat ayında yüzde 8,5, Mart ayında da yüzde 4,7 artış yaşanmıştı. Aynı durum arındırılmış verilerde yıllık bazda da görülmektedir. Yani aslında bir önceki yıla göre sanayi üretimi daha güçlü. Ancak aylık değişim oranlarında dalgalanma çok net bir şekilde görülmektedir. Öyle ki; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler 2016’nın ilk iki ayında artışa işaret ederken; Mart ve Nisan aylarında sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 1,1 azalmış.

Sanayi üretiminin matematiksel etkisi ile beraber Cuma günü muhtemelen yüzde 5 civarlarında bir ilk çeyrek büyüme datası alacağız. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin Nisan ayı sanayi üretimi ise bir öncü gösterge olarak ilgili periyoddaki ekonomik büyüme açısından olumlu bir sinyal vermemiştir.

Nisan ayında mevsim ve takvim etkisi arındırıldığında, madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 5’lik daralma gösterirken; yıllık arındırılmış verilerde de aynı sektörde yüzde 4,5’lik daralma görülmektedir. Aylık bazda en çok artışın yaşandığı mandecilik ve taşocalçılığı sektöründe yıllık bazda ise yüzde 2,1 azalma görünmektedir. İmalat sanayiinde ise yıllık artışın oldukça sınırlı kaldığı, buna karşın bir önceki aya göre de daralma olduğu görülmektedir. Arındırılmış verilere göre yıllık ve aylık bazda tek artış gösteren sektör elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi olmuş.

Öncü göstergeler incelendiğinde, Mayıs ayında reel sektör güven endeksi arındırılmış verilerde aşağı yönlü bir hareketlenme göstererek 105,7 seviyesinden 105,4’e gerilemişti.  Kapasite kullanım oranı ise Mayıs ayında yüzde 75,3’ten yüzde 75,7’ye yükseldi. İmalat sanayi PMI ise 49,4’e yükseldi.

Mayıs ayında, biraz da Nisan ayındaki daralmanın baz etkisiyle güçlü bir artış değeri görmemiz mümkün olabilir. Sanayi üretiminde bu yıl meydana gelmiş olan dalgalanmalar, sanayi üretim endeksinin bu yıl tarihi zirve seviyelerini görmesini sağladı. Yılın ilk 3 ayında gelen veriler bağlamında Cuma günü yüksek bir birinci çeyrek GSYH büyümesi açıklanacaktır. 2. çeyrek GSYH büyümesi için ise Mayıs ayına ilişkin gelecek olan sanayi verileri büyük önem taşımaktadır. Nisan ayındaki zayıf artışın frenleyici etkisinin olabileceğini hesaba katmak gerekebilir.

ENVER ERKAN
KAPİTALFX ARAŞTIRMA UZMANI