Sanayi üretimini artırmamız şart

14.10.2016 07:33

Sanayide üretimi artırmamız için yeterli kapasitemiz var. Yeni sanayi yatırımları önemli ama öncelikle mevcut kapasiteyi kullanmamız gerekiyor.

Sanayi üretimi, ekonomide büyümenin lokomotifi. Sanayideki üretim artışı, peşinden iç ve dış ticaret artışını, ulaştırma, lojistik sektörlerinde büyümeyi getirir. Büyüme gelir artışı, istihdam artışı demektir.

Sanayi üretimindeki değişim Türkiye İstatistik Kurumu’nun aylık sanayi üretim endekslerinden izleniyor.

8 aylık artış yüzde 2.5



Temmuzda endekslerden sanayi üretimde bir yıl öncenin temmuzuna göre yüzde 8.4 gerileme olduğunu öğrenmiştik. Ağustos ayında üretim geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 2.8 arttı. Üretim endeksi her ay iniyor, çıkıyor. Önemli olan ocak-ağustos döneminde, 8 aylık dönemde sanayi üretimin ne kadar arttığıdır.

2015 yılının ilk 8 aylık döneminde ortalama sanayi üretimi artışı yüzde 3.0 iken, bu yılın aynı döneminde sanayi üretimindeki artış yüzde 2.5’e geriledi.

Sanayi üretimindeki gerileme, büyümede yavaşlama demektir. Bir ay içinde çalışılan gün sayısının değişimi ve belli üretim dallarında mevsime göre değişim dikkate alınarak, aylar arasında daha sağlıklı karşılaştırma imkânı var.

Tüketim malında artış var

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise ağustosta temmuza göre yüzde 9.4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekse göre ağustosta önceki aya göre imalat sanayiinde yüzde 10.8 artış var.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında önceki aya göre en yüksek artış yüzde 32.6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında.

Eylülde bayram nedeniyle 15 gün çalışılabildi. Bunun için yılın kalanında sanayi üretiminde artışın şartları oluştur- maya mecburuz. Gelecek yıla hızlanmış bir sanayi ile girelim ki 2017 yılı büyümenin başladığı yıl olsun.



HAK-İŞ’in açıklaması:

29.09.2016 tarihinde yayınlanan Güngör Uras imzalı yazıda:

“İş kollarına göre dağılan 94 sendika var. Bu sendikalar 4 büyük konfederasyon çatısı altında toplanmış durumda. Sendikalı üye sayısı en yüksek konfederasyon 790 bin üyeyle Türk-İş. İkinci sırada 265 bin üye ile HAK-İŞ ve üçüncü sırada 112 bin üye ile DİSK var” şeklinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunulmuştur. Konfederasyonumuz HAK-İŞ’e bağlı sendikalara ait üye sayısının Çalışma Bakanlığı’nın 2016 Temmuz istatistiğinde yayınladığı veriler doğrultusunda 447.930 üyesi bulunmaktadır.