Şimdi biraz daha dikkat…

07.09.2016 16:41

Çoooook uzun süre tekrar merhabalar diyerek başlayalım isterseniz… Kendi açımdan bazı sağlık sorunları, güzel ülkem açısından da hain darbe girişimi… Bu iki gelişme son yazımızdan bu yana benim hayıtımdaki iki çok önemli gelişme… İkisini de atlatıyoruz(m)… 

Mehmet ÇOBAN / hangikredi.com Başanalisti

Mevcut koşullar değiştiği zaman piyasalar nasıl bir süre sonra dengesini buluyorsa biz de kendi meşrebimizce buluyoruz dengemizi… Bazen zor oluyor şimdiki gibi. Bazen de sanki daha önce yaşamışız da atlatmışız gibi… Er ya da geç… Geçiyor bir şekilde diyelim…  Umarım sizde de her şey yavaş yavaş yoluna giriyordur…

Bu kısa dertleşmeden sonra gelelim asıl konumuz olan piyasalara. Lanet darbe girişiminin ardından 3,09 TL’leri aşan bir dolar/TL kuru ve 70 binleri aşağı zorlayan bir borsa gördük… Gördük görmesine ama çok şükür bu durum çok uzun sürmedi. Piyasaların bu kadar çabuk zamanda tekrar kendine gelmesi göz ardı edilmeyecek öneme sahip. Zaman zaman elbette ki dalgalanmalar yaşanacak ancak bu kadar büyük bir olaya piyasanın verdiği tepkinin kısa süreli olması oldukça önemli.

Şimdi piyasa hemen hemen tekrar dengelendi diyelim. Artık mevcut konjonktür yapıyla birlikte ekonomik gelişmelerin yeniden ön planda olduğu bir döneme girdik. Peki bu dönem klasik dolar ve borsa cephesinden ne tür gelişmeleri beraberinde getirebilir?

İsterseniz önce dolardan başlayalım… ABD’den geçtiğimiz hafta içerisinde gelen datalar doların gücünü şimdilik azaltmışa benziyor. Kur bugün 2,92’li seviyelere kadar geriledi. Kısmen olsa bu seviyelerde en azından bugün için tutunduğunu gördük. Bu seviyeler ikinci derecede öneme sahip.

Dolarla ilgili hazır konu açılmışken bir anekdotu da aktarmak istiyorum belki size biraz daha ışık tutar doların seyriyle ilgili. Konu, bankaların döviz tevdiat hesapları. İlginç bir durum var. Ağustos ayında döviz tevdiat hesapları (DTH) 180 milyar dolardan 183 milyar dolara yükseldi. Özellikle son dönemde DTH ile kur arasındaki ters korelasyon dikkat çekici. Küçük ama önemli bir anekdot diyelim buraya…

Gelelim borsaya… Hain darbe girişiminin ardından 70 bin 426 puan seviyesine kadar gerileyen BIST 100 endeksi şimdi 79 binleri zorluyor. En düşük seviye olarak 70 bin 426 puanı baz aldığımızda toparlanmanın yaklaşık yüzde 12 olduğu görülüyor. Endeks bazında fena bir rakam değil.

PEKİ BUNDAN SONRA?

Borsa ve dolar/TL cephesindeki özet bu. Peki bundan sonra ne olabilir? Önce piyasaları yakından ilgilendiren gelişmelere bakalım. Mesela FED… Son açıklana datalar bankanın elini kolunu bağladı. Piyasanın üzerinde faiz kılıcı en azından eylül ayında inmeyecek gibi gözüküyor. bu konuda favori ayımız Aralık… İkinci etmen Suriye… Orada tam bir belirsizlik hakim. Maalesef bugün şehit haberleri aldık o cepheden. Gelecek haberlere dikkat!.. Ve kredi derecelendirme kuruluşları. İlk S&P’den geldi gereksiz açıklama. Yanlı olduğunu düşündüğüm bu açıklamanın etkisi doğal olarak çok kısa sürdü. Sonrasında ise Moody’s açıkladı kararını. Bir derecelendirme kuruluşunun yapması gerektiği gibi yaptı ve Türkiye’nin notunu değiştirmeyerek izlemeye aldığını belirtti. Sonrasında Fitch Türkiye'nin 'BBB-' kredi notunu teyit ettiğini ve "durağan" görünümünü "negatif"e çektiğini açıkladı. Ama hala izlemedeyiz…

Önümüzdeki gelişmeleri FED, Suriye ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları olarak alırsak… Bu 3 gelişme de piyasaların önünde ciddi bir belirsizlik olarak duruyor. Yani piyasaları daha yukarılara taşıyacak yeni hikayeler şu anki ortamda çok fazla yok gibi. Bu 3 ana başlıktan gelebilecek iyi haberler olabilir piyasaları yukarı taşıyabilecek konu. Ancak belirsizlik daha ağır basmakta…

Sonuç olarak; belirsizliğin hakim olduğu bir piyasada bir miktar daha temkinli olmakta fayda var gibi. Teknik anlamda dolar tarafında orta ve uzun vadeli olarak hala bir yükseliş trend çizgisi üzerinde hareketin olduğu unutulmamalı. ŞU anki durum itibariyle 2,9160 seviyesi ilk destek noktası. BU noktanın aşağı geçilmesi durumunda 2,9020seviyesi ara destek noktası olmak üzere 2,8760 TL seviyesine kadar bir gerileme beklenebilir. Yukarıda ise 2,97 TL seviyesi en önemli direnç noktası. Bu noktanın aşılması dolar/TL’de yeniden 3’lü seviyelerin görülmesine neden olabilir. Borsada ise 79 bin 366 seviyesi ilk direnç noktası. BU seviyenin üzerinde ise 79 bin 941 direnci var. Endekste bu seviyeler aşılmadıkça yükselişin tepki hareketinde öteye gitmesi zor. Aşağıda ise 77 bin 250 ve 77 bin 500 önemli destek bölgesi konumunda olurken bu seviyenin altında ise 76 bin 207 ana destek noktası bulunuyor. Dikkat!..

Hayata dair küçük bir not; alışıyoruz her şeye zamanla değil mi? Her zaman şunu derim: Elbette ki insan geçmişini unutmayacak. Ama şartlar ve o anın durumu farklı şeyler yapılmasını farklı bir ruh haline geçilmesini gerektiriyorsa buna direnmenin anlamını var mı sizce. Geçmiş yaşantımızı unutmayacağız ama geçmişin gelecek üzerine ket vurmasına da çok fazla izin vermemek gerekiyor galiba. Geçtiğimiz günlerde eşimle birlikte çok dinlendirici huzur veren 3-4 günlük bir Bozcaada tatili yaptık. Bu arada Bozcaada muhteşem bir yer. Tavsiye ederim… Tekrar çalışma hayatına döndüğümüz zaman üzerimizde bir süre gitmedi bu huzur. Kısmen iyi… Ama bir an önce çalışma hayatının dengesine dönmemiz gerekiyordu. Tıpkı piyasalar gibi değil mi? Yaşanan her büyük gelişmenin ardından piyasa bir denge arayışına giriyor. Tıpkı şimdiki gibi… Kısmen de bulduk bu dengeyi…

Bol kazançlar