TCMB faiz kararı, açıklamalar ve değişenler...

20.07.2016 12:03

Piyasalar hafta sonu gerçekleşen darbe girişim sonrasında TCMB'nın para politikasında ve faiz kararlarında bir değişikliğe gidip gitmeyeceğini merak ediyordu ve bugün 14 itibariyle TCMB beklenen toplantısını gerçekleştirdi.

Piyasa beklentisine paralel olarak faiz koridorunun üst bandından 25 baz puanlık indirime gittiğini yani gecelik borç verme faizini de 8,75 seviyesine çektiğini açıkladı. Politika faizi %7,50, alt band faizi de %7,25 olarak sabit bırakıldı. Bunun yanında geç likidite penceresi borç verme faiz oranlarında da 25 baz puan indirime gittiğini açıkladı.

FED raporlarının dünya genelinde incelendiği gibi hangi cümle merkez bankasının kalemine eklenmiş yada çıkmış olarak bakacak olursak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yayınladığı raporda ; İlk paragrafı incelediğimizde bir değişiklik görünmemekte olup, ikinci paragrafta ise küresel piyasalar yerine '' Yakın dönem de yurt içi gelişmelere bağlı olarak dalgalanmalar yaşanmıştır.'' cümlesi değişmiş görünüyor. Ek olarak da; Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırlandırdığı bilgilendirmesi yapılmıştır.

Üçüncü paragrafa geldiğimizde bir önceki ay işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu seyir ve çekirdek enflasyondaki iyileşme yer bulmuştu. Bu ay ise işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle kısa vade de enflasyona bunun da yansıyabileceğinin bilgisi verilmiştir. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen Merkez Bankasının çekirdek enflasyondaki düşüşün devamını beklediği raporda belirtilmiş durumda...

Son kısma yaklaşırken TCMB'nın sadeleşmeye devam ettiği ve edeceği, bunun yanında piyasadaki gelişmeleri yakınen takip ettiklerini ve gerek duyulursa finansal istikrarı sağlamak adına likitide sağlamak için tüm tedbirlerin alınmaya devam edeceği bildirilmiş. Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta yaşanan darbe girişimi sonrasında hafta sonu piyasalar kapalıyken TCMB 7 maddelik önlem paketini piyasalara açıklamıştı.

Birkaç aydır devam eden 0.50 baz puanlık faiz indirimi iç piyasalardaki bu gelişmelere rağmen 0.25 baz puan olarak gerçekleştirmesi bile ileriye dönük şekilde umut verici görünüyor. Ancak unutmamak gerekir ki, 0.50 baz puanlık her indirimde geçici olarak tepki verip türk lirası bazında değer kazanımları devam ediyordu. Aslına bakarsak Merkez Bankası aldığı kararda yine bu şekilde bir hareket bekledi. Fakat indirilen faiz bandı kırılganlığın arttığı bu dönemde dolar tarafında tarihi zirvesine yakın yerlerin tekrar test edilmesine neden oldu.

Merkez bankasının bu kararı üzerine kredi derecelendirme kuruluşlarından özellikle faiz indiriminde bulunulduğunda ülke notunu takibe alacağını belirten kredi derecelendirme kuruluşu S&P (Standart and Poor’s) ‘nin notta veya görünümde bir değişikliğe gidip gitmeyeceği, bunun yanında büyüme tahminini aşağı yönlü revize eden Moody’s in bir değişikliğe gidip gitmeyeceği şuan için piyasalarda diğer derecelendirme kuruluşları gibi takip ediliyor olacaktır. Bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın çarşamba günü açıklayacağı süpriz karar olarak açıklayacağı karar piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI