Yellen’dan hayat öpücüğü

29.08.2016 16:34

Cuma günü Jackson Hole’da konuşan Yellen, adeta doları hataya döndürdü. Ekonominin tam istihdam seviyesine yaklaştığını ve faiz artışı ihtimallerinin son aylarda güçlendiğini ifade eden Yellen, verilere bağlı olmaya devam edeceklerini söyledi. Konuşma sonrası FED’in Eylül ayında faiz artırma ihtimalleri %21’den %33’e yükselirken, yıl içinde faiz artış olasılığı %50’den %62 seviyesine çıktı. Yellen’ın konuşmasından sonra açıklama yapan Fed Başkan yardımcısı Stanley Fischer, Doların, Yellen'in konuşmasında Eylül ayı faiz artırımına açık kapı bıraktığını söylemesinin ardından yükseldiğini ifade etti. Her ne kadar Yellen yeni bir şey söylemese de kısa vadede Fed yetkililerinden gelen şahin açıklamalar faiz artış ihtimallerinin yükselmesine neden oldu.

GÖZLER TARIM DIŞI İSTİHDAMA ÇEVRİLDİ

Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi, FED’in Eylül ayı toplantısına direk etki etmeyecek olsa da faiz kararı konusunda belirleyici olacaktır. Geçtiğimiz iki ay 250 binin üzerinde gelen tarım dışı istihdam rakamları, FED üyelerini faiz artışı konusunda cesaretlendirmişti. Bu ay gelebilecek 180 bin ve üzeri rakamların yanı sıra güçlü ücret artışları ve iş gücüne katılım oranının artmaya devam etmesi durumunda FED Eylül’ü ciddi ciddi düşünecektir. 150 bini altında gelebilecek rakamlar ve ücret artışlarında beklenen yükselişin görülmemesi Eylül ayı ihtimalini ortadan kaldırabilir.

Komite, verinin ardından üç hafta sonra toplanacak. Bu süreçte FED’i ilgilendiren yurt içi ve dışında veriler olacak ancak tam istihdam seviyesine emin adımlarla gittiklerini belirten üyeler için iş gücü piyasası verilerinin önemi bir adım daha fazla.

Enflasyon tarafında ise henüz maliyet baskıları ve harcamaların tam olarak istikrar kazanmaması FED’i rahatsız etse de Yellen %2 enflasyon hedefine ulaşacaklarına inanıyor. Sektörlerin ürettikleri enflasyon rakamlarına baktığımızda genel olarak ABD ekonomisinin enflasyon ürettiğini görebiliyoruz. Hizmet sektörünün enflasyon ürettiğini görmemiz FED’in %2 enflasyon hedefine ulaşacağının bir göstergesi olarak görülebilir. Enerji fiyatlarından arındırılmış hizmet enflasyonu %3 seviyesinde.

Bugün gelen harcamalar verisinde gördüğümüz rakamlar FED için olumlu. PCE %1.5 olan beklentinin üzerinde %1.6 açıklandı. FED’in enflasyon hedefi %2 hedefine yaklaşıyor. Tabi FED bu rakamın üzerinde bir yükseliş istiyor. Ancak harcamaların 4 ay üst üste yükselmesi, FED’in “harcamalar güçleniyor” ifadesini teyit eder nitelikte.

Yellen’ın Eylül ayı için açık kapı bırakması sonrası paritede görülen düşüş devam ediyor. Paritede 1.1170 seviyesinin altında satış baskısı hızlanabilir. 1.1050-1.1060 bölgesini görebiliriz. Toparlanmaların satış fırsatı olabileceğini düşündüğümüz paritede 1.1235-1.1250 bölgesini kuvvetli direnç olarak görüyoruz. Kur tarafında ise 2.9450-2.9500 bölgesinin üzerine 2.98 bölgesi görülebilir.

Gizmen NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST