ABD’de doğru ‘lobby’ kazanır

03.04.2017 08:34

NEW YORK

Türkiye’nin ABD’de güçlü bir lobby şirketi var. Cumhuriyetçiler ve de Başkan Trump ile yakın ilişkisi olan Greenberg Traurig, şimdilerde Türkiye’nin lobby için anlaştığı önemli bir şirket.

Lobby’nin Türkçesi yok. “Baskı” anlamına geliyor. Lobby faaliyeti, karar alma sürecini dolaylı olarak etkilemeyi hedef alıyor.

Baskı grupları, siyasi veya ekonomik konularda karar alacakları (devletleri, politikacıları, bürokratları) veya kamu oyunu (medyayı, halkı) temsil ettikleri müşterileri lehine yönlendirmeye çalışan profesyonellerden, şirketlerden ve sivil toplum kuruluşlarından oluşuyor.

ABD’de ‘kanunla belirlenmiş sınırlar içinde lobby yapmak serbest.’ Profesyonel olarak kişiler, şirketler lobby yapabiliyor. Lobby yapacakların kimler, hangi şirketler, hangi devletler için lobby yaptıkları, bu hizmete karşılık ne ücret aldıkları açıklanıyor.

Profesyonel kişi ve şirketler yanında sivil toplum örgütlerinin de (Örneğin Türk - Amerikan Dostluk Derneği’nin  de) lobby yapma imkânı var.

YILLARDIR YAPIYORUZ

Türk hükümetleri, Dışişleri Bakanlığı, ABD’deki TC temsilcilikleri uzun yıllardan bu yana profesyonel lobby şirketleri ile anlaşma yaparak, TC Devleti’nin ABD’deki menfaatlerini korumaya çalışıyorlar.

Bugüne kadar Gray, Hill&Knowton, Mc Auliffe, Capital Int., Freshman Hillard, Apco Worldwide, Gephardi, IB International Solution gibi lobby şirketleri Türkiye adına çalıştı.

Bu şirketlere yılda yaklaşık 1.5 - 3 milyon dolar ödeme yapıyoruz.

Biz lobby şirketlerine ödeme yapan ülkeler sıralamasında gerilerdeyiz. Başta BAE, Almanya, Kanada, Suudi Arabistan gibi ülkeler var. Bu ülkeler lobby şirketlerine büyük ödemeler yapıyorlar.

Ülkelerin ödemeleri yanında, ABD’de işi olan firmalar da lobby şirketleri ile anlaşma yapıyor.

Bu arada hatırlatmakta yarar var, ABD’de lobby yapanların esas gelir kaynağı ABD firmaları. Örneğin sigaracılar, petrolcüler, otomotivciler Washington’da en güçlü lobby şirketlerini destekliyorlar.

GİULİANİ ÇALIŞIYOR

Türkiye’nin lobby için anlaştığı Greenberg Traurig, ABD’nin 3’üncü büyük hukuk ve lobby firması. 1967 yılında kurulan firmanın ABD içinde ve dışında çok sayıda bürosu var. ABD’de 1.600, ABD dışında 1.800 hukukçu bu firma için çalışıyor.

Firmayı şimdilerde öne çıkaran, 1994 - 2001 yılları arasında New York Belediye Başkanlığı ile ünlenen, daha önce New York Federal Başsavcılığı görevinde bulunan Rudolf Giuliani. Giuliani’nin geçen yıl kendi şirketini kapayarak bu firmaya katılması firmaya ilgiyi artırdı.

Giuliani Cumhuriyetçiler’in en önemli destekçilerinden biri. Başkan Trump’ın gayrı resmi “Siber Güvenlik” danışmanı.

Türkiye’nin ABD’de güçlü bir lobby firması ile anlaşma yapması önemlidir. Anlaşma yapılan firmanın Cumhuriyetçiler’e ve Başkan Trump’a yakın olması önemlidir.

Türkiye’nin ABD’deki çıkarlarının korunması, Türkiye’nin bekleyişlerinin Beyaz Saray ve Kongre’ye duyurulması için güçlü lobby firmasına ihtiyacımız var. Lobby’ciler diyor ki, “Burası Amerika A’bicim. Burada en iyi, en doğru kazanmaz. Lobby’sini en iyi yapan kazanır.”