AKPM Türkiye`yi yeniden denetim sürecine aldı

25.04.2017 14:46

Son güncelleme : 25.04.2017 14:47

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi oylaması sonucu Türkiye yeniden siyasi denetim sürecine alındı.



Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye'yi yeniden siyasi denetim sürecine aldı.

“Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” konulu oturumda, Türkiye'yi yeniden denetim sürecine alma tasarısı 45'e karşı 113 oyla kabul edildi.

Türkiye, esas olarak sovyetik rejimlerden kurtulan Orta ve Doğu Avrupa devletlerinin Batı standartlarında demokrasiye geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla AKPM bünyesinde 1990'lı yılların başlarında oluşturulan denetim sürecine 1996 yılında dahil edilmiş, gerçekleştirdiği reformlar sayesinde koşullu olarak Haziran 2004'te bu süreçten çıkarılmıştı.

KONSEY NEYİ DENETLİYOR?

Denetim süreci kapsamında, Avrupa Konseyi üyesi bir devletin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında ne derece Avrupa standartlarında olduğu ölçülüyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Avrupa Parlamentosu Türkiye ile ilişkiler hakkında yarın oturum düzenleyecek. AB ülkelerinin dışişleri bakanları Türkiye'nin durumunu Cuma günü ele alacaklar. Ayrıca AB liderlerinin de İngiltere'nin AB'den çıkışını ele alacakları Cumartesi günkü zirvede Türkiye hakkında görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Avusturya başta olmak üzere bazı AB ülkeleri Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerine resmen son verilmesi çağrısında bulunurken, diğer AB ülkeleri Türkiye'yi yabancılaştırmamak için daha temkinli bir çizgi izliyorlar.

GEDİKLİ: SİYASİ OPERASYON

Gelişmeye ilişkin ilk yorum Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli'den geldi. Gedikli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kararı siyasi operasyon olarak değerlendirdi. Gedikli, "AKPM Türkiye'yi tekrar denetime alma kararı hiçbir gerekçesi ve anlamı olmayan siyasi operasyondur! Asıl denetime ihtiyacı olanın AB ülkeleri olduğunu,tehtidkar,suç içeren,faşizan söylemlerinden görüyoruz! Hukuk ve insan hakları kavramları AB yüzünden can çekişiyor!" dedi.





14:3293.528
Değişim :  -0,29% |  -274,45
Açılış :  94.217  
Önceki Kapanış :  93.803  
En Yüksek
94.333
En Düşük
93.188