Altın fiyatları global likiditeye bağımlı…

19.10.2016 16:37
2016 Yılında Altın Fiyatları Yükselişte…

2015 yılının genelinde güçlü dolar hikayesinin piyasada baskın karakter olması nedeniyle altın fiyatlarındaki zayıf seyir için 2016 yılının son çeyreğine kadar geçen zaman diliminde tersine döndü dememiz mümkün. 2015 yılını 1060 $ seviyesinde tamamlayan altın, söz konusu tarihten bu yana %18 değer kazanırken yıl içerisinde de en yüksek 1375 $ seviyesini gördü. Mevcut durumda 1260 $ seviyesinde seyrini sürdürmektedir.

Fed’in 2013 yılı Mayıs ayında ABD ekonomisinde iyileşme sinyallerinin alındığı gerekçesi ile birlikte varlık alım programının kademeli azaltılarak sonlandırılacağı kararının ardından altın fiyatlarında uzunca bir süredir görülen düşüşün ardından 2016 yılına başlarken Çin kaynaklı risklerin piyasalarda yarattığı tedirginlik, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki resesyon tehlikesi ve gerileyen petrol fiyatlarının dünya genelinde piyasalarda çalkantıya neden olmasının etkisiyle altın söz konusu endişe ortamından beslendi. Geçtiğimiz senelerdeki kadar Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentilerin kuvvetli olmaması da altının yükselişine destek olan diğer etmenler arasındaydı.

Altın Fiyatları Global Likidite Koşullarına Oldukça Duyarlı…

Küresel likidite koşullarından birincil derecede etkilenen altın fiyatları, 2013 yılının başından bu yana Fed’in tahvil alım programını sonlandıracağı haberlerinin gündemde yer almasının etkisiyle düşüş trendini başlatmış ve söz konusu zayıf seyir Fed’in finansal piyasalara sağlamış olduğu likiditeyi azaltmasının etkisiyle 2014 yılında da devam etmiştir. Küresel piyasalardaki likidite bolluğu ile doğru orantıya sahip olan altın fiyatları, dünya genelinde likidite koşullarına göre değişiklik gösterebilmekte. Fed’in tahvil alım programının sonlandırması örneğini bir kenara bırakacak olursak, 2016 yılında yükseliş eğilimi gösteren altın ilgili dönemde Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programından beslenmesi de bir diğer emsal niteliğinde.

Küresel likidite koşullarının altın fiyatları üzerindeki etkisi altın haberlerinde sıklıkla rastlanan borsa yatırım fonu olarak da tanımlanan ETF’lerde yakından görülmektedir. Fed’in 2013 yılında varlık alım programına ilişkin azaltım hamlesi sonrası ETF’lerde görülen düşüşler altın fiyatlarındaki düşüş trendinin habercisiydi.

Tablo 1:2013-2016 Yılları Arası ETF Büyüklükleri


Kaynak:World Gold Council

Grafik 1: 2013-2016 Yılları Arasında Altın Fiyatları ve ETF Büyüklükleri



2013 yılında düşüş trendini başlatan altın fiyatlarına ilişkin olarak, söz konusu süre zarfından bugüne altının fiziki talebinde artış görüldü gibi ifadelere tanık olmuşuzdur. Dünyada Çin ve Hindistan gibi nüfusu kalabalık olan ülkelerin mücevherat gösterdikleri talep de zaman zaman altın fiyatlarının seyrinde etkili olmaktadır.

Global Tahvil Faizlerinde Olası Yükseliş Altın İçin Risk Oluşturuyor…

Altın talebinde etkili olan bir diğer unsur ise küresel faiz oranları… 2016 yılında altın fiyatlarında görülen yükselişin bir diğer nedeni de ilgili dönemde altının küresel bazda düşük faiz ortamından beslenmesi oldu. Başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde düşük faiz ortamının hakim olduğu 2016 yılında altını tutma maliyetinin daha düşük olduğu algısı paralelinde altın talebinde artış görüldü.

Fed’in faiz artırımı olasılıklarının kuvvetli şekilde fiyatlandığı dönemlerde altın fiyatlarında görülen düşüş bize gösteriyor ki; faiz oranlarının yükseliş eğilimine girdikleri dönemlerde yatırımcılar altından ziyade diğer yatırım araçlarını tercih ediyorlar.

Kaotik Ortamlarda Altın Güvenli Liman…

Dünya genelinde ekonomik koşulların yanı sıra; piyasalarda endişe ortamının hakim olduğu, yatırımcılarda riskli varlıklardan kaçış eğilimi görüldüğünde de altın sahneye çıkıyor. Kriz, savaş ve diğer kaos ortamlarında altın alışılageldik tabiriyle güvenli liman özelliğini koruyor.

Ancak şunu da göz ardı etmemek gerekir ki;  dünya genelinde endişe ortamından beslenerek veya küresel likidite bolluğunu avantaja çevirerek yükselen altın fiyatları, kaos ortamının sakinleşmesi ve yatırımcıların piyasaya güven duymaları veya küresel bazda likiditenin azalmasının gündeme gelmesi durumunda hızlı bir şekilde kazançlarını geri verir. Altının yatırımcısına hisse senedi örneği gibi bir temettü getirisi ya da sabit getirili bir menkul kıymet gibi faiz getirisi sunmaz. Altın yatırımcısına yalnızca piyasada oluşan fiyat değişiklikleri dışında herhangi bir getiri alternatifi sunmaz.

Altın Fiyatlarında Dönemsellik

Altının dönemsel olarak getiri oranları 2007-2016 yıllarında çeyreksel dönemler şeklinde incelendiğinde en iyi dönemin yılın ilk çeyreği en kötü dönemin ise yılın son çeyreği olduğu görülmüştür. Ayrıca çeyreksel bazda yılın ilk çeyreğinde son çeyreğine doğru getiri performansın düşmektedir. 2016 yılında da son 9 yıllık zaman dilimindeki ortalamalara benzer hareket etmiştir. Ekim ayında yaşanan  %4’lük düşüş altın fiyatlarının 2016 yılı son çeyrek döneminde de  tablodaki ortalamalara benzer olarak zayıf geçeceğini göstermektedir.

Tablo 2: 2007-2016 Yılları Arasında Altın Fiyatlarının Aylık Değişimleri(%)

Kaynak: Bloomberg

Altın Fiyatları İçin ABD Seçimleri Belirleyici Olacak…

Yılın son çeyreğine girdiğimiz şu günlerde ise; Temmuz ayında başlayan ve Ekim ayında da devam eden gerilemenin ardından Altın daha da düşer mi ? sorusuna gelince dünya genelinde zaman zaman jeopolitik riskler baş gösterse de mevcut durumda altın fiyatlarına etki edecek bir risk söz konusu değil. Fed’in faiz artışına ilişkin beklentilerin kuvvetli şekilde fiyatlanması ve Ekim ayının başından bu yana güçlü dolar fiyatlamasının piyasalarda baskın karakter olması da altının yükselişine fırsat tanımıyor. Önümüzdeki dönemlerde altın fiyatlarının yükselişine destek olabilecek tek unsur ise; finansal piyasalarda Brexit’ten sonraki en büyük risk olarak nitelendirilen Trump’ın başkanlık koltuğuna oturması olur diye düşünüyoruz. Trump’ın başkanlık yarışından galip çıkması durumunda güvenli liman özelliğini konuşturacak altında değer kazanımlarının görülmesi sürpriz olmayacağı kanaatindeyiz. Dolayısıyla yıl sonuna kadar ki dönemde ABD seçimleri altın fiyatlarında en belirleyici faktör olacaktır.

EDA ÖNDER ÖZTÜRK
ALAN YATIRIM MENKUL DEĞERLER KIDEMLİ ANALİSTİ