Altın fiyatlarında neler oluyor?

09.08.2016 15:50

Piyasalarda iyimserlik yeniden sağlandı. Petrol fiyatlarının sanılan kadar düşüş göstermemesi, ABD tarafından iyi gelen TDİ verisi ve Çin’den bugün gelen TÜFE rakamlarının beklenti üzeri performansı iyimserlik yaratırken, yatırımcılar risk iştahı yeniden artabilir.

ÇİN TÜFE İYİ GELDİ

Uzun bir süredi enflasyonist etkiler yaratmaya çalışan Çin’den bugün gelen TÜFE rakamları aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda yüzde 1.8 ile beklentiler karşıladı. ÜFE ise, son 2 yılın en hafif düşüşüne işaret etti ve yüzde 1.7 daralma gösterse de önceki döneme göre iyileşme hakim. Yükselen petrol fiyatlarının etkisi yavaş yavaş kendini göstermeye başlıyor. Çin’in iyileşme ekonominin ve direk bağlantılı olduğu ABD ekonomisine dair iyimserliği de artırırken, Dolar tarafında da güçlenme yaratabilir.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİ!

Bugün piyasalar adına en önemli gelişme mutlak suretle bu gelişme olacak. Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan’ın, Rus lider Putin ile yapacağı görüşme sonrasında çıkabilecek iyimser sonuçlar TL varlıkların içeride daha da rahatlamasına neden olacaktır. Önemli bir ticaret ortağımız olan Rusya ile uçak krizi sonrası gerilen ipler, ihracat ve enflasyona yansımış ve içeride özellikle gıda fiyatlarında etkili olmuştu. Rusya’nın koyduğu gıda ambargosu, içeride gıda fiyatlarını yükselten etkenlerin başında yer almıştı.

Konuşulacak bir diğer önemli başlık mutlak suretle turizm olacaktır. Bozulan ilişkiler sonrası, özellikle Rus turist sayısında ciddi azalma yaşandığını biliyoruz. Doğalgaz ve Türk Akımı Doğalgaz projesi kapsamı ve Akkuyu Nükleer santrali NGS projesi hakkındaki enerji işbirliği konuları da değerlendirilebilir. Görüşmelerde ılımlı bir hava çıkarsa ki, öyle olacağını düşünüyoruz, TL tarafında rahatlama yaşanacaktır.

Rakamsal bazda baktığımızda kriz sonrası iki ülke arası ticaret hacmi bu yılın ilk altı ayında yaklaşık yüzde 60.5 azalmış. Rus turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 azaldı. 2008 yılında 38 milyar dolar olan ticaret hacmi 2015 yılında 23.3 milyar dolara kadar düştü. Bu rakamın 2016 yılında daha da azaldığını söyleyebiliriz.

Kur adına kısa bir değerlendirme yaparsak, bu haftaya Moody’sin not değerlendirmesini pas geçmesi ile birlikte iyi bir başlangıç yaptık. 2.9800’den tepkiler gelse de, kırılmalar halinde 2.9700-2.9500 bölgesine doğru geri çekilme potansiyeli bulunuyor. FITCH değerlendirmesi de Moody’se benzer bir sonuç çıkarsa TL’de 2.90 BİST’te 80 bin süreci ortaya çıkabilir.

ALTIN



Küresel piyasalarda yaşanan iyileşme ile birlikte yatırımcıların riskli varlıklara yeniden yöneldiğini ve Altın tarafından çıkışın yaşandığını söyleyebiliriz. Diğer tarafında ABD ekonomisine olan güveni bir miktar daha artıran TDİ ve ücretler veri seti sonrası Dolar faizinde de yükselme söz konusu olurken ABD 10 yıllık getirileri yeniden 1.60.1.61 denemesi yaptı. Altını baskı altında tutan en önemli gelişme olarak bu söyleyebilir ve ters korelasyon izlenmeye devam edilmeli. Altında geri çekilmelerde 1330 desteği şuan için kritik duruyor. Eğer bu hafta ABD perakende satışları da iyi gelirse 1315-1308 denemesi söz konusu olabilir. 1338 altında kısa vadede geri çekilme potansiyeli devam ediyor. Gram altın fiyatlarında 128 liranın altında fiyatlamalar söz konusu 124.5-125 TL’ye kadar geri çekilme potansiyeli takip edilmelidir.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI