Altının kaderini neler belirleyecek?

05.10.2016 12:27

ONS Altın fiyatları yılbaşından bu yana % 20’ye yakın yükselerek önemli bir yatırım aracı olduğunu gösterdi. Gram altın fiyatları da benzer şekilde yılbaşından bu yana % 26’ya yakın değer kazandı. Çeyrek altın fiyatlarına baktığımızda ise yükselişlerin % 21 seviyesine yaklaştığını gördük.

Ons altın fiyatlarının yükselmesinde FED’in faiz artış sürecinin yavaş olacağı beklentisi ve başta Brexit olmak üzere yaşanan küresel politik risk süreci etkili oldu. Yılın ikinci yarısından sonra Ons altın fiyatları ivmesini kaybetse de gram altın fiyatları önemli seviyelerde tutunmayı başarıyor. Gelin şimdi ons altındaki düşüşün nedenlerini anlayalım…

YAŞANAN GELİŞMELER ALTIN FİYATLARINI DESTEKLEMİYOR

Ons altın fiyatları dün önemli bir destek seviyesi olan 1300’ün aşağı yönlü kırılması sonrası son zamanların en sert düşüşünü yaşadı. Altın fiyatların düşüşünde Doların küresel olarak değer kazanması etkili oldu. Aynı zamanda tahvillerde yaşanan sert yükselişler de altın fiyatları için olumsuz gelişmelerin başında yer alıyor. Dün Avrupa Merkez Bankasının varlık alım programını azaltmaya başlayabileceğine yönelik haberler sonrası, tahvil faiz oranlarında yükselişler hızlandı. Japonya Merkez Bankasının ek teşvikler açıklamadaki isteksiz görüntüsü de altın fiyatları için olumsuz faktör olarak dikkat çekiyor. Merkez Bankalarının ek teşvikleri azaltması yönündeki beklentiler de Ons altın fiyatlarının zayıf görüntüsünü destekliyor. Öte yandan ABD’da önümüzdeki ay gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’ın önde olması küresel politik risk sürecini azaltarak altın fiyatlarını düşürüyor. Özellikle doların değer kazanmasında FED üyelerinin kasım ayında yapılacak olan toplantıda faiz artışı ihtimalinin canlı olduğuna yönelik söylemleri de etkili oldu. Sonuç olarak, ONS altın fiyatları 1300 direnç seviyesini yeniden geçemez ise geri çekilmeler 1250 – 1225 bölgesine doğru sürebilir. Olası tepki alımlarının bu bölgeden yaşandığını görebiliriz.

GRAM ALTIN ONS ALTINA GÖRE YÜKSEK GETİRİ SAĞLAYABİLİR

Peki, Ons Altın fiyatları yaşanan önemli kırılmanın ardından tekrardan sene başındaki performansına dönebilecek mi ? Ons altın fiyatları geri çekilme yaşasa da Gram altın fiyatları TL’nin de değer kaybetmesi sonrası olumlu görüntüsüne devam ediyor. ONS altın karakteristik özelliği gereği sert düşüşler yaşamasının ardından tekrardan hızlı toparlanmalar yaşayabilen bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. FED’in hızlı bir faiz artışı yapmayacağı beklentisi ve ABD seçimlerinde Trump’ın başkan olması Altın fiyatlarının yeniden hızlı bir yükseliş yaşamasında etkili olabilir. Ayrıca büyük Alman Bankaları öncülüğünde yaşanan endişelerin derinleşmesi ve hatta bir küresel bankacılılık sektörü riski oluşturması durumunda da yeniden altın fiyatları yükselebilir. Piyasaların takibinde olan bir diğer önemli konu ise İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin ne kadar hızlı olacağı ve diğer bölge ülkelerini ne denli etkileyeceği olacaktır. Bu krizin derinleşmesi de altın fiyatlarını destekleyecek başka bir faktör olarak karşımıza çıkabilir.

Bu yüzden dün yaşanan kırılma altın fiyatlarının orta ve uzun vadede çekici kılmaya devam edebilir. ONS altında toparlanmalar sınırlı kalsa bile Gram altın fiyatları ONS altına göre TL’nin performansından dolayı daha yüksek getiri sağlayabilir. Gram altın fiyatları için önemli gelişme TL’nin durumu olacaktır. Dolar TL’de yaşanan geri çekilmelerin 3.00 – 2.9600 seviyesinde sınırlı olması halinde gram altında yeniden 122- 130 bölgesi arasında hareketler yaşanabilir. Çeyrek altın yıl içerisinde 210 TL’nin üzerini test etmiş olsa da ons bazında altın fiyatlarının geri çekilmesinin çeyrek altın fiyatlarını kısa vadede olumsuz etkilediğini söyleyebilirim. Ancak önümüzdeki dönem saymış olduğumuz temel risklerin gerçekleşmesi halinde çeyrek altın fiyatlarında kurdaki harekete bağlı olarak tekrardan 206 -210 TL gündeme gelebilir.



MURAT TUFAN
DESTEK YATIRIM MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ