14.04.2024 14:08:46 Bakan açıkladı! Yeni dönem bu ay başlıyor... - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Bakan açıkladı! Yeni dönem bu ay başlıyor...

07.12.2018 13:00

Son güncelleme : 09.12.2018 15:15

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, e-ticaretle ilgili "Güven damgası uygulamasına bu ay içerisinde başlıyoruz" dedi.



AA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

100 Günlük Eylem Planı'nı başarılı ve eksiksiz bir şekilde  tamamladıklarını aktaran Pekcan, yeni sistemde bakanlıkların birleştirilmesinin  çok olumlu etkilerini gördüklerini söyledi.

Pekcan, hem olaylara ekonomik açıdan bütüncül bir bakış  sergileyebildiklerini hem de çok hızlı ve etkin kararlar alabildiklerini ifade  ederek, "Doların çok ani hareketler yaptığı ağustos sonu eylül başında, gece  11.30'da hemen bütün birim amirleriyle toplantıdayken karar verip, dış ticaretle  ilgili önlem kararı aldık, hemen uygulanmaya başlandı ve 15 dakika içinde kararla  uygulama başlamış oldu." diye konuştu.

ALMAN BAKAN'DAN ÖVGÜ

Pekcan, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalara da  değinerek, şöyle devam etti:

"Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier geldiğinde  gümrüklerde yaptığımız örnekleri paylaştım. Altmaier, 'Sayın Bakanım, siz bu işi  çözmüşsünüz, biz Brexit'i nasıl çözeceğimizi bilmiyorduk. Biz size ekip  gönderelim. Biz İrlanda'da sanal gümrüğü nasıl yapacağız diyorduk, siz burada  çözmüşsünüz.' dedi. Detaylara girersek, biz yerinde gümrüklemeyi getirdik. Şu an  18 güvenilir firmalarımıza potansiyel suçlu muamelesi yapmıyoruz. Onlar  tesislerinde gümrükleme işlemi yapabiliyorlar, gümrüklere uğramadan ihracatlarını  gerçekleştirebiliyorlar. Dolayısıyla potansiyel tehdit oluşturan bazı işlemlere  daha kaliteli zaman ayırabiliyoruz, daha fazla gözlemleyebiliyoruz, daha fazla  inceleyebiliyoruz. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünde 399 firmamız var, 97 firma  da bekliyor"

Varış öncesi gümrüklemeyle ilgili pilot uygulamaya başladıklarının  bilgisini veren Pekcan, uygulamanın Tekirdağ Limanı'nda başarılı bir şekilde  gerçekleştiğini, üretici ihracatçı firmaların ham madde, ara malı ithalatında  uygulanmak üzere bu uygulamayı başlattıklarını ve gemi daha limana yaklaşmadan  hazırlık süreçlerinin tamamlanabildiğini, limana yaklaştığında ise gümrük  işlemlerinin tamamlanmış olduğunu böylece stok ve para kaybının olmadığını  anlattı.

"İŞİMİZ TİCARETİ KOLAYLAŞTIRMAK"

Pekcan, konteyner takip sisteminin olduğuna da işaret ederek, şunları  kaydetti:

"Şu anda Haydarpaşa Limanı hariç, bütün limanlarda, Alsancak Limanı da  15 Aralık'ta devreye girecek, 20 limanımızda aktif olarak bütün konteynerlerin  çıkıştan varış noktasına kadar takip edebiliyoruz. Tır kayıt sistemimiz var,  Türkiye sınırları içindeki tüm tırları takip edebiliyoruz. Liman Tek Pencere  Projemiz var, şu anda 17 farklı kurumdan 125 evrakı tek merkezden girebiliyoruz.  İthalatta 38, ihracatta 18 evrakımız kaldı. Menşe şahadetnamesini, serbest  dolaşım belgelerini online olarak verebiliyoruz. Bankalarımız hazır olduğunda  gümrüklere verilen teminat mektuplarını da 2019'da online alabileceğiz"

Dış ticaret rakamlarına ilişkin soruya Pekcan, sivil toplum  kuruluşlarıyla kurdukları istişare kurulunun çalışmalarıyla ticarete ilişkin tüm  paydaşların sorunlarını çözüm önerileriyle birlikte masaya yatırdıklarını dile  getirdi.

Pekcan, şu ana kadar 747 talebin geldiğini, bu taleplerden 270'inin  bakanlığının dışında olduğunu bildirerek, "Ticaret Bakanlığı olarak işimiz,  ticaret erbabının, ihracatçının, esnafın, sanatkarın işini kolaylaştırmak,  ticaretin kolaylaştırılmasını sağlamak." dedi.

"İHRACATTA REKOR KIRMAYA DEVAM"

İhracatta kasımda rekor kırıldığını hatırlatan Pekcan, "Aralık ayında  da devam edeceğiz, hem aylık ihracatımızda hem de yıllık ihracatımızda rekor  kıracağız. 2018'i rekorla kapatacağız." diye konuştu.

Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde üretici ihracatçısını  koruduklarını, korumak zorunda olduklarını belirten Pekcan, bu doğrultuda da bazı  önlemler aldıklarını anlattı.

TÜSİAD'ın dijitalleşmeyle ilgili ödül töreninde, büyük sanayicilerden  birinin, "Babamla ben size Türk sanayicisini ve ihracatçısını koruduğunuz için  teşekkür etmek istiyorum. Bunun etkisini biz görüyoruz" dediğini ifade eden  Pekcan, bunun kendisine yettiğini kaydetti.

Pekcan, kaliteyi de ön plana çıkarmaya çalıştıklarına dikkati çekerek,  ihracatın tabana yayılması gerektiğini söyledi.

Türk Eximbank'ın "Mevsimsel Kredi Destek Programı" uygulaması ve  verilecek diğer desteklere ilişkin soru üzerine Pekcan, bu işler için yıl sonuna  kadar 200 milyon dolarlık limit ayırdıklarını ve bugüne kadar bu miktarın 15,4  milyon dolarının kullanıldığını söyledi.

Pekcan, Türk Eximbank olarak hedeflerinin kredilerde KOBİ payının  artırılması olduğunu belirterek, "KOBİ payı yüzde 61,5'ten bu sene 69,5'e geldi.  Türk Eximbank kredilerinde KOBİ artış oranı yaklaşık yüzde 30. Şu anda kurum 100  dolarlık ihracatın 26 dolarını finanse eder durumda. Türk Eximbank, yıl sonunda  44 milyar dolarlık kredi kullandırmış olacak. 2019'da bu rakamı 48 milyar dolara  çıkarmayı planlıyoruz. Bankanın şu an kredi kullandırdığı ve sigorta yaptırdığı  firma sayısı 10 bin 849. Bunun da 7 bin 500'ü KOBİ." diye konuştu.

Yerinde gümrükleme uygulamasının önemine işaret eden Pekcan,  gümrüklerdeki Tek Pencere Sistemi sayesinde 17 farklı kurumun 125 evrakının tek  noktadan girilebildiğini dile getirdi.

Pekcan, sistemde gerekli belgelerden ihracatta 18, ithalatta ise 39  evrakın eksik olduğunu ve teminat mektuplarını online alamadıklarını belirterek,  konuya ilişkin başta İçişleri ile Çevre ve Şehircilik olmak üzere bakanlıklarla  çalıştıklarını bildirdi.

Gümrüklerle ilgili eğitim çalışmaları yürüttüklerini dile getiren  Pekcan, şöyle konuştu:

"Güney Kore gümrüklerine modernleşmeleri için Rusya ve Finlandiya'ya  da yerinde gümrükleme ve gümrüklerin dijitalleşmesiyle ilgili eğitimler  veriyoruz. Dün Nijerya'dan geldiler, onlara da eğitim vermeye başlayacağız. Okul  gibi olduk."

İhracatın tabana yayılması için Bakanlığın geniş çaplı çalışmalar  yaptığına işaret eden Pekcan, bu konuda çeşitli gruplar oluşturduklarını ve  firmaları ziyaret ederek eğitim verdiklerini söyledi.

Pekcan, uluslararası toplantılarda Türkiye'ye yatırım çağrısı  yaptıklarını belirterek, uluslararası yatırımcılar için yatırım ortamının çok iyi  olduğunu bildirdi.

İhracatın KOBİ'lere, kadın ve genç girişimcilere, esnaf ve  sanatkarlara yayılması konusunda da çalışmalar yaptıklarını söyleyen Pekcan,  şöyle devam etti:

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile 28 yerde ihracat destek  ofisleri açtık. Eximbank 12 yerde şube açtı, bunu ilk aşamada 20'ye daha sonra  40'a çıkaracağız. e-ticaret, e-ihracat eğitimleri veriyoruz kolaydestek.gov.tr  adresinde. İhracatı tabana yaymak marka, tasarım ve teknoloji ihracatı  noktasından geçiyor. Teknolojiyi yakalayabilen ülkeler bir üst gelir düzeyini  yakalayıp refah seviyesine erişecekler."

Demir ve çelik ihracatçılarının haklarını koruduklarını belirten  Pekcan, "Son 3 ayda Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) 2 dava kazandık. Daha önce  DTÖ'de bizim davalarımızı örgütün gelişmekte olan ülkelere atadığı hukuk büroları  takip ediyordu sadece ama artık profesyonel kadrolar oluşturduk. Üniversitelerde  DTÖ mevzuatı hakkında ders veren hocalarımız var şimdi kendi ekibimizde. Bizim  davalarımızı birebir bu hocalarımız takip ediyor." diye konuştu.

Pekcan, yılın ilk 6 ayına bakıldığında döviz kuru çok hareketli  olmamasına rağmen ihracatta artış olduğuna dikkati çekerek, bu artışın devam  edeceğini ve bunda sürekliliği sağlamak adına markalaşma, tasarıma ve teknolojiye  yer vermek zorunda olduklarını vurguladı.Bazı ülkelerin hedef pazar olarak seçildiğini dile getiren Pekcan, bu ülkelerin Türkiye'nin dış ticaret açının yüzde 55'ini oluşturduğuna dikkati çekti. Pekcan, bununla ilgili yol haritalarını çıkardıklarını bildirdi.Bakan Pekcan, katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına yönelik bilinci yaymaya ve bunu teşvik etmeye çalıştıklarını ifade etti.Ham madde ve ara malı ithalatında fazla düşüş olmadığını belirten Pekcan, "İthalatta tüketici ürünlerinde düşme var, biz de zaten onlar düşsün istiyoruz. Türkiye'de daha kaliteli mal üretilsin istiyoruz." diye konuştu.

YEREL PARA BİRİMLERİYLE TİCARET

Pekcan, dış ticarette yerel para birimlerinin kullanılması konusunda  Türkiye'nin hangi noktada olduğunun sorulması üzerine, Rusya, Çin, İran,  Azerbaycan, Bosna Hersek, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerle yerel para birimleriyle  ticaretin geliştirilmesi yönünde karşılıklı anlaşmalar yapıldığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da swap anlaşmaları  yaptığını dile getiren Pekcan, diğer yandan swap anlaşması olmadan ticaretin  geliştirildiği ülkeler de bulunduğunu ifade etti.

Pekcan, yerel para birimleriyle ticaretin yeni olmasına karşın bu  konuda ciddi artış yaşandığını vurguladı.

"35 AYRI YERDE DAHA TTM AÇMAK İSTİYORUZ"

Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) hakkında da konuşan Pekcan, şu anda 5  noktada (New York, Şikago, Londra, Dubai, Tahran)  15 sektör bazında ticaret  merkezlerinin faaliyet gösterdiğini bildirdi. Pekcan, "Yeni hedef, 35 ayrı yerde  daha merkez açmak ama bunların talep odaklı ve yöresel olmasını istiyoruz." diye  konuştu.

"e-TİCARETTE GÜVEN DAMGASI UYGULAMASI BU AY BAŞLAYACAK"

Bakanlık olarak ticaretin kolaylaştırılması konusunda yaptıkları  çalışmalara ilişkin bilgi veren Pekcan, özellikle gümrüklerle ilgili çok önemli  adımlar attıklarını ve bu adımlara devam edeceklerini söyledi.

E-ticareti güvenli kılmak için güvenli site damgasını oluşturduklarını  belirten Pekcan, "Artık tüketicilerimiz, hangi siteden güvenli alışveriş  yapabileceklerinden emin olacaklar. Güvenli site sertifikasını alan sitelerden  alışveriş edecekler. Uygulamaya bu ay içinde başlıyoruz." dedi.

Okullar açıldığında güvensiz ürün bilgi sistemini hayata  geçirdiklerini hatırlatan Pekcan, velilerin ürünlerle ilgili bilgileri sisteme  girebildiklerini kaydetti.

TASFİYELİK EŞYA SATIŞLARI

Tasfiyelik eşya satışlarına da değinen Pekcan, 18 yaşını doldurmuş  herkesin e-ticaret, e-ihale, gümrükten satış sistemlerine kaydolabildiğini ifade  etti.

Pekcan, uygulamadan herkesin çok memnun kaldığını, özellikle  motosiklete yoğun talep olduğunu söyledi.

Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) da kurulduğunu anımsatan Pekcan,  şunları kaydetti:

"İstanbul'da helal exposu yapıldı. 3,9 trilyon dolarlık bir pazar.  Ben, İSEDAK toplantısında Suudi Arabistan, Irak, İran ve Sırbistan ticaret  bakanlarıyla görüştüm. Hafta sonu Kuveyt ile görüşmüştüm. HAK, helal sertifikası  veren kurumları akredite edecek. Bizden akredite almamış helal sertifikası  verenler geçerli olmayacak. Bu, Türk malının satışı ve Türk imajı açısından çok  önemli."





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66