Dolar maçı tek kaleye çevirdi

18.05.2016 15:35
Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasının yanında, yurtiçindeki siyasi belirsizlik TL üzerindeki satış baskısını artırdı. Küresel ekonomilerdeki belirsizlik devam ederken, şirket karlarında görülen düşüş ve Brexit riskinin artması, güvenli varlıklara olan talebi artırırken, hisse senedi piyasalarından sert düşüşe neden oldu. Geçtiğimiz hafta hisse senedi piyasasından 7.4 milyar dolar para çıkışı oldu. Yıl başından bu yana ise rakam 90 milyar doların üzerinde.

Genel olarak baktığımızda siyasi belirsizlik ön plana çıkıyor ancak TL’nin değer kaybında bir sürü faktör sayabiliriz. Yarın saat 11’de MKYK sonrası genel başkan adayının açıklanması bekleniyor. 22 Mayıs’ta yapılacak AK Parti kongresinden çıkacak Başbakan’dan çok bakanlıklardaki değişiklik ön planda olacak. En önemli kısım ise ekonomi yönetimi. Kongre sonrası ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve erken seçimin gündeme gelip gelmeyeceği kurdaki hareket üzerinde belirleyici olabilir.

Ankara’dan gelen sinyaller Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel başkan ve başbakan adayı olarak Binali Yıldırım’ı işaret edeceği yönünde. AK Parti’nin kurduğu http://www.basbakankimolsun.com/ sitesinde ise Numan Kurtulmuş ve Mehmet Ali Şahin isimleri öne çıkıyor. Kurulacak yeni hükümetin MHP’nin desteğini alarak başkanlık sistemi için anayasa değişikliğini zorlaması ise ihtimaller dahilinde.

Diğer önemli bir faktör ise Merkez Bankası üzerindeki faiz indirimi baskısı. Radikal faiz indirimi söylemini her fırsatta dile getiren Ekonomi Bakanı Elitaş’tan sonra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli'nin TCMB'nin seri faiz indirimleri yapması gerektiğini belirtmesi ve kurun çok da aşağı inmesinin doğru olmadığını söylemesi de bugün görülen yükselişi destekledi. Yeniden 3 TL seviyesine doğru ilerlerken yapılacak faiz indirimleri TL’nin daha fazla değer kaybetmesine neden olabilir.

Küresel tarafta ise FED’in nasıl bir yol izleyeceğine odaklanmış durumdayız. Bugün açıklanacak tutanaklarda Haziran işaret edilebilir.Üyelerden gelen açıklamalar genel olarak bu yönde. San Francisco Fed Başkanı Williams ve Atlanta Fed Başkanı Lockhart, bu yıl 2 ya da 3 defa faiz artırımına gidebileceklerini belirtmişti. Dallas Fed Başkanı Kaplan ise gelecek toplantılarda faiz artırımını destekleyeceği yönünde görüş bildirmişti. Ancak 2015 Ekimi'nde Aralık faiz artırımına dair verilen işaretler kadar açık bir ifade kullanılmasını beklemiyorum. Dün açıklanan enflasyon rakamlarında iyileşme görülse de üyeler yüzde 2 enflasyon hedefine henüz tam olarak güven duymuyor. Tutanaklarda ayrıca kaç politika yapıcının faiz artırımından yana olduğunu ve kaçının tedbirli olmaktan yana olduğunu öğreneceğiz.

Kurda 2.9750’nin önemi yüksek. Üzerinde kaldığımız sürece 2.99-3.00 TL bölgesi görülebilir. 2.96’nın altında kapatmadığımız sürece yükselişin devam edebileceğini söyleyebiliriz. Gerek ekonomi tarafındaki değişim ve faiz indirimleri gerekse FED’den gelecebilecek faiz artırımı sinyali kurda yukarı hareketi hızlandırabilir. 3 TL’nin üzerinde 3.0490 oldukça önemli. Siyasi tarafta suların durulması ve FED’in güvercin tonunu devam ettirmesi sonrası ise kurda 2.88-2.90 bölgesine doğru bir düzeltme görebiliriz. BİST 100’de ise 79 bin seviyesinin altında satış baskısının devam edebileceğini, 200 günlük ortalama olan 76 bin 925 altında kapanışlar görmemiz ile 75 bin bölgesine düşüş görülebileceğini söyleyebiliriz.

GİZMEN NALBANTLI

IŞIKFX BAŞANALİST