14.04.2024 14:23:43 `Dünya ekonomisi doğudan yükselecek` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`Dünya ekonomisi doğudan yükselecek`

16.11.2018 11:30

Son güncelleme : 16.11.2018 17:41

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu darboğazın, Orta Doğu, Asya ve Afrika`dan yükselecek üretime dayalı bir güçle aşılacağını belirterek, "Dünya ekonomisi doğudan yükselecektir" dedi.



AA

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği)  Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilecek MÜSİAD EXPO öncesinde basın  tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  himayelerinde kapılarını açacak MÜSİAD EXPO'nun, bu yıl geçmiş yıllara göre daha  anlamlı ve katma değerli bir zirve halinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Bu yıl rekor sayıda katılımcı ülkeyi ağırlayacak 17. MÜSİAD EXPO'nun  21-24 Kasım'da CNR Expo İstanbul'da gerçekleşeceğini söyleyen Kaan, 8 binin  üzerinde B2B görüşmesine ev sahipliği yapması beklenen etkinliğe, 400'e yakın  alım heyetinin katılacağı bilgisini verdi.

Kaan, fuarın ayrıca 30 ülkeden, bakanlık seviyesinde üst düzey  katılımcıya ev sahipliği yapmasının beklendiğini dile getirdi.

MÜSİAD EXPO kapsamında bu yıl, High Tech Port, 22. International  Business Forum (IBF) ve 6. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK)  programlarının da eş zamanlı olarak düzenleneceğini belirten Kaan, şunları  kaydetti:

"Organizasyona 20 Kasım Çarşamba günü IBF ile start verilecek.  İstanbul WOW Otel'de, ''Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet' ana temasıyla  gerçekleşecek etkinlikte, blockchain ve alternatif para birimleri gibi kavramlar  tartışılacak. Fuar kapsamında düzenlenecek bir diğer etkinlik olan High Tech  Port'ta ise savunma ve havacılık sektörlerinin öncü isimleri ileri teknolojiyle  üretilen ürünlerini sergileyecek. Fuarda bu yıl ilk kez, yeni geliştirilen  'insansız deniz aracı (İDA)' da görücüye çıkacak. Fuarın son günü ise Genç MÜSİAD  tarafından UGİK düzenlenecek. 'İşin Başında Gençler Var' sloganıyla EXPO  kapsamında gerçekleştirilecek organizasyonda, 'Gençlik, Girişimcilik ve Bilgi  Ekonomisi' ana teması altında, 'Dijital Para, İnovasyon ve Kurumsallaşma' ve  'Dönüşen Dünyada Geleceğin Meslekleri' gibi konular ele alınacak."

"İNSANSIZ DENİZ ARACINI SERGİLEYECEĞİZ"

MÜSİAD Başkanı Kaan, Türkiye'nin 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar  dolarlık ihracat rakamına büyük bir katkı sunacak 17. MÜSİAD EXPO'nun, bu yıl  geçmiş yıllara kıyasla 6 kat fazla başvuru aldığını, fuara Avrupa'dan Asya'ya,  Afrika'dan Orta Doğu'ya kadar 140 ülkeden katılım olacağını söyledi.

MÜSİAD EXPO'nun gördüğü ilginin Türkiye'nin ekonomik bir güç olarak  Orta Doğu, Balkanlar hatta Afrika bölgesindeki liderliğinin bir göstergesi  olduğuna dikkati çeken Kaan, dünya ekonomisinin yeni açılımların arifesinde  bulunduğunu belirtti. Kaan, "Türkiye'nin üretkenliğini uzun vadede kanıtlayarak  fikri ve finansal olarak bölgesinde liderliğini ilan edeceğine inanıyoruz. Dünya  ekonomisinin içinde bulunduğu darboğaz, Orta Doğu, Asya ve Afrika'dan yükselecek  üretime dayalı bir güçle aşılacaktır. Dünya ekonomisi doğudan yükselecektir."  ifadelerini kullandı.

Kaan, özellikle ihracata yönelik yeni ilişkilerin oluşturulmasında  yerli ve milli üreticilerin katıldığı en önemli iş platformu olan MÜSİAD  EXPO'nun, "İş Burada: Meselemiz Türkiye" sloganıyla hayata geçirileceğini dile  getirdi.

"Ülke ekonomimiz, üretken, yerli ve milli sanayicilerimizin  omuzlarında her türlü güçlüğün üstesinden gelecektir. Bu yıl MÜSİAD EXPO'da hemen  her sektörde üretkenliği artırmayı hedefleyen ve yatırımcıyı, faiz sarmalından  koruyacak yeni projelerimizi paylaşacağız. MÜSİAD olarak bir proje üretim merkezi  gibi çalışıyoruz." diyen Kaan, yıllar önce insansız hava aracını (İHA)  Türkiye'nin gündemine getirdiğini hatırlattı.

Kaan, şöyle devam etti:

"Bu sefer insansız deniz aracını sergileyeceğiz. Fuarda bu da bir ilk  olacak. Ayrıca yerli otomobil konusunda MÜSİAD ile BMC arasında bir iş birliği  var. Otomobilin parçaları belirlendi. İş birliği bu parçaların Türkiye'de üretimi  konusundadır. Parçalar hiç üretilmemişse BCM tarafından üretim maliyeti  karşılanacak. Yedek parça olarak üretimini yapacağız. İHA'lar dünyada daha evvel  yapılmıştı ancak Türkiye üretilmiyordu. İHA konusunda rakiplerimizi geçtiğimiz  kısımlarımız var. İDA'yı geliştiren bir MÜSİAD üyesi. High Tech Port'u yaptığımız  zaman Türkiye'de savunma sanayi fuarı yapılmıyordu. İlki High Tech'tir. Şu anda  bu tür etkinlikler yapılıyor. 'SAHA İstanbul'un ilk kuruluşunu yapan 23 şirket  MÜSİAD üyesidir. Biz ülkemiz için bu mücadelede elimizi değil gövdemizi koyarız."

"FAİZSİZ YATIRIM VE İŞ MODELLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Abdurrahman Kaan, Türkiye'de 86 noktada olduklarını, üye sayılarının  11 bini geçtiğini ve şirket sayısının 50 bini aştığını söyledi.

Dünya genelinde 85 ülkede 215 noktada temsilcilik ve şubelerinin  bulunduğunu belirten Kaan, 2018'in Afrika yılı ilan edildiğini anımsatarak, "Yıl  sonunda 30 Afrika ülkesinde, dünya genelinde de 100 ülkede olmayı hedefliyoruz.  2019'u da Asya-Pasifik ve Latin Amerika yılı ilan ettik. Kuzey Afrika ülkelerinde  güçlüyüz. Ticareti yerelden aldığımız bilgilere göre şekillendiriyoruz."  ifadelerini kullandı.

Kaan, fuarda bu yıl için bir yenilik yaptıklarını, Türkiye'deki büyük  firmaların satın alma müdürlerini davet ettiklerini ve şu anda 142 firmanın fuara  geleceğini dile getirdi.

B2B'lerin fuarda çok aktif şekilde geçeceğini ve panellerde iş dünyası  ile yatırımcıları bir araya getireceklerini kaydeden Kaan, faizsiz yatırım ve iş  modelleri üzerinde çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Kaan, Türkiye ekonomisinin ancak ve ancak üreterek güçlenebileceğine  inandıklarının altını çizdi. Bunun için üreticinin önünde engel, sırtında kambur  olan faiz sarmalına karşı bir STK olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını söyleyen  Kaan, faizden bağımsızlaştıracak çıkış yolları bulunmadan enflasyonla mücadelenin  mümkün olmadığını ifade etti.

Kaan, MÜSİAD’ın bu alanda net bir vizyon belirlemesiyle birlikte pek  çok proje geliştirdiklerini ve MÜSİAD EXPO'da bunların lansmanlarının  yapılacağını bildirdi.

"GABORAS, BÖLGEYE HİTAP EDEN TÜRKİYE MERKEZLİ BİR GAYRİMENKUL  BORSASI"

MÜSİAD Başkanı Kaan, birçok proje üzerinde çalıştıklarını ve bunların  bir tanesinin Gayrimenkul Kıymetleri Borsası AŞ (GABORAS) olduğunu söyledi.

GABORAS'ın bölgeye hitap eden Türkiye merkezli bir gayrimenkul borsası  olduğunu vurgulayan Kaan, Türkiye ekonomisinin taşıyıcı sektörlerinden biri olan  ve 2023 yılı hedeflerine ulaşılması noktasında hayati önem teşkil eden  gayrimenkul sektörünün sürdürülebilir başarı elde etmesinin, Türkiye için büyük  bir öneme sahip olduğunu belirtti.

30 Mayıs 2018'de GABORAS'ın, gayrimenkul sektöründeki büyümenin devam  etmesi ve hakkaniyet ölçüsünde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir, elektronik  ve hızlı tek bir ortak platformda toparlanması anlamını taşıdığını vurgulayan  Kaan, "GABORAS projesi kapsamında, bugün için gelinen aşamada İslam İş Birliği  Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) üyesi 57 ülke ile  MÜSİAD’ın faaliyette olduğu 74 ülkede, Türkiye merkezli gayrimenkul kıymetler  borsası kurulması için çalışmalar başlatıldı." ifadelerini kullandı.

Kaan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"GABORAS’ın kurulmasındaki ana gaye; Türkiye Varlık Fonu’nun kuruluş  amaçlarına paralel olarak, ülkemizi gayrimenkul alanında ulusal ve uluslararası  düzeyde odak noktası haline getirmek. Bu minvalde, sermaye piyasalarında büyüme  ve derinleşme gerçekleştirmek, İslami finansman varlıklarının kullanımında artış  göstermek, büyük projelere kamu borcunu artırmayan bütçe dışı kaynak oluşturmak  ve yerli şirketlerin proje ve sermaye bazında desteklenerek küresel oyuncu konuma  geçmelerini sağlamak hedeflenmektedir."

Türkiye'de yılda ortalama 158 milyon tapu işlemi yapıldığını belirten  Kaan, tapu işlemlerinin de GABORAS ile yapmayı amaçladıklarını söyledi.

FAİZSİZ KONUT FİNANSMAN SİSTEMİ

Abdurrahman Kaan, diğer bir çalışmaları olan "Faizsiz Konut Finansman  Sistemi (Yapı Tasarruf Sistemi)" hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüketicinin önceden kararlaştırılmış belirli bir süre mevduat tutması  karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini (işyeri, tadilat  vb) alma hakkı elde ettiği finansal faaliyet türüdür. Sistem; güvenilir ve  istikrarlı bir tasarruf aracı olmasının yanı sıra, ulusal tasarruf seviyesini  artırma, konut finansmanı için kaynak sağlama, orta ve uzun vadede finansal  istikrara katkı, dar gelirliler için uygun konut edinme imkanı gibi faydalar da  içermektedir. Türkiye’de hali hazırda bu sistemin uygulayıcıları ve aynı zamanda  MÜSİAD üyeleri de olan BİREVİM, EMİNEVİM, FUZULEV gibi firmalarımız  bulunmaktadır."

"81 İLE ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ SİTELERİ GELECEK"

Kaan, MÜSİAD EXPO'da tanıtımı yapılacak bir başka projenin de  sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için orta ölçekli  sanayicilere yönelik 81 ilde gerçekleştirilmesi planlanan "Orta Ölçekli Sanayi  Siteleri Projesi" olduğunu söyledi.

Eski usul imalathanelerden geniş olanakları olan modern üretim  tesislerine dönüşümü sağlamayı hedeflediklerini belirten Kaan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde sanayi işletmeleri, küçük sanayi sitelerinde yani yaklaşık  100-150 metrekarelik alanlarda üretimlerini gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin,  maddi imkan yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi  Bölgeleri’nde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını  etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Bu projemizin ana çıkış fikri,  fiziki şartları iyileştirerek, firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. Orta  Ölçekli Sanayi Siteleri, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir  alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan  firmalara cesaret verecek. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir 'üretim  kampüsü' şeklinde inşa edilecek."

Kaan, bu hafta içinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan başkanlığında  gerçekleştirilen Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulu'nun 3'üncü toplantısında KOBİ  tanımının değiştirilmesi ve limitlerin yukarı çıkarılması konusunda öneride  bulunduğunu söyledi.

Her yıl 2 bin firmayı bu sitelere geçirmek istediklerini ve projenin  tamamlandığında 10 yılın sonunda 20 bin firmaya ulaşılacağını ifade eden Kaan, 10  milyon dolar üzerinden hesap yapıldığında 200 milyar dolarlık bir katma değeri  Türkiye ekonomisine kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

YERLİ ÜRETİM MİLLİ MARKA KAMPANYASI

Abdurrahman Kaan, "Yerli Üretim Milli Marka Kampanyası"nın da 17.  MÜSİAD EXPO'da başlatılacak projelerden biri olduğuna dikkati çekti.

Projenin amacından bahseden Kaan, ithal ürünlere bağımlılığın  azaltılması gerektiğini vurguladı.

Kaan, "Bu toprakların öz kaynağı olan milli markalarına ve ülkemizi  üretim üssü olarak seçmiş markalara dair farkındalığın artırılması ve  tüketicilerimizin, ithal ürünlere değil yerli ürünlere teşvik edilmesi  gerekmektedir. Kampanyamız bu alanda halkımızın farkındalığını artırmayı  hedeflemektedir."

"ENTEGRE TARIM VE ENERJİ PROJESİ İLE 5 BİN İSTİHDAM SAĞLANACAK"

MÜSİAD Başkanı Kaan, Türkiye’nin cari açığının azaltılması yolunda  alınması gereken en önemli tedbirin, alternatif enerji kaynaklarının artırılması  ve yenilenebilir enerji alanında hayata geçirilecek yeni projeler olduğunu  söyledi.

MÜSİAD olarak yaygın katılımlı, çok ortaklı, faizsiz finanse edilen  Entegre Tarım ve Enerji Projesi (Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre  Tesisleri) üzerine çalışma başlattıklarını belirten Kaan, proje kapsamında, 81  ilde 81 Biyogaz Organik Gübre Tesisi kurulacağını bildirdi. Kaan, projeyle,  hayvan dışkılarının, organik atıkların ve tarımsal atıkların kullanılarak, enerji  üretileceğini, kimyasal gübre kullanımının azalacağını ifade etti.

Projeyle 128 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının ve 400 milyon  dolarlık kimyasal gübre ithalatının önüne geçileceğini vurgulayan Kaan, 5 bin  kişiye de doğrudan istihdam sağlanacağını söyledi.

KARZ-I HASEN SANDIĞI

Abdurrahman Kaan, Karz-ı Hasen Sandığı'nın, üyeleri, faiz sarmalından  korumak ve üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışma kültürü oluşturabilmek  amacıyla devreye alındığını belirtti.

Karz'ın, geri almamak üzere verilen borç anlamına geldiğini ifade eden  Kaan, "Üyeler arası veya vefat eden üyenin eş ve çocukları ile üyeler arasında  yardımlaşmayı sağlamak üzere faizsiz bir borçlanma sistemi oluşturan proje aynı  zamanda, ihtiyaç sahibi üyelerin veya vefat eden üyelerin eş ve çocuklarına  karşılıksız yardım boyutunu da içeriyor." diyerek sözlerini tamamladı.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66