Fed doyum noktasına yaklaşıldığının mesajını verdi

27.09.2018 11:35
ABD Merkez Bankası Fed politika faizini beklenildiği gibi 25 baz puan artırarak %2-2.25 aralığına yükseltti. Bu sürpriz değil. Zaten uzun zamandır Fed’in bu toplantıda ve hatta Aralık toplantısında faiz artırımına gideceği bekleniyordu ve fiyatlanıyordu. 
 
Açıklama metninde, para politikası destekleyici özelliği olduğunu belirten cümlenin komple çıkarıldığını görmekteyiz. Bu ifade, Fed’in faiz artırımlarında hedefleri sağladığını ve bundan sonrasında faiz artırımında çok agresif olmayabileceği şeklinde yorumlanabilir. Fed faiz artırımlarının doyum noktasına yaklaştığının sinyalini veriyor olabilir. Bu cümle bence gecenin en önemli cümlesi gibi duruyor. 
 
Buna paralel olarak piyasada ilk fiyatlamalarda dolar negatif bir fiyatlama görmekteyiz. EURUSD paritesi ilk etapta 1.1768 seviyesinden 1.1795 seviyesine yükselmesinin ardından şu sıralarda yeniden 1.1765 seviyesine geri dönüş görünüyor. Bunun nedeni, Fed2in karar metninde ekonominin güçlü olduğu vurgusunu vermiş olması. 
 
Sonuç olarak Fed faiz artırımlarının hedefleri sağlamaya başladığı mesajını verirken, aynı zamanda ekonominin oldukça güçlü olduğu vurgusunu da yapıyor. 
 
Aralıktaki Faiz Artışı Kesin Bir Hal almış

Nokta tahminlerde 2018 yılı aralık ayında bir faiz artırımı daha bekleniyor. 2019 yılında ise 2 ile 4 faiz artırımı bekleyenlerin sayısı eşit görünüyor. Bu konuda üyeler arasında farklılıklar var. Bir kısım üye 2019 yılında 2 faiz artırımı yeter derken, bir kısım üye ise 4 faiz artırımına uygun bir ekonomi olduğunu düşünüyor. 2019 ‘a yönelik beklentiler önümüzdeki süreçte daha belirgin bir hal alabilir. Ancak 2018 Aralık toplantısında bir faiz artırımı daha kesinleşmiş görünüyor. 
 
Projeksiyonlarda çok belirgin bir değişim görünmüyor. Ancak metinde enflasyon, istihdam artışı, harcamalar gibi konularda güçlü vurgular var. 
 
İlk Piyasa Reaksiyonları Karışık

Piyasalarda kısa sürede karşılık reaksiyonlar izliyoruz. 10 yıllık tahvil getirileri 3.0650 seviyesine kadar düşerken ilk fiyatlamada, ardından tekrar düştüğü yer olan 3.0815 seviyesine yükselmiş durumda. EURUSD paritesi de 1.1765 seviyesinden yükselmesinin ardından yeniden bu yükseldiği seviyeye gerilemiş durumda. 
 
Faiz artırımları fiyatlamalarda

Mevcut 2018 yılı faiz artırımlarının fiyatlamalarda olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle son günlerde dolar endeksindeki seyrin keskin bir şekilde etkilenmesini beklememekteyiz. Son günlerde EURUSD paritesindeki Euro lehine seyir bozulmayabilir ancak çok güçlü bir seyir zaten beklemiyoruz. EURUSD için yukarıda 1.1850 direnci güçlü olurken, aşağıda 1.17 önemli destek olmaya devam edecek. Dolar endeksi DXY için 93.75 desteği önemli olurken bu seviyelerden teknik tepkiler gelmeye devam edebilir. 
 
GOÜ’ler için Ne anlamda?

Karar GOÜ’ler için sürpriz değil. Ancak ABD dolarında hesapları değiştirecek düzeyde bir gevşeme olmayacağı görülüyor. Buna karşın yine keskin bir yükselişte olmayacak gibi görünüyor. Şimdilik GOÜ piyasaları için tehlike oluşturan veya bayram havası oluşturan bir karar değil. İçeride DolarTL için 6 ile 6.50 arasındaki yatay süreç beklentimizi koruyoruz.