Fed hiçbir ihtimali dışlamıyor…

16.06.2016 09:47

Beklentimize paralel olarak Fed’in faiz aksiyonu almadığı bir FOMC toplantısını geride bıraktık. Açıkçası, Fed üyelerinin genel piyasa tavrına ve ekonomik gerçekliklere doğru yavaş yavaş kaymaya başladıkları bir toplantı olduğunu gözlemledik. Önceki yorumlarımızda, yaz aylarında bir faiz artısı gerçekleşmezse faiz artısının yıl sonuna doğru uzayan bir sureci içereceğini belirtmiştik. Bu da yüksek ihtimalle Eylül, Ekim veya daha yüksek bir olasılıkla Aralık toplantısında bir faiz artısı senaryosunu daha olası olduğunu gösteriyor. Toplantı açıklamasına baktığımızda, Fed her ne kadar resmi olarak 2 faiz artısı beklentisini korusa da, şahsi olarak tek faiz artısı bekleyen üyelerin sayısı çoğalmış.

Son gelen düşük istihdam verileri Fed’in sandığımızdan daha fazla tereddute sürüklemiş anlaşılan. Çünkü Yellen’in konuşmasında öne çıkan faktörlerden bir tanesi ekonomik göstergelerdeki karışık seyir. Bu da faiz söyleminin oldukça yumuşamasına neden oldu. Küresel faktörleri de yakından izleyen Fed’in kararını etkileyen diğer önemli faktör ise Brexit. Anlaşılan o ki; İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden tamamen ayrılması ihtimali Fed kanadında yeterince ciddiye aliniyor. İngiltere’nin yeni statüsü Avrupa’yı derinden etkileyeceği için ABD tarafında da birçok kanalda yansıma bulacaktır. Fed’in de her ihtimali değerlendirdiğini anlıyoruz.

Büyüme beklentisinin yüzde 2.2’den yüzde 2’ye düşürülmesi ve faizi sabit tutma kararının oybirliğiyle alinmiş olması diğer öne çıkan notlar. Kansas City Fed Başkanı Esther George önceki toplantılarda oyunu faiz artısı seklinde kullanmıştı. Fed hiçbir aşağı yönlü risk oluşturacak faktörü dışlamıyor, ne içsel ne de dışsal. Ancak tabii her toplantının “canlı” olacağı açıklaması da önemli bir iletişim yöntemi. Fed her ne olursa olsun faiz artısı beklentilerini nihayete erdirerek dolar üzerindeki öncelikli etkisini kaybetmiyor. Çünkü o zaman kumanda Cin’in, Avrupa’nın veya İngiltere’nin ekonomik durumuna göre el değiştirir, bu da daha değişik senaryolar yazılacak, çizilecek demektir.

ENVER ERKAN
KAPİTALFX ARASTIRMA UZMANI