14.04.2024 19:28:54 Gong `Türkiye Girişimcilik Zirvesi` için çaldı - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Gong `Türkiye Girişimcilik Zirvesi` için çaldı

22.11.2017 12:11

Son güncelleme : 23.11.2017 09:09

Borsa İstanbul’da Türkiye Girişimcilik Zirvesi için gong töreni gerçekleştirildi.



AA

Zirvenin açılışında konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı  Himmet Karadağ, 2012 yılında yayımlanan 6362 sayılı kanununla sermaye  piyasalarının yeniden yapılandırıldığını belirterek, ikincil düzenlemelerle de  uluslararası normlarda, altyapısı hazır sermaye piyasası mevzuatının sektörün ve  girişimcilerin kullanımına hazır hale geldiğini ifade etti.

Karadağ, “Bu ülke ekonomisinin kalkınması için doğru finansman ve  kıymet alternatiflerinin sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı için çok önemli  bir fırsat. Ülkemizin bankacılık ve finans kesimi 2000’li yılların başında çok  ciddi bir krizle sektöre girdi. Doğru regülasyon ve yapılandırma çalışmaları  sonrasında, bankacılıkta uluslarası normlardaki düzenlemelerle sağlıklı işleyen  bir bankacılık sektörüne ulaştık. Ancak 2013 ve devamında gelen yıllarda  bankacılığın gelebileceği sınırlarına ulaştığını ve artık alternatif uluslararası  normlarda, uluslararası sermaye piyasalarında kullanılan ürün çeşitliliğinin  bankacılık tarafından da kullanılması gerektiğini anladık. Nedir bu ürün? Tabi ki  sermaye piyasaları ve menkul kıymetleştirme. Bankalarımızın da girişimcilerimizin  de sermaye piyasalarına gelmeleri menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası  ürünlerinden aktif şekilde yararlanmaları gerekiyor, doğru ürünün doğru ölçekte  doğru yöntemlerle sunulması gerekiyor.” diye konuştu.

2011 sonrası başlayan halka arz seferberliğinde, yanlış ölçekte  borsaya kote edilen başarısız örnekler bulunduğunu belirten Karadağ, yanlış  ölçekte borsaya gelmenin doğru bir model olmadığını, işletmelere doğru katkılar  sağlamadığı vurguladı.

Karadağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Büyük kurumlar sermaye piyasasından yararlanacak, KOBİ'ler ve küçük  girişimciler risk sermayesi yatırımları, start uplar ne yapacak? Türkiye'de başka  borsa yok. 2012 yılından sonra Altın Borsası, Vadeli İşlemler Opsiyon Borsası,  Menkul Kıymet Borsası, kıymetli metaller hepsi tek çatı altında, Borsa İstanbul  çatısı altında birleştirildi. Dolayısıyla bizim Borsa İstanbul olarak,  Türkiye'nin finansal süpermarketi olarak mutlaka KOBİ’lerimiz için de doğru  ürünler sunmalıyız. Sermayeye açık, girişimcilere kapalı bir piyasa anlayışı  kabul edilemez. Ben hep şunu örnek veriyorum; ulaştırma sektörünün çok basit  bildiği bir yöntem var. Mesafeye göre kara, hava veya denizden birini seçmeniz  gerekiyor. Okyanus ötesi mesafelerde uçak, biraz daha kısa ise demir yolu, orta  mesafeden kısa mesafede kara yolunu tercih etmezseniz başarısız olursunuz. Bizim  de benzer yöntem kullanmamız lazım."

"ÖLÇEĞİ YAKALAYAMAYAN FİRMALAR BORSAYA GELMESİN"

Himmet Karadağ,  bankalara da menkul kıymet kullanımı şiddetle  önerdiğini, bankaların temel problemlerinin şu an vade uyumsuzluğu olduğunu  bildirdi.

Bankaların 30-35 günlük fonlama ile mevduat toplayarak 3-5 veya 10  yıllık projeleri fonlamaya çalıştıklarını belirten Karadağ, şunları kaydetti:

"Bu vade uyumsuzluğu, kısa dönemde banka yönetimlerini finansal açıdan  çok ciddi sıkıntılara maruz bırakıyor, kırılganlıklarımız artıyor. Bu anlamda  ölçeği yakalayamayan firmaların Borsamıza gelmesini istemiyoruz. Ne yapmamız  lazım? Doğru ürünlerle doğru yöntemlerle onları hazırlamak gerekiyor.  Mesela bir  tane başarılı markamız var; Nusret. Biz doğrudan Nusret'i borsaya alsaydık, acaba  Nusret başarılı olur muydu? Çok başarılı bir start up iş fikri var.  Çok başarılı  iş fikrini doğrudan 'listed' yapsak acaba başarıyı yakalayabilir miyiz?  Yakalayamıyoruz. Yeni işletmeler pazarında, kendi dinamikleriyle bir yere gelecek  firmaları borsaya açarak, yoğun bir regülasyon, denetim ve sıkıntıyla baş başa  bırakıyoruz. Doğru fonlama ve doğru kurumsallık enjekte edemediğimiz için başarı  yakalayamıyoruz. Türkiye'nin finansal süpermarketi Borsa İstanbul’u, ölçeğini  yakalamış, milyar dolar üstü finansal tablolara sahip firmalar için halka arzı  öneriyoruz. Girişimcileri de özel pazarımızda kurduğumuz girişim sermayesi  fonlarıyla destekliyoruz.

Varlık Fonu’nun yönetiminde biz Borsa İstanbul olarak kanunen  ayırabildiğimiz sermaye girişim fonunu çoktan ayırdık. Buradan oluşacak havuzla  da havuzda da en kısa sürede girişimcilerimizi desteklemeye başlayacağız. Tabi ki  start up firmalarına, risk sermayesi firmalarına sadece fonlama yapmayacağız.  Borsanın imkanlarıyla, altyapısıyla kurumsal ve mevzuat anlamında doğru ölçekte  fonla birlikte sunucağız. Hedefimiz yapabildiklerimizi yükseltip büyütmek, sonra  da hazır olup dileyenler borsaya halka açılmaya ve diğer sermaye piyasası  ürünlerimizi kullanmaya hazır olacaklar hazır hale gelecekler."

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İÇİN GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEMEMEK BİR  RİSKTİR"

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da yeni iş alanları  oluşturulmasında girişimciliğin büyük bir fırsat olduğunu belirterek, bugün  teknoloji ve yazılımdan finansal hizmetlere kadar hayata dahil olan her şeyin,  girişimcilik kültürünün bir ürünü olduğunu söyledi.

Başarılı girişimlerin bir yandan ekonomiye değer katarken diğer yandan  insanların yaşam kalitesini yükselttiğini vurgulayan Arslan, başarılı projelerin  girişim sermayesinin çok üstünde karlılık getirdiğini, geleneksel iş yapış  biçiminin de köklü şekilde değiştiğini vurguladı.

Arslan, dünyanın hemen her yerinde girişimciliğin gelişmesinin  engellerden birinin finansal kaynakların yetersizliği veya finansal kaynaklara  erişim zorlukları olduğunu belirterek, "Son dönemde finansman kaynaklarına  erişimde, geleneksel yöntemlerin dışında alternatif finansman kaynaklarının da  geliştiğini görüyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde özel girişimciliği harekete  geçirecek yeni finans modelleri gelişiyor, başta bankacılık olmak üzere pek çok  sektörde inovatif modeller geliştiriliyor. Gençlerin yaratıcı fikirlerini  gerçekleştirmeye olanak tanıyan risk sermayesi modeli de tecrübelerini yeni  kurulan küçük girişimlere aktarmak isteyen bireysel yatırımcıları ifade eden  'melek yatırımcılar' da bu konuda iyi birer örnektir." diye konuştu.

Türkiye'nin bugün ABD ve İngiltere'den sonra kitle fonlamasını  mevzuatına alan üçüncü ülke olduğunu hatırlatan Arslan, kitle fonlama sisteminin  dünyadaki hacminin 35 milyar dolar seviyesinde olduğunu bildirdi.

Arslan, "Önümüzdeki 7 yıl içinde bu rakamın üçe katlanması bekleniyor.  Bu adımı en erken atan ülkelerden biri olarak ülkemizde bu alanda da büyük işlere  imza atılacağına yürekten inanıyorum. Türkiye gelişmekte olan ülkeler içinde en  büyük potansiyele sahip ülkelerden biridir. Eğitime ve insan kaynağına yapılan  uzun vadeli yatırımlar, ülkemizden küresel düzeyde başarılı girişimler  çıkaracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, bir gazetecinin "Yurt dışı borçlanma düşünceniz var mı?  Sendikasyon çevirmeniz gerekiyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine, "Şartlar  koşullar uygun olursa her zaman yaparız. Bizim şu anda likidetimizde,  pozisyonumuzda bir sorun yok. Şartlar, koşullar ne zaman uygun olursa her türlü  enstrümanı biz kullanıyoruz." dedi.

Osman Arslan, değişik kanallardan yurt dışı borçlanma enstrümanı da  kullandıklarını sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Faruk Özlü ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın katıldığı Türkiye  Girişimcilik Zirvesi'nde, Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany’nin  tematik konuşmalarının yanı sıra, IBM Watson Financial Services FinTech Başkanı  Paolo Sironi, UNIDO Teknoloji Transfer Ofisi Başkanı Dr. Hashim Hussein, Deloitte  Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Humpry Hatton ve Güney Doğu Avrupa Araştırmalar  Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Panos Ketikidis gibi uluslararası isimler de  konuşmacı olarak yer alacak.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66